Etiket Arşivleri: Ceres

The Expanse’in Ceres İstasyonu Gerçeğe Dönüşebilir

Bir grup Fin araştırmacı, Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında büyük bir asteroit ve aynı zamanda bir cüce gezegen olan Ceres‘in yörüngesinde kalıcı bir insan yaşam alanı öneriyor. Araştırmacılara göre bu “mega uydu yerleşim”in yapımı için gerekecek malzeme de Ceres’in kendisinden toplanarak sağlanabilir. Tüm bu fikir, popüler bilimkurgu edebiyat ve televizyon dizisi  “The Expanse“‘in hayranlarına tanıdık gelebilir. Bahsedilen kurgusal evrende …

Devamını gör »

Gelecekte Koloni Kurulması Muhtemel 10 Yer

İnsanlık, tarihinin başından beri yayılmacı bir tür oldu. Tıpkı karıncalar gibi. İnsanlar da zamanla koloniler kurdular. Anavatanlarından uzakta, bambaşka bir diyara açılan kapılar. Kurulan kolonilerin arkasında çeşitli motivasyonlar vardı. Keşif, ticaret, savaş, yayılmacılık. Antik Dünya’nın pek çok köşesinde Yunan kolonileri mevcuttu. Fenikelilerin de kolonileri Akdeniz’in etrafına sepelenmişti. İlerleyen çağlarda, Amerika’nın keşfedilmesiyle kolonicilik bambaşka boyutlara ulaştı. Tarih boyunca kurulan kolonilerden bazıları …

Devamını gör »

The Expanse Bilimi

The Expanse‘in 3. sezon çekimlerinin tamamlandığına ve “post-production”’a gittiğine dair haberler gelmeye başladı. Yaz aylarında ekranlara gelecek yeni sezonda özlediğimiz karakterleri, politik çekişmeleri –ki şimdiden sosyal medyada kuşaklıları, marslıları veya dünyalıları destekleyenler görebiliriz-, savaşları ve uzay gemilerini görmeyi iple çekiyoruz. Peki insanları diziye bağlayan sebepler sadece bunlar mıydı, yoksa bir TV dizisinde görmeye alışık olmadığımız kadar gerçekçi bir teknoloji, bilim …

Devamını gör »
Ceres

Ceres’teki Yaşamın Yapı Taşları Başka Bir Yerden Gelmedi

Ceres, astronomları şaşırtmaya devam ediyor. Astronomların yaptığı yeni bir araştırma, cüce gezegen Ceres’teki organik moleküllerin orada oluştuğunu, başka bir yerden gelmediğini gösteriyor. Bu sonuçlara göre yaşamın yapı taşları baştan beri Ceres’te bulunuyordu. Southwest Research Institute’dan Dr. Simone Marchi tarafından yürütülen araştırmaya göre, Ceres’in kuzey yarımküresinde bulunan Ernutet kraterinde organik moleküller bulundu. Şu anda Ceres’in yörüngesinde dolanan Dawn uzay aracının verdiği …

Devamını gör »

Güneş Sistemi’ndeki En Yüksek 10 Dağ

Dağ veya büyük tepeler, çeşitli jeolojik etkiler (volkanik, tektonik, darbesel) sonucu oluşmuş topoğrafik yapılardır. Listede verilen yükseklik birimleri deniz seviyesinin aksine yapının tabanından, en yüksek kısmı olan zirvesine kadar olan kısmı temsil eder. Çünkü diğer gök cisimlerinde deniz seviyesinden bahsetmemiz mümkün değil. Örneğin Dünya’da bulunan Everest, deniz seviyesinden yüksekliği 8.8 km iken; bu filtreye göre 4.6 km yüksekliğe geliyor. Hawaii’de bulunan Mauna …

Devamını gör »

Dune Evreni Zaman Çizgisi

Unutulmaz bilimkurgu eserlerinin tamamı da, aynı zamanda yarattıkları derin kurguları, ustaca hazırlanmış zaman çizgileri, ayrıntılarıyla işlenmiş farklı karakter, kültür ve toplum tasvirleri ile öne çıkarlar. Anlatılan evrene dair örülmüş bu incelikli kurgu, hem yapıtın ciddiyetini arttırması ve hem de okuru içine çekebilmesi açısından son derece önemlidir. Saydığımız tüm bu unsurlar, ölümsüz bilimkurgu yazarı Frank Herbert‘in efsanevi Dune serisinde layıkıyla karşılığını bulmuştur. Romanları okumaya başladığınızda kendinizi o …

Devamını gör »