Etiket Arşivleri: Çöl

colde gecen bilimkurgu filmleri 3

Çölde Geçen Bilimkurgu Filmleri 3: Anlam ve Keşif Arayışları

Sinemada çöller hem Dünya’da hem uzak gezegenlerde hem de kahramanın iç dünyasında keşfedilmemiş sınırları temsil eder. Çölün alabildiğine genişliği ve ürkütücü boşluğu, kahramanda bir tür önemsizlik ve anlamsızlık hissi uyandırarak onu varoluşsal sorgulamalarla birlikte içsel çatışmalara ya da bir tür kefaret arayışına yöneltebilir. Kahraman çölde yalnız başınadır. Dikkatini dağıtabilecek tüm unsurlardan yoksundur. Düşünmek ve içe dönmek için bolca vakte ve …

Devamını gör »
colde gecen bilimkurgu filmleri 2

Çölde Geçen Bilimkurgu Filmleri 2: Mücadele Alanları

Kendinden büyük bir güçle mücadele etmek zorunda kalan bir kahramana sahip olmayan çok az bilimkurgu filmi vardır. Esasında bilimkurgu filmlerinden hoşlanmamızın nedenlerinden biri de bu türden hayatta kalma savaşlarıdır. Antik Yunan tragedyalarından beri zorlu mücadelelere atılıp galip gelen, hikâyenin sonunda da değişip dönüşmüş olan kahramanları çok severiz. Onlar savaş alanlarından galip dönerken bizlere de hediye olarak mis gibi katarsisler getirirler.  …

Devamını gör »
colde gecen bilimkurgu filmleri 1

Çölde Geçen Bilimkurgu Filmleri 1: Post-Apokaliptik Dünyalar

Böyle Buyurdu Zerdüşt’te “çöl büyür,” der Nietzsche; “vay hâline içinde çöl saklayanın.” Nietzsche’nin büyüyen çölü, temelde modern insanın içindeki boşluğu sembolize eder. Geleneksel değerlerin ve anlamın yitirilişinden kaynaklanan boşluktur bu. Nietzsche’ye göre, boşluğun yerini yeni değerler ve anlamlarla dolduramayan insan, bir anlam kriziyle karşı karşıya kalır. Çöl, anlamsızlıktır. Aynı zamanda anlam arayışıdır. Boşluktur, yalnızlıktır, ümitsizliktir, yok oluştur. Aynı zamanda yeniden …

Devamını gör »
the rover

Dikkatlerden Kaçan Sıkı Bir Post-Apokaliptik: The Rover

2012 yılında Breaking Down Part 2 filmiyle Twilight serisi sona erdiğinde, insanlar Robert Pattison‘ın kariyerinin nasıl bir seyir izleyeceğini merak ediyordu. Yine genç kızların sevgilisi türünde roller mi oynayacaktı, yoksa farklı bir türe mi yönelecekti? Pattison bu soruya 2014 yılında oynadığı The Rover filmiyle yanıt verdi. David Michod tarafından yazılıp yönetilen film, ekonomik çöküş sonrası kanunun ve düzenin neredeyse kalmadığı, …

Devamını gör »
col ve yagmur

Su Her Zaman Hayat Vermez, Bazen Ölüm de Getirir!

Su… Her zaman yaşam ile suyu iç içe düşünürüz. “Yaşamın koşulu” diye tanımladığımız kriterleri belirlerken en başta suyu sayarız. Halbuki “yaşamı” tam olarak tanımlayamadığımız için, su koşulunu şart koşmanın da anlamı yoktur. Bu durum, yaşam için oksijen kriterini şart koymakla benzerdir. Fakat yaklaşık (2.5 milyar yıl önce) Büyük Oksitlenme Olayı‘na neden olan fotosentezin evrimini hatırlamamız lazım. Atmosferde oksijen oranının yükselmesi …

Devamını gör »
kapadokya

Ülkemizde Bilimkurgu Filmi Çekmeye Uygun Yerler

Şarkıda bile demiyor mu, “Bir başkadır benim memleketim,” diye? Dünya’nın oluşumu sırasında görülen beş jeolojik zamanın hepsinin de yaşandığı ender coğrafyalardan biri olan ülkemiz, hem coğrafi hem de yaşam çeşitliliği açısından neredeyse küçük bir kıta kadar yoğunluğa sahip. Elbette böylesi bir coğrafya, doğa oluşumları açısından da film yapımcıları için müthiş fırsatlar sunuyor. Bunun yanı sıra ülkemiz, insan eliyle inşa edilmiş …

Devamını gör »

Dune’un Dev Kum Solucanlarına Dair 7 Gerçek

Dune‘un dev kum solucanları, bilimkurgu dünyasının belki de en çok bilinen canavarlarıdır. Kitapları okumamış veya eski filmini seyretmemiş olsanız bile bu canavarlardan haberinizin olma olasılığı yüksek. Star Wars ya da Tremors gibi filmlerde bu canavara yapılan göndermelere rastlayabilirsiniz. Ama gerçek şu ki, Dune’un kum solucanları yapısı itibariyle gerçekten çok orijinal ve çoğunlukla da yanlış biliniyorlar. Eğer Denis Villeneuve tarafından yönetilen …

Devamını gör »

Gelecekte Koloni Kurulması Muhtemel 10 Yer

İnsanlık, tarihinin başından beri yayılmacı bir tür oldu. Tıpkı karıncalar gibi. İnsanlar da zamanla koloniler kurdular. Anavatanlarından uzakta, bambaşka bir diyara açılan kapılar. Kurulan kolonilerin arkasında çeşitli motivasyonlar vardı. Keşif, ticaret, savaş, yayılmacılık. Antik Dünya’nın pek çok köşesinde Yunan kolonileri mevcuttu. Fenikelilerin de kolonileri Akdeniz’in etrafına sepelenmişti. İlerleyen çağlarda, Amerika’nın keşfedilmesiyle kolonicilik bambaşka boyutlara ulaştı. Tarih boyunca kurulan kolonilerden bazıları …

Devamını gör »

Çölde Varoluşçuluk: Everything Beautiful is Far Away

“Çöl büyür; vay haline içinde çöl saklayanın.” -Friedrich Nietzsche Yaşama ve insana dair dertlerini bilimkurgunun araçlarıyla anlatmayı tercih edenler, hikâyelerinin arka planına çoğunlukla karanlık, kasvetli ve soğuk bir evren tasarımı yerleştirirler. Hiç de yersiz olmayan bu tasarım, bir bakıma öngörülen evrensel dekadansın karanlığı, kendisi dâhil her şeye ve herkese yabancılaşıp yalnızlaşan insanın kasveti ve gelecek yaşamın ayrılmaz bir parçası olarak …

Devamını gör »
exode

Kısa Animasyon Filmi: Exode

Yönetmenliğini Kathleen Cartier‘ın yaptığı Exode, çöl diyarı sakinlerinin sıra dışı göçünü konu alıyor. Dev bir yaratığı kendilerine yurt edinen yerli halk, yaratığın ölümüyle birlikte yeni bir yurt aramak için yollara düşecektir. Keyifli seyirler.

Devamını gör »