World War Z (Dünya Savaşı Z) başlayıp filmin yapımında emeği geçen 100-150 kadar şirketin logoları kayıp giderken benim aklımda tek bir şey vardı: Senaryo sürecinde yaşanan sorunlar. Her şey, daha sonra internete sızan ve “bu hâliyle çekilirse Zombi filmlerinin Oscar’a aday olup olamayacağı tartışılır” denen senaryoyla başladı. Metin, usta senarist J. Michael Straczynski’ye aitti ve tabii ki o hâliyle çekilmedi. …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Damon Lindelof
Kovboylar ve Uzaylılar: Cowboys & Aliens
Sanılanın aksine gerçek hayattaki kovboylar basit sığır çobanlarıydı. Üstelik kapitalist sistemin altında ezilen emekçilerdi. Üç kuruşa ağır şartlarda çalışıyorlardı ve sonunda işi genel greve kadar götürdüler. Ancak grev başarısız oldu ve gelişen teknoloji kovboylara duyulan ihtiyacı ortadan kaldırdı. Kovboyluk müessesi ise Hollywood romantizmiyle yeniden icat edildi. Vahşi bir batıda erdemleri simgeleyen doğruluk timsalleri haline getirildiler. Pek çok western’in kötü adamı …
Devamını gör »Khan’ın Dönüşü: Star Trek Into Darkness
2009 tarihli film ile Star Trek evreninde süregiden sessizliği bozmayı başaran Abrams-Orci-Kurtzman üçlüsü, hem yarım asırlık bir külliyatın kökenlerini eşeliyor, hem de yepyeni bir gerçekliğe yelken açıyordu. Ancak gelecekten gelen ve intikam ateşiyle yanıp tutuşan Kaptan Nero’nun USS Kelvin’e saldırısıyla başlayan bu yeni gerçeklik, Star Trek’in evrensel popülaritesini genişletse de eski takipçileri cezbetmekten bir hayli uzaktı. Tabii keşif odaklı anlatısının …
Devamını gör »Uzayda Romantizm: Passengers
Ülkesinde (Norveç) çektiği Hodejegerne (Kafa Avcıları – 2011) ile uluslararası arenada dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Morten Tyldum, kısa sürede Batı’ya transfer oldu ve 2. Dünya Savaşı döneminde ünlü matematikçi Alan Turing’i merkezine alan Enigma (2014) ile 87. Akademi Ödül Töreni’nde adından söz ettirdi. Kariyer basamaklarını emin adımlarla çıkan Tyldum’un yeni eseri Passengers, yönetmenin en vasat işi. Film, Avrupalı yönetmenin takipçileri …
Devamını gör »