Fransız yazar Pierre Boulle‘ün 1963 yılında yayımlanan La Planète des Singes (Maymunlar Gezegeni) romanı, bir nevi “Guliver’in Gezileri” yorumu olarak düşünebilir. Çok da uzak olmayan bir gelecekte üç uzay gezgini; verimli ormanları, yaşanabilir iklimi ve temiz havasıyla Dünya’ya fazlasıyla benzeyen bir gezegene iniş yapar. Gezegen her yönüyle kusursuz gözükse de aslında hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Gerçek, çok geçmeden açığa …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Dawn of the Planet of the Apes
Maymunlar Cehennemi Filmine Götürülen Şempanzeler
ABD’nin South Carolina eyaletinin Myrtle Beach bölgesindeki çok katlı sinema salonunda düzenlenen “Maymunlar Cehennemi: Şafak Vakti” isimli filmin galasına iki şempanze de özel olarak eğitildikten sonra götürüldü. Ancak bu karar, hayvan refahı organizasyonları ve primat sığınaklarının yetkililerince sert bir şekilde eleştirildi. Bir kameraman, iki yaşındaki Vali ve Sugriva isimli kuyruksuz maymunların dışarıda geçirdikleri gecenin her anını kayda aldı. Şempanzeler salonun …
Devamını gör »İnsanların Kötü Tarafta Olduğu Bilimkurgu Filmleri #2
Uzaylılar her zaman istilacı, robotlar isyancıdır; ucubeler derhal ortadan kaldırılmalı, tahtımıza göz diken tüm canlılarsa bastırılmalıdır… Peki, gerçekten de böyle midir? Sinema tarihi bu kısır döngüyü parçalamayı başaran filmlerle dolu. Bilim ile bilimkurgunun kol kola ilerlediği bu teknoloji çağında, insanın özündeki kötülüğe, tahammülsüzlüğe, korkuya ve ön yargıya işaret eden bunca eser bize gelecek hakkında neler söylüyor? “İnsanların Kötü Tarafta Olduğu …
Devamını gör »Narsist Doğamıza Bir Başkaldırı: Maymunlar Gezegeni
“Çek şu kokuşmuş pençelerini üzerimden, seni lanet olası pis maymun!” – George Taylor Bir inandığımız, bir de bildiğimiz şeyler vardır. Örneğin, gözlemlediğimiz kadarıyla evrendeki en zeki tür olan homo sapienler (akıllı/bilen insan), yani biz, bu üstünlüğümüzün bir hayli övünülesi olduğuna inanırız. Bunu, özellikle toplumsal bağlamda, zaman zaman öyle ileri götürürüz ki, bizimle aynı gezegeni paylaşan diğer türleri bile kendimizden farklı bir kategoriye ekler; …
Devamını gör »Evrim Ağacı’nda Yayımlanan Bilimkurgu Kulübü Röportajı
Konular: Bilimkurgu Kulübü’nün ortaya çıkış hikâyesi, amacı ve projeleri. Türkiye’de bilimkurgunun yeri ve önemi. Türk bilimkurgu edebiyatına ve sinemasına bir bakış. Türk toplumunun bilimkurgu algısı. Bilimkurgunun bilime ve uygarlığa etkisi. Soruları Hazırlayan: Çağrı Mert Bakırcı (Evrim Ağacı) Cevaplayan: İsmail Yamanol (Bilimkurgu Kulübü) Düzenleme Tarihi: 13 Aralık 2014 Evrim Ağacı: Öncelikle bizi kırmadığınız ve sorularımıza yanıt verme inceliği gösterdiğiniz için teşekkür …
Devamını gör »