“Başa sarılan bir filmdi zaman.” Bilimkurgu edebiyatının önde gelen yazarlarından Ray Bradbury, 1920’de Amerika’da doğdu. Tüm hayatını yazmaya adadı ve pek çok türde eser kaleme aldı. Fahrenheit 451, Mars Yıllıkları, Resimli Adam, Sonbahar Ülkesi, Güneşin Altın Elmaları gibi kültleşen kitaplarına ek olarak sayısız öykü, roman, şiir, deneme ve makale yazan Bradbury’nin adını edebiyat tarihine yazdırdığını söylemek mümkün. Yazarlık hayatı kısa …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Dinozor
Dev Bir Göktaşı Dünya’ya Çarpsa Hayatta Kalabilir miydik?
Geçmişte oldu, gelecekte olmaması içinse hiçbir neden yok! Dinozorları yok eden o devasa göktaşı bugün Dünya’ya tekrar çarpsa neler olurdu? İnsanlık olarak hayatta kalmayı başarabilir miydik, yoksa dinozorlarla aynı kaderi mi paylaşırdık? Yapımcı, besteci ve görsel efekt sanatçısı John D. Bosweell tarafından kurulan YouTube kanalı Melodysheep’in hazırladığı bu kısa belgesel, muhteşem bir görsellik eşliğinde merak ettiğimiz tüm sorulara bilimsel ve …
Devamını gör »Bu Ne Bilimsizliktir: Meg 2 – The Trench
Tek ihtiyacınız olan bir tutam tek satırlık aksiyon-komedi repliği, üstüne Jason Statham sosu ve bolca ucuz görsel efekt. Artık siz de kendi Meg’inizi afiyetle izleyebilirsiniz! Meg 2: The Trench (Meg 2: Çukur), nesli tükenmiş devasa köpekbalığı megalodonu konu edinen bilimkurgu aksiyon film serisinin ikincisi. Yönetmen koltuğunda, genellikle psikolojik korku yapımlarında çalışan Ben Wheatley oturuyor. Filmin başrolünde ünlü aksiyon oyuncusu Jason …
Devamını gör »Dinozorsuz Dinozor Filmi: 65
65… Nereden başlasak? 10 Mart 2023 tarihinde beyazperdede yerini alan 65, alternatif tarih temalı bir bilimkurgu/aksiyon macerası. Yönetmen koltuğunda The Quiet Place (2018) filminden tanıdığımız ikili Scott Beck ve Bryan Woods oturuyor. Başrollerde ise son Star Wars üçlemesindeki Kylo Ren rolüyle bildiğimiz Adam Driver ile Love and Monsters (2020) filminden hatırladığımız Ariana Greenblatt var. Bütçesi 45 milyon dolar. Filmin konusu ilk …
Devamını gör »Bir Efsanenin Sonu: Jurassic World Dominion
“Bir şey sona ermek için başlamıştır. Serüven uzamaya gelmez, ona anlam veren ölümüdür yalnız.” – Jean Paul Sartre İlk Jurassic Park (1993) üçlemesinden sonra Jurassic World (2015) üçlemesi de Jurassic World: Dominion (2022) filmi ile son yolculuğuna uğurlandı. Her ne kadar Jurassic World (2015) adeta ilk filmin yeniden yapımı (remake) gibi olsa da, üzücü bir şekilde Jurassic World: Fallen Kingdom (2018) üzerine hiçbir …
Devamını gör »En Uçuk Komplo Teorileri #4
Bitti mi sandınız? Hayır! Gün geçmiyor ki insan zekâsının (şu durumda ahmaklığının daha doğru olacak) sınırlarını zorlayan komplo teorilerine yenileri eklenmesin. O hâlde lafı daha fazla uzatmayalım ve aklın sınırlarını zorlayan komplo teorilerini derlediğimiz yazı dizimizin dördüncü bölümüne yelken açalım… Coronavirüs’ü 5G Teknolojisi Yaydı! Baz istasyonlarının virüs yayabildiğini biliyor muydunuz? Yaymıyorlar da zaten. Ama enteresan bir grup insan, 5G teknolojisinin …
Devamını gör »Şimdiye Kadarki En Gerçekçi Dinozor Belgeseli: Prehistoric Planet
BBC Doğa Tarihi Stüdyoları, yepyeni bir belgesel ile karşımızda. Zamanının çok ilerisinde bir yapım olan Walking With Dinosaurs (1999), uzun yıllar önce izleyenleri büyülemişti. Dinozorları film canavarları olarak değil, üreyen ve nefes alan birer organizma olarak resmederek iz bırakmıştı. Ardından Planet Dinosaur (2011) ile tekrar seyirci karşısına çıkan seri, maalesef beklenen kitleye ulaşamamıştı. Öncekine nazaran görsel efektleri de bir devrim niteliğinde …
Devamını gör »Yaşayan Dinozor: Avian
“Dinozor”…. Bu sözcüğü duyduğunuzda aklınıza kertenkele benzeri, korkutucu ve kana susamış yırtıcılar mı geliyor? Peki ya size bunun o kadar da basit bir kelime olmadığını söylesek? Mesela kuşların da dinozor olduğunu öğrendiğinizde, onlara olan bakış açınız değişir miydi? İşte Pedram Türkoğlu tarafından kaleme alınan ve Ginko Bilim etiketiyle piyasaya sürülen Yaşayan Dinozor: Avian‘ın amacı, çocukluğumuzdan itibaren beyaz perdede karşımıza çıkan dinozor …
Devamını gör »En Uçuk Komplo Teorileri #2
“En Uçuk Komplo Teorileri” yazı dizimizin ilk bölümünde verdiğimiz örnekler sadece konuya giriş niteliğindeydi ve emin olun sırada çok daha uçukları var. Aklın ve hayal gücünün sınırlarını zorlayan bunca iddianın ciddi ciddi bir dolu savunucusu olduğunu bilmek çoğumuza tuhaf gelse de bu insanlar gerçekten yaşıyor ve internet sayesinde kendilerine taraftar bulmakta pek de zorlanmıyor. O halde lafı daha fazla uzatmayalım …
Devamını gör »Soyu Tükenmiş Canlıları Yeniden Üretmek Etik mi?
Başlığı okur okumaz eminim ki aklınıza meşhur bilimkurgu filmi Jurassic Park –ve ardından Jurassic World serisi- geldi. Bu filmlerde, fosilleşmiş sivrisineklerdeki dinozor kanı DNA’sı kullanılarak, soyları 65 milyon yıl önce tükenen dinozorlar genetik mühendisliği teknikleriyle yeniden hayata getiriliyordu. DNA molekülünün yarılanma ömrü (521 yıl) nedeniyle, bir fosil örneğinden sağlam DNA bağı elde edebilmenin teorik limiti 6.8 milyon yıl olarak hesaplanıyor …
Devamını gör »