Etiket Arşivleri: Doğa

wild robot

Alışılmışın Dışında Bir Yapay Zekâ Temsili: The Wild Robot

Peter Brown’un yazdığı ve illüstrasyonlarını yaptığı The Wild Robot, çocuk edebiyatına yönelik bir bilimkurgu eseri ve 2024 yılında animasyon formatında izleyiciyle buluştu. Hikâye, Universal Dynamics’e ait bir kargo gemisinin fırtına sırasında kaybettiği ROZZUM robotlarından biri olan Roz’un, ıssız bir adaya sürüklenmesiyle başlıyor. Roz, burada bilinç ve öğrenme süreci açısından bir dönüşüm geçirerek kendi varoluşuna dair yeni anlamlar keşfediyor. Yapay zekâ …

Devamını gör »
dunya

Dünya Risk Altında: Dokuz Gezegensel Sınırdan Altısını Aştık!

3 milyar yılı aşkın bir süredir, yaşam (“Biyosfer Bütünlüğü” adı verilen bir gezegensel sınır ile temsil edilir) ve iklim arasındaki etkileşim, Dünya’daki genel çevresel koşulları kontrol etmiştir. İnsan faaliyetleri, örneğin doğanın diğer arazi kullanımlarıyla değiştirilmesi, nehirlerdeki ve topraktaki su miktarının hareketleri, sentetik kimyasalların açık ortama sokulması ve sera gazlarının atmosfere salınması, bu etkileşimleri değiştirmektedir. Dünya sistemindeki etkileşimlere saygı gösterilmesi ve …

Devamını gör »
posthumanizm

Posthümanizm ve Teknoloji: İnsan Sonrası Dünyanın Eşiğinde

Teknoloji ilerledikçe, insanın anlamı ve varoluşu da yeniden tanımlanıyor. Yapay zekâ, biyoteknoloji ve dijital gözetim çağında, insanlığın sınırlarını zorlayan posthümanist fikirler her zamankinden daha güçlü bir şekilde tartışılıyor. Orwell’in distopik dünyalarından bugünün dijital dönüşümlerine uzanan bir yolculukta, insan olmanın ne anlama geldiği ve gelecekte nasıl bir hâl alacağına dair sorular zihnimizi meşgul ediyor. Peki, teknoloji bizi özgürleştiriyor mu, yoksa kontrol …

Devamını gör »
bok-bocegi

Bok Böceklerine Dair 10 İlginç Bilgi

Bok böcekleri, doğada benzersiz bir ekolojik rol oynayan ve oldukça ilginç özelliklere sahip olan canlılardır. Dışkı ile beslenme alışkanlıkları ve inanılmaz güçleri ile bilinirler. Aşağıda, bok böceklerine dair 10 ilginç bilgiyi sizin için derledik. Dışkı ile Beslenme Bok böcekleri, hayvan dışkısı ile beslenen canlılardır. Bu beslenme şekli, onların ekosistemdeki benzersiz rollerinin anahtarıdır. Bok böcekleri dışkıları yuvalarına taşır ve depolarlar. Yavru …

Devamını gör »
Arıların Tarihi

Arıların Tarihi: Arısız Bir Dünyanın Kederli Çöküşü

Norveçli roman yazarı ve senarist Maja Lunde’nin ilk yetişkin romanı Arıların Tarihi, 2015’te yayımlandığında dikkatleri üzerine çekti ve çok okunmasının yanı sıra Norveç Kitapçılar Birliği Ödülü’ne de layık görüldü. Yazarın dört kitaplık iklim-kurgu serisinin ilk parçası olan eser, insanlığın kırılganlığını, doğada yitirilen dengenin yol açabileceği kaosu, ebeveyn-çocuk ilişkisindeki çatışmaları, her şeye rağmen devam eden umut arayışını etkileyici bir kurguyla veriyor. …

Devamını gör »
bilimkurgu iklim gezegen cevre

Yüzyıllık Bir Geçmiş: Bilimkurgu, Çevresel Etmenler ve İklim Değişikliği

Yirminci yüzyılın bilimsel ve evrimsel zaman ölçeklerini benimseyen bilimkurgu, gezegeni bizden önce var olmuş ve muhtemelen bizden sonra da var olacak bir şey olarak düşünmeye çoktan başladı. İklim değişikliği fikri ortaya çıkmadan önce bile bilimkurgu, türümüzün yok oluşuna sebep olabilecek dünyevi felaketlerin vizyonlarını hayallerden kelimelere aktararak bizlere sunuyordu. Dünyanın bir bilimkurgu filmine dönüştüğünü artık söylememize bile gerek yok. Zaten hâlihazırda …

Devamını gör »

Dar Pencere Hipotezi: Ya Geç Kaldıysak?

“Fermi Paradoksuna Çözümler” yazı dizisinin bu bölümünde Dar Pencere Hipotezi‘ni masaya yatırıyoruz. Bilindiği gibi meşhur Drake Denklemi‘ne göre şu an zeki yaşamla dolup taşan bir evrende yaşıyor olmalıydık. Ama sorun şu ki ortada kimse yok! Âdeta evren, büyük bir sessizliğe gömülmüş durumda. Peki ama neden? Bu soru, bilim insanı Enrico Fermi‘nin de aklını kurcaladı ve o ünlü, “Herkes nerede?” sorusunu sorarak bilim …

Devamını gör »

Astronomi ve Mitoloji #1: Güneş

Orta ölçekli bir yıldız olan Güneş, pek çok mitolojinin merkezinde yer aldı. Bazı kültürlerde tanrıça kimliği kazanmakla birlikte, çoğu toplumda eril bir güç olarak kabul edilen Güneş, her şeyi gören gözdü ve adalet ondan sorulurdu. Güneş bizim yıldızımız. O olmasaydı ne Dünya ve diğer gezegenler var olurdu ne de biz… Bu yazıda Güneş’in kütlesinden, ısısından ve yaşından bahsetmeyeceğiz. Konumuz orta …

Devamını gör »
Arik Kershenbaum

Zoolog Arik Kershenbaum ile Dünya Dışı Yaşam Üzerine Bir Söyleşi

Eğer bir bilimkurgu hayranıysanız, eserlerde üretilen uzaylıların insana benzediğini fark etmişsinizdir. İlginç alın kırışıklıklarını veya sivri kulaklarını bir yana bıraktığımızda temel insansı özellikleri hep ön plandadır. Bize benzemediklerinde ise tanıdık ve bazen de rahatsız edici şeyler gibi görünürler; mesela böcekleri, sürüngenleri veya kalamarları andırırlar. Bu durum, Hollywood yaratıcılarının sınırlı hayal gücünden ya da eserler için ayrılan bütçe sorunlarından kaynaklanıyor olabilir …

Devamını gör »
paskalya adasi kapak

İnsanlık İçin Bir Uyarı: Paskalya Adası

Dünyanın en izole yerlerinden biri olan Paskalya Adası, uçsuz bucaksız Pasifik Okyanusu’nda, en yakın kara parçasına (Şili) iki bin mil kadar uzaklıktaki bir konumda öylece bekliyor. Adanın her karışında insanlığın geleceğine dair karanlık bir uyarı var. Adanın coğrafyası, daha önce hiç rastlamadığınız bir kanalda uyku tutmadığı zaman seyrettiğiniz ve gerçek mi yoksa bulanık ruh hâlinizin bir ürünü mü olduğundan tam …

Devamını gör »