İnsanlığın uzaylılar hakkındaki fikirleri bin yıllar boyunca evrim geçirdi, ancak televizyon çağından önce bu fikirler oldukça tuhaftı. Ekim 1961’de Betty ve Barney Hill çifti olağanüstü bir iddiada bulundu. Birisi sosyal hizmetler uzmanı, diğeriyse posta servisi çalışanı olan çift, bir önceki ay Beyaz Dağlar’daki dolambaçlı yollarda araba kullanırken bir grup uzaylı tarafından kaçırıldıklarını söyledi. Hatta bu tuhaf varlıklarca uçan daireye benzer …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Dünyalar Savaşı
Sanayi Devrimi’nde Bilimkurgu
Sanayi Devrimi, 18. yüzyılın sonlarına doğru İngiltere’de başlayan ve ardından dünyaya yayılan bir endüstriyel dönemdir. Bu devrim, insan yaşamını temelden değiştiren birçok teknolojik yeniliğin ortaya çıkmasına yol açtı. Buharlı makineler ile yapılmaya başlanan seri üretim sistemi sayesinde çok daha fazla ürün, çok daha hızlı bir şekilde imal edildi ve yine o dönemde ortaya çıkan buharlı gemiler ve trenlerle taşınarak son …
Devamını gör »Bilimkurguda Uzaylılarla İletişimin Örnekleri
Bilimkurgu geniş kitlelerce sevilen bir tür hâline geldiğinden beri en çok kullanılan konseptlerden biri uzaylılar olmuştur. Uzaylıların Dünya’yı ziyaret etmesi veya insanların bir uzaylı medeniyetiyle karşılaşması her zaman gerek okuyucu gerek izleyici için doyurucu bir hikâye anlatımı ortaya çıkarmıştır. Uzaylı konseptinin kullanıldığı eserlerin bir kısmı uzaylıları kötü ve işgalci varlıklar olarak göstermiş ve genelde insanların kendilerine karşı verdiği savaşı anlatmıştır. …
Devamını gör »Bilimkurgu Romanlarından Unutulmaz Açılış Cümleleri
Bir kitabın ilk cümlesi, şüphesiz ki en önemli cümlesidir. Ve tabii okuru selamlama niteliği de taşır. Çünkü kitapla ilişkimiz o cümleyi okuduktan sonra gelişir. Hatta çoğu okur için o ilk cümle, kitabı okuyup okumama konusunda bir karar alma noktasıdır. Ya o kitabı okuma isteği uyandırır ya da kitaptan uzaklaştırır. Bir yazar için de ilk cümle önemlidir kuşkusuz. Mükemmel açılış cümlesini …
Devamını gör »Dünyalar Savaşı BBC Dizisi Oluyor
H.G. Wells’in bilimkurgu klasiği Dünyalar Savaşı, çok yakında televizyon ekranlarına gelmeye hazırlanıyor. Dizi, romanın radyoda yayımlanıp, dünyanın sonunun gerçekten geldiğini sanan dinleyenleri geniş çaplı bir paniğe sürüklemesinden 80 yıl sonra gösterime girecek. Üç bölümlük bu yeni televizyon uyarlaması Doctor Who’nun bazı bölümlerini de yazan Peter Harness tarafından kaleme alınıyor. Peki, Dünyalar Savaşı ne zaman çıkıyor? Henüz BBC tarafından dizinin resmi …
Devamını gör »Bilimkurgusal Heykel Örnekleri
Yazarların yanı sıra bilimkurgu yapımlarından hafızalarımıza kazınan bazı karakterler de kamusal alanlara dikilen heykellerle ölümsüzleştirilmiş. Hadi, bunlardan birkaçına beraber bakalım. Tripodlar Yüksekliği 7 metre olan Tripodlar, H.G. Wells‘in Dünyalar Savaşı‘ndan çıkma. Bu heykel Michael Condron tarafından, yanında onu Dünya’ya getiren kapsülle birlikte 1998’de İngiltere Woking‘e dikildi. Neden mi Woking? Çünkü Woking, H.G. Wells’in romanında uzaylıların yeryüzüne ilk ayak bastıkları şehir. …
Devamını gör »Geleceğin Teknolojisi: Bilimkurgu Bilimin Gerçeği Olursa
2001 yılında VCR/DVD oynatıcı, Avustralya New South Wales’de en çok çalınan üçüncü üründü. 2011’e dek on sekizinci sıraya kadar düştü. Düşme eğiliminin devam ettiği kesin. Bir ürün, pazara ne kadar iyi nüfuz etmiş olursa olsun, zaman dediğimiz şey teknoloji işin içinde olduğunda oldukça güvenilmezdir. iPad’lerden yardımcı robotlara, video telefonlardan otonom arabalara; günümüz teknolojisinin çoğu, hayata geçmeden çok daha önce bilimkurgu …
Devamını gör »Bilimkurgu Edebiyatından 10 İlginç Bilgi
Isaac Asimov bilimkurguyu, “Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin insanlık üzerindeki etkisiyle ilgilenen bir yazı türü,” diye tanımlar. Bilim ile bilimkurgu arasındaki güçlü ilişkiyi ortaya koyan bu tanım, aynı zamanda türün günümüzdeki artan önemine dair de fikir verir niteliktedir. Bilimkurguyu önemsiyoruz, çünkü bize bir yandan içinde yaşadığımız çağın ruhunu bahşederken, bir yandan da önümüzde uzanan geleceğin ana hatlarını sunuyor. Ancak bilimkurguya bakış …
Devamını gör »H. G. Wells Hakkında Bilinmeyenler
Bilimkurgunun babalarından biri sayılan İngiliz yazar Herbert George Wells şüphesiz günümüze ve Batı edebiyatına muazzam etki yapan yazarların başında gelmektedir. Dünyalar Savaşı’ndan Zaman Makinesi’ne, Dr. Moreau’nun Adası’ndan Görünmez Adam’a kadar insanlığa derin izler bırakan pek çok esere imza atmayı başarmıştır. İşte 150 sene önce, 1866 yılında doğan duayen yazar H.G. Wells hakkında bilmediğimiz bazı ilginç gerçekler… Eğitimli Bir Bilim İnsanıydı …
Devamını gör »Şaşırtan Sonlarıyla Tek Kişilik Firar
Ülkemizin genç bilimkurgu yazarlarından olan Tevfik Uyar’ın Tek Kişilik Firar kitabı, on iki adet öykünün bir araya gelmesiyle oluşuyor. Kitabı okurken kendinizi hayrete düşmüş olarak bulabilirsiniz. Yazarlık ve çevirmenlik de yapan Tevfik Uyar, gerçek mesleği olan mühendisliğin yanı sıra akademik çalışmalarını da sürdürüyor. Gelin, Tek Kişilik Firar kitabına öyküler üzerinden bakalım: “Birlikte intihara karar veren çiftten, son anda birinin vazgeçmesidir …
Devamını gör »