Isaac Asimov’un önderliğindeki derleme, ilk olarak Ant Yayınları tarafından 1971 yılında ‘Dördüncü Güneş’ ismiyle okuyuculara sunuldu. Tonguç Erden’in çevirisi ile dilimize kazandırılan eser, 12 yıllık aranın ardından İlgi Yayınları aracılığıyla 1983 yılında tekrar görücüye çıktı. Yeni adı ‘Uzaydan Gelen Konuk’ olan derlemenin bu seferki çevirisi ise Dicle Yıldırım’a aitti. Derlemenin yeni baskısında dikkat çeken iki nokta vardı. İlki, kapak görselinde …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Edmond Hamilton
Bilimkurguda Robotlar, Androidler ve Siborglar #3
George Lucas‘ın 1977 yılında yönettiği Star Wars (Yıldız Savaşları) filminde yer alan iki robot seyircinin çok ilgisini çeker. Bunlardan C3PO adında olanı altın renginde metalik hatları belirgin ve insan formunda kibar bir protokol robotu olup, sayısız yabancı dili rahatlıkla konuşabilmektedir. Yanında bulunan öbür arkadaşı R2D2 ise benzin varili tipinde olup, bir tamirat robotudur. Uzayan kolları vardır. Uzay gemilerinin tamirinde ve …
Devamını gör »Bilimkurguda Robotlar, Androidler ve Siborglar #2
1930 ve 1940’lı yıllarda Hollywood çocuklara hitap eden tüm filmlerinde vazgeçilmez kahraman olarak robotları kullanmıştır. Örneğin “Flash Gordon” ve “Denizaltı Krallığı” filmlerinde robotlar kahramanların vazgeçilmez yardımcılarıydılar. 1926 yılında ise Edmond Hamilton bugünkü tanımlara uygun elektronik bir beyni olan, atom gücü ile çalışan ve uzaktan kumanda edilebilen bir robotun varlığından “The Metal Giants” adlı eserinde söz etti. Bir başka yazar ise …
Devamını gör »Yüzyılın En İyi Bilimkurgu Öyküleri
Bilimkurgu, 20. yüzyılla birlikte yazın alanında adını duyurmaya başlayan nispeten genç bir tür. Ortaya çıktığı ilk dönemlerde, yazın aristokrasisi tarafından her ne kadar “ucuz kurgu” olarak yaftalanıp görmezden gelinse de üretkenliği, içsel devingenliği, modern çağın tinsel atmosferini yansıtmadaki başarısı ve kalem koşturma alanındaki enginliğiyle her daim ayakları üzerinde durmayı ve toplumsal etkisini genişletmeyi bildi. 1950’li yılların sonuna değin özellikle Isaac …
Devamını gör »Bilimkurguda Androidler
“İnsan benzeri” ya da “insansı” anlamına gelen android terimine 1940’lara kadar bilimkurguda pek rastlanmıyordu. Modern zamanlarda terimi ilk kez Jack Willamson, Kometliler (The Cometeers, 1936) adlı öyküsünde kullandı. Bundan önce terim otomat anlamına geliyordu. Sözcük İngilizce’ye ilk kez 1727 yılında, 1200’lerde yaşamış simyacı Albertus Magnus’un yapay insan yaratma teşebbüsüne atıf yapmak amacıyla girmiştir. Günümüzde terim organik malzemeden yapılmış yapay insan anlamına …
Devamını gör »Türkiye’nin İlk Bilimkurgu Edebiyat Serisi: Yeni Dünyalarda
1950’lerin başlarında cep kitapları yayımlamaya başlayan Çağlayan Yayınevi, bu arada Yeni Dünyalarda adıyla on kitaplık bir diziye de yer verir. Kasım 1954 ile Mart 1955 tarihleri arasında her on beş günde bir yayımlanan bu romanlar, bilimkurgunun altın çağı olarak kabul edilen dönemin üretimleridir. Üzerlerinde yazarlarına ya da özgün adlarına dair herhangi bir bilgi bulunmayan romanlar, 1948 – 1953 yılları arasında …
Devamını gör »Isaac Asimov’dan Bir Makale: Bilim ve Bilimkurgu
İki astronot 1984’te uzayda serbestçe dolaştı. Uzay gemisine bağlı değildiler. Kendi başlarına gemiden ayrılıp geri döndüler. Belli bir yaşın üstündekiler 1930’lardaki Buck Rogers çizgi romanlarını hatırladı. Bu çizgi romanlarda da insanlar, aynı şekilde dolaşıyordu. Bilimkurguyla daha içli dışlı olanlar ise, bu tür konuların bilimkurgu öykülerinde çok daha önceden yer aldığını bilir. İlk bilimkurgu dergisinin editörü olan Hugo Gernsback, daha 1911’de …
Devamını gör »