Bilimkurgunun ortaya çıkışından bu yana dek sayısız yazar tür için ter döktü. Kimisi 50 yaşından sonra kimisi de 30’undan sonra bu türe gönül veren değerli insanlardı. Bazıları bir asırlık ömür yaşarken bazıları da daha ömrünün baharında aramızdan ayrıldı. Ama ortada bir gerçek var ki, onlar ardında bıraktıkları eserlerle ölümsüz oldu. İşbu yazıda, öne çıkan ve erken yaşta yitirdiğimiz bilimkurgu yazarlarını …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Edward Bellamy
Klasik Bilimkurgu Öyküleri
Çınar Yayınları etiketini taşıyan Klasik Bilimkurgu Öyküleri, 19. yy’dan günümüze kadar uzanan ve dönemin en iyi kalemlerinden süzülen öykülerin bir derlemesi. “Geceyi Yaşa” sloganını taşıyan seçkinin derlemesini ise Yankı Enki üstlenmiş. Birbirinden ilginç konularıyla dikkat çeken öyküler, geleceğin bilimkurgu yazarları için de ilham verici nitelikte. Fitz-James O’Brien – Elmas Mercek 1826 İrlanda doğumlu olan yazar, kısacık hayatında “Elmas Mercek” adlı …
Devamını gör »Voltaire’den Vonnegut’a Bilimkurgu
“Bu deli zırvalarını gerçekten okuyor musun?” Çok değil, 15-20 yıl önce elinde bilimkurgu kitabıyla yakalanan birine ilk sorulan bu olurdu. Ya da kaşlar kalkar, hafif alaycı bir sesle “ilginç!” denilirdi ve saygınlığınızın o anda dibe vurduğunu hissederdiniz. Çoğu kimse için bilimkurgu, entellektüel bir ayıptı. Kimileri için hala öyle. Tıpkı aynı insanlar için, erotizmin ahlakî bir ayıp olması gibi. Bu bir rastlantı mı? Bence …
Devamını gör »Bir Sosyalistten Anarşist Ütopya: Gelecekten Anılar
Gelecekten Anılar, orijinal ismiyle “News From Nowhere” 1890 yılında William Morris tarafından kaleme alınmış ve 2002’de Ayrıntı Yayınları eseri dilimize kazandırmış. Bu baskısını bulmak zor ancak Say ve Kaos Yayınları tarafından orijinaline daha uygun (Hiçbir Yerden Haberler) isimlerle yayımlanan baskılarını kolaylıkla bulabilirsiniz. Benim fikrim bu ismin kitaba daha uygun olduğu yönünde. William Morris, bilindiği üzere şair, desinatör, ressam, mimar, el …
Devamını gör »Bilimkurgu Edebiyatının Sosyal ve Politik Yönü
Bir çok insan hala bilimkurgunun işe yaramaz, değerlendirmeye değmez bir kaçış edebiyatı olduğunu düşünüyor. Doğru, bazı bilimkurgu eserleri sadece vakit geçirmek veya eğlendirmek için yazılmış olabilir; ama hepsi değil. Özellikle bilimkurgunun kaşıç edebiyatı olduğunu söyleyenlere J.R.R. Tolkien’in fantezi edebiyatı için kullandığı cevap verilebilir: “Kaçma ihtimali en çok gardiyanları telaşlandırır!” Bununla beraber iyi bilimkurgu eserleri okuyucusunu düşündürür, “eğer şöyle olursa, olsa …
Devamını gör »