Etiket Arşivleri: Eleştiri

ay zalim bir sevgilidir

Ay Zalim Bir Sevgilidir Romanına Çağdaş Bir Bakış

Bugünden Geleceğe Bilimkurgu, birçok insan için geleceği öngörmenin ve hatta ona yön vermenin en yaratıcı yollarından biri olarak kabul edilir. Bu türde yazılan eserler, gelecekte karşılaşabileceğimiz teknolojik ve toplumsal değişimlerin ipuçlarını sunar ve okuyucuları farklı olasılıklar üzerinde düşünmeye davet eder (Konu üzerine bir yazı için buraya tıklayabilirsiniz). Ancak bu gerçeği değerlendirirken hesaba katmamız gereken bir şey daha vardır ki bazı …

Devamını gör »
Er ist wieder da

Hitler Zamanda Yolculuk Yaparsa: Er ist Wieder Da

Özellikle güncel politika konuşulan ortamlarda eski politikacılara atfen, “Bugünleri görseydi ne düşünürdü, ne yapardı?” diye sıklıkla sorulur. İşte böylesi bir sorunun cevabı, Adolf Hitler’in günümüz Almanya’sına zaman yolculuğu yapmasıyla veriliyor. Timur Vermes’in aynı adlı romanından David Wnendt imzasıyla uyarlanan Er ist wieder da (Bak Kim Döndü) ya da uluslararası başlığıyla Look Who’s Back, bir Alman distopik kara mizah örneği. Film, …

Devamını gör »
Gene Roddenberry ve Isaac Asimov

Gene Roddenberry ile Isaac Asimov’un Star Trek Tartışması

Tupac-Biggie, Ali-Frazier veya Apple-Microsoft kavgalarını unutun; bir dönem bilimkurgu çevrelerinde Isaac Asimov ile Gene Roddenberry arasındaki tartışma konuşuluyordu... Kasım 1966’da, Star Trek‘in prömiyerinden iki ay sonra, ünlü bilimkurgu yazarı Isaac Asimov, o dönemdeki birçok bilimkurgu dizisinde rastlanan bilimsel yanlışlar hakkında sert bir makale yazdı. Gene Roddenberry, TV Guide‘de yayımlanan bu yazıya oldukça içerledi. Cevaben Asimov’a, Star Trek‘i olabildiğince gerçeğe uygun …

Devamını gör »

H.G. Wells’in Kaleminden Metropolis Eleştirisi

Çok gülünç bir film izledim. Sanıyorum ki daha gülüncünü yapmak mümkün değildir. Filmin, dünyanın ne yöne gittiğini tasvir etmeye çalıştığını da göz önüne alırsak, sanırım Dünyanın Gittiği Yön (The Way the World is Going, 1928) adlı kitabım da rahatlıkla kendini bu filmle ilişkilendirebilir. Filmin adı Metropolis. Almanya’daki büyük Ufa Stüdyoları tarafından yapılmış ve halka aksettirildiği kadarıyla yapımında büyük paralar harcanmış. …

Devamını gör »

Sağlı Sollu Bir Taşlama: Don’t Look Up

Dünya’ya yaklaşan meteor veya kuyruklu yıldız haberlerine hepimiz aşinayızdır. Düzenli olarak haber bültenlerinde karşımıza çıkar ve pek üzerinde durmadan geçeriz. Nasıl olsa teğet geçecektir, neden umursayalım ki? İşte tam bu noktada Don’t Look Up’ın işaret ettiği noktaya gelmekteyiz. Galaksi çapında yapılan rutin gözlemlerden biri sırasında devasa bir kuyruklu yıldızın Dünya’ya yaklaştığı keşfedilir. Gezegen katili (planet killer) olarak adlandırılan bu gök …

Devamını gör »

Jaws, Alien ve Koronavirüs: Kapitalizme Meydan Okuyan Yaratıklar

Başımızın belası koronavirüs, Jaws filminin “katil” köpekbalığı ve Alien filminin korkunç yaratığı. İlk bakışta bu meşhur üçlünün herhangi bir ortak noktaları yokmuş gibi görünebilir. Oysa biraz dikkatli bakıldığında onların “insanları öldürmek” dışında bir misyonlarının daha olduğu fark edilir. “Bir anda” ortaya çıkarak gündelik hayatımızı, normal olup olmadığını sorgulamaksızın sürdürmeye devam ettiğimiz normalimizi sekteye uğratan, dahası bizi zengin, fakir, genç, yaşlı …

Devamını gör »
Voltaire'den Vonnegut'a Bilimkurgu

Bilimkurgu Sosyal Gerçeklik Değildir Makalesi Üzerine Eleştiriler

Bilimkurgunun değeri, güvenilirliği ve etki alanı üzerine epey çok şey yazıldı, çizildi. Pozitif bilimlerin ve dolayısıyla teknolojinin büyük bir ivme kazandığı şu son dönemlerde, bu incelemelerin ibrenin olumlu tarafına meylettiğini söylemek yanlış olmaz. Bu ivmelenmenin ise transhümanizm gibi, genel kabullere göre çok olası durmayan bir konunun bile ihtimallerini (kimilerine göre umudunu) artırdığı bir başka gerçek. Ne var ki, bu olumlu …

Devamını gör »
davetsiz misafir kapak

Bilimkurgu, Çizgi Roman ve Eleştiri Dergisi: Davetsiz Misafir

Bilimkurgu Türkiye’de nedense bir türlü tam zeminini bulamadı. Son yıllarda fantazi ile birlikte görece en cafcaflı dönemlerinden birini yaşadı belki. Ama fark edilir biçimde fantazi sürekli beslenmeye açık kalabalık bir okur ve izlerçevre yarattıysa da aynı gemide yola başlayan bilimkurgu yayıncılığında hem duraklamalar ve kesintiler çoğaldı hem de devam edenler daha ihtiyatlı adımları tercih eder hale geldiler. Buna karşın kabaca …

Devamını gör »
Fk_Spoilers!

Kültür-Sanat Yazıları ve Spoiler

İnternetin hayatımıza girişiyle birlikte karşılıklı etkileşim de arttı. Herhangi bir konuyla ilgili düşüncelerimizi zaman ve mekandan bağımsız olarak binlerce kişiyle paylaşabiliyor, anlık geri dönüşler alabiliyoruz. Bunun yansımalarını kültür-sanat alanında da görmek mümkün. Örneğin sinema salonundan çıkar çıkmaz bir filme dair kişisel fikirlerimizi paylaşabilir duruma geldik. Sosyal medyanın bu gücü, örgütlenmeyi ve etkileşimi kolay hale getirdiği kadar, bilgi kirliliğini de hiç olmadığı …

Devamını gör »
eleştiri kapak

Bilimkurguda Eleştirinin İncileri

Eleştiri denen silahın ülkemizde ne denli kötüye kullanılabildiğini yaşamımın oldukça erken bir döneminde fark etmiştim… Oturup bu konu üzerine bir yazı yazdığımı bile hatırlıyorum. “Eleştirmenlik ciddiyet ve özen ister,” diye girmiştim lafa. “Başkalarının ürettikleri üzerinde üzerinde fikir yürütme iddiasındaki kişi, her şeyden önce iddiacılığının sorumluluğunu taşımak zorundadır.” O sıralarda durum gerçekten trajikomik düzeylere ulaşmıştı. Sözcük anlamıyla aslında hem pozitif, hem de …

Devamını gör »