Etiket Arşivleri: Elon Musk

blackhole

Teknokapitalist-Politik Tekillik #2

21. yüzyılın ilk yarısının yarısı, ülkelerin çok büyük bölümünün gayri safi milli hasılalarının birkaç katı piyasa değeri büyüklüğüne erişen teknoloji şirketlerinin egemenliğiyle tamamlanıyor. Görünen o ki Avrupa Birliği ve ABD dâhil ülkelerin yasal sistemleri teknolojinin şiddetli çekme ve dönüştürme gücü karşısında çok zayıf kalıyor. Teknokapitalist güç odakları yüz milyonlarca hatta milyarlarca insana tek tek ulaşabiliyor. Bu platformlar âdeta dijital bir …

Devamını gör »
teknolojik tekillik

Teknokapitalist-Politik Tekillik #1

Tekillik (singularity), teorik fizikçilerin ve bazı fütürologların sıkça kullandığı bir kavram. Kökeni 18. yüzyılın sonlarına uzanıyor. Pierre-Simon Laplace, o dönemde yerçekimi yoğunluğuna bağlı olarak bazı dev gök cisimlerinin kendi ışıklarını yutup kararabileceği konusunda spekülasyon yapıyor ve böylece kara delik kavramını ilk kez ortaya atıyor. Ancak bu isimsiz kavram, teorik fizik alanındaki gelişmelerin hız kazanacağı 20. yüzyıla kadar unutuluyor. 1950’lerde John …

Devamını gör »
Howard Hughes

Çağının Elon Musk’ı: Howard Hughes

Elon Musk’ı hepiniz bilirsiniz. Teknolojiye ve gelişime meraklı, uzaya tutkuyla bağlı, sosyal medya ve sinemaya ise özellikle ilgili multimilyarder iş adamı Elon Musk. Günümüzün kesinlikle en ilginç figürlerinden biri. Ayrıca bazı aktrislerle yaşadığı çalkantılı aşklarla da sıklıkla gündeme geliyor. En son Johnny Depp’in olay yaratan boşanma davasında adını sıklıkla duyduk. Musk’tan neredeyse 100 yıl önce benzeri bir yaşam öyküsüne sahip …

Devamını gör »
yapay zeka robot gelecek sanal

Yapay Zekâ Hakkında Spekülasyonlar

Yapay zekânın (YZ) ne denli etkili, dönüştürücü bir teknoloji olduğu hepimizin malumu. ChatGPT ve Midjourney gibi uygulamalar büyük bir başarı elde etti ve grafik işlemcilere (GPU) olan talep çığ gibi büyüdü. Öyle ki, üretici şirketler YZ modellerinin eğitilmesinde kullanılan GPU’lara dair talebi karşılayamaz hâle geldi. Lider çip üreticisi Ndivia, artan talep sayesinde dünyanın en değerli şirketi oldu. Ndivia’nın değerindeki artış …

Devamını gör »
elon musk neuralink ustinsan

Elon Musk, Neuralink ve Üstinsan

2016 yılında Elon Musk ve sekiz nörolog tarafından San Francisco’da kurulan nöroteknoloji şirketi Neuralink Corporation, günümüz sorunlarının çok ötesinde bir vizyon ile yola çıktı. Kısaca değinmek gerekirse Neuralink, beyne eklenen dijital bir implant ile hem beynin sınırlarını zorlamayı hem de günümüz insanını bir üst aşamaya taşımayı hedefliyor. İmplant, protez ya da nanorobotlar aracılığıyla yaşanan ya da yaşanması muhtemel sağlık sorunlarının …

Devamını gör »
twitter musk

Elon Musk’ın Twitter’ı Satın Alması ve Mahremiyet Kaygıları

Tesla ve birçok dev şirketin CEO’su Elon Musk’ın Twitter’ı ne kadar yoğun kullandığı hepimizin malumu. Kripto borsasından politik tespitlerine değin geniş yelpazedeki görüşlerini attığı tweetler aracılığıyla paylaşıyor. Hâliyle bu mecraya dair gelecek hedefleri olması gayet normal. Bir süre önce de bunu resmileştirdi ve sosyal medya platformunu yaklaşık 44 milyar dolar karşılığında satın aldığını duyurdu. Böylece haftalarca süren söylentilere son vermiş …

Devamını gör »

Elon Musk’ın Bilimkurgu Tutkusu ve Muskizm

Bilimkurgudan ilham alan Elon Musk, şirketlerini çok özel bir gelecek vizyonu etrafında şekillendirdi. Tesla ve SpaceX CEO’su, ürünlere ve araçlara bilimkurgudan isimler vererek ve hatta bilimkurguyu gerçeğe dönüştürmek istediğini ilan ederek türe olan sevgisini düzenli olarak dile getiriyor. Bununla birlikte ilham kaynakları, Musk’ın bazı eylemleriyle aynı fikirde olmayabilir. Harvard Üniversitesi’nde tarih profesörü olan Jill Lepore, bir podcast’te Musk’ın yeni bir …

Devamını gör »
tesla-bot-kapak

Tesla Bot’un Düşündürdükleri

Elon Musk, insanların yapmaktan nefret ettiği, tekrarlayan ve sıkıcı işlere yardımcı olmak için tasarlanmış bir insansı robotu duyurdu. Musk, bu robotun insanlar için markete gidebileceğini söyledi, ancak muhtemelen kas gücü gerektiren herhangi başka bir görevi de yerine getirebilecek. Tahmin edilebileceği gibi sosyal medya, söz konusu duyurunun ardından her şeyin korkunç şekilde yanlış gittiği robotlarla ilgili bir sürü distopik bilimkurgu filmine …

Devamını gör »

Evreni Kolonileştirme Serüveni: Uzay Baronları

Washington Post’ta gazetecilik yapan ve özellikle sansasyonel konularda uzmanlaşan Christian Davenport, “Uzay Baronları” isimli kitabıyla bizlere “içeriden” haberler sunuyor. Turkuvaz Kitap’tan çıkan ve çevirisi Orçun Demir tarafından üstlenilen kitap, dünya genelinde nam salmış dört milyarderin hayallerine ve gerçekleştirdikleri işlerine odaklanıyor. Her şey soğuk savaş döneminde başlıyor. Öncelikle kitapta adını duyacağınız Elon Musk, Jeff Bezos, Richard Branson, Paul Allen gibi isimlere …

Devamını gör »
uzayda ilk bebek ne zaman dogacak

Dünya Dışında İlk Bebek Ne Zaman Doğacak?

Güneş Sistemimizdeki bazı gök cisimlerini kolonileştirmek için bir sürü büyük plan var. Geçtiğimiz birkaç yıl, bu tür operasyonların maddi lojistiği hakkında çok konuşuldu ve varsayımlarda bulunuldu. Peki ama yıldızlara olan yolculuktan ne kadar uzaktayız? Dünya dışında insan üreyebilecek mi? İlk bebek Dünya dışında bir noktada doğduğunda, insanlığın Afrika’dan çıkışı kadar önemli bir dönüm noktası olacak. Böyle bir doğum, insan türü …

Devamını gör »