Kimi yönetmenler vardır, film çektikçe pişer ve sonunda bir an gelir ve zirve noktasına ulaşır. Big Fish ile Tim Burton veya Schindler’s List ile Steven Spielberg gibi. Kimi yönetmenler de kariyerine zirvede başlar ve yavaş yavaş düşüşe geçer. Örneğin M. Night Shyamalan bunlardan biridir. Kimi yönetmenlerin ise hedefledikleri bir seviye vardır ve o seviyeyi yakalayan bir film çektikten sonra daha …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Elysium
Gerçek Bir Uzay Kolonisi Nasıl İnşa Edilir?
Bir gün beşikten ayrılmak zorunda kalabiliriz. Tabii tercihimiz, içinde doğduğumuz bu güzel bahçeyi mahvedip uzaya kaçmak zorunda kalmamak… Yine de bir gün orada yaşamayı tercih edebiliriz. Bunun için kendimize uygun bir ortam oluşturmamız gerekecek. Ama nasıl bir yerde? Bir uzay istasyonun birçok sorunu olacak. Ancak bunlardan belki de en önemlisi, yerçekimi sorunu. Halen yeryüzünün 400 km üstünde dolanan Uluslararası Uzay …
Devamını gör »Başka Dünyalara Göçün Riskleri: ‘Pandorum’ Sendromu
2174 yılında insan nüfusu dünyanın taşıyamayacağı kadar artmıştır. Bu yüzden başka gezegenlerde yerleşme için çabalar başlamış, Tanis adlı gezegen keşfedilmiştir. Bu gezegene ulaşma amacıyla 123 yıllık yıldızlararası yolculuğa uygun bir gemi inşa edilmiştir. Gemide 60.000 kişi bulunmaktadır. Yolcular hiper uykuda tutulurken, mürettebat her iki yılda bir nöbetleşe uyanıp gemiyi idare etmektedir. Ancak sekizinci yılda bir mesaj alınır. Buna göre dünyadaki …
Devamını gör »Bilimkurgu Yapımlarından Unutulmaz Uzay Gemileri #1
Bilimkurgu eserlerindeki kaşif uzay gemileri ile ilgili pek çok eski tartışma kısır bir döngü eşliğinde yerinde saymaya devam ediyor. Örneğin kapışsalar kim daha hızlı? Millennium Falcon mu, yoksa USS Enterprise mı? Ölüm Yıldızı’nın (Death Star) havaya uçurabileceği en büyük gezegen hangisi olabilir? Ya da Ölüm Yıldızı’nı biz yapsak ne kadara mal olurdu? Son zamlardan sonra ışık yılı başına ne yakardı? …
Devamını gör »Bilimkurgu Filmlerinden Unutulmaz Arabalar
Bilimkurgu romanları ve filmleri, geleceğe yönelik şaşırtıcı kehanetlerde bulunmalarıyla tanınır. Ama iş kişisel ulaşıma geldiğinde günümüzden on yıllar, hatta yüzyıllar bile uzaklıkta olsa da, hemen hemen tüm romanlar ve filmler döner dolaşır bugün bizim araba olarak tanıdığımız araçların bir versiyonunu betimler. Futurama’daki ulaşım tüpleri gibi istisnaları saymazsak geleceğin kişisel ulaşım araçları bizim günlük arabalarımızdan çok da farklı değildir. Ancak bu …
Devamını gör »Bilimkurguda Çevreci Eleştiri
İnsanlık, yüzyıllar boyunca içinde yaşadığı çevreyi kendi amaçları doğrultusunda şekillendirmiş, sadece barınma için kullanmakla kalmamış, kar amacı güden tüm eylemlerine alet etmiştir. Endüstri devriminin hız kazanmasıyla insanlığın çevreye yapmış olduğu tahribat had safhaya ulaşmıştır. Tüketime dayalı sermayeci toplum düzeninin dünyaya egemen olmasıyla birlikte insan ile çevrenin bir bütünü oluşturmasından ziyade çevrenin insana ait olduğu görüşü yaygın olarak benimsenmiştir. Tüm bunlara …
Devamını gör »Uzayda Yaşam Mümkün Olacak mı?
Gezegenimizin nüfusu hızla artarken yaşayacak alan ve kaynaklar için rekabet sorunu bazı insanları Dünya’nın ötesine bakmaya yöneltti. SpaceX adlı uzay turizmi şirketinin girişimcisi Elon Musk, “Herhangi bir felaket halinde insanlığın varlığını korumak için birçok gezegende yaşam olanağının araştırılması gerektiğine” inanıyor. Bu vizyon size inandırıcı gelmese de insanın keşfedilmemiş olanı keşfetme içgüdüsünü görmezlikten gelmek zor. İşte bu güdü, insanları gezegenimizin güvenli sınırlarının …
Devamını gör »İptal Edilen Alien 5 Projesi
Son yılların başarılı genç yönetmenlerinden Neill Blomkamp (District 9, Elysium, Chappie), Chappie’nin çekimleri sırasında oyuncusu Sigourney Weaver ile Alien hakkında bol bol sohbet etme imkanı bulmuştu. Alien filmlerinin iflah olmaz bir hayranı olan Blomkamp, bu evren ile ilgili tüm parlak fikirlerini Weaver ile paylaştı. Genç yönetmenin kafasında tasarladığı olası bir Alien filmi bambaşka ve farklı fikirler içermekteydi. Alien 3 (1992) ve Alien: Resurrection (1997) yapımları …
Devamını gör »Elysium ve Sosyal Eko-eleştiri
2013 yılının flaş bilimkurgu yapıtlarından biri olan ve başrollerde Matt Damon ile Jodie Foster gibi tanınan oyuncuları barındıran Elysium: Yeni Cennet, izlenmeye değer bir çalışma olarak karşımıza çıkmıştı. Yasak Bölge 9 (District 9) gibi önemli filmlere imzasını atan Güney Afrikalı yönetmen Neill Blomkamp’ın ürünü olan Elysium, 2154 yılının Los Angeles’ına dair karamsar bir portre çiziyor. Film, Matt Damon tarafından canlandırılan Max …
Devamını gör »Sinemaya Yön Vermiş Bir Klasik: 2001: A Space Odyssey
Stanley Kubrick (1928-1999), gerçekleştirdiği tüm başyapıt düzeyindeki filmleri ile sinema sanatına gerçek anlamda yön vermiş büyük bir isim. Kariyerinde çok fazla yapım vermemesinin nedeni, kuşkusuz mükemmeliyetçi olan tavrında yatıyor. Herhangi bir filmini izlediğimizde her bir planın ince bir simetriyle bezenmiş olduğunu, oyuncu yönetimi, senaryo ve sanat yönetimindeki kusursuzluğu göze çarpıyor. Eserlerinde mükemmeli yakalayana kadar sayısız tekrar çekimden de kaçınmaz. İlk ciddi …
Devamını gör »