Etiket Arşivleri: Emre Bozkuş

Murat Menteş’le Geleceği Görenler Öykü Yarışması Yayını

Edebiyat Otopsisi YouTube kanalındaki “Yazarlara Soruyoruz” serisinin yeni bölümünde kulübümüz editörlerinden Emre Bozkuş, edebiyatın sınırlarını zorlayan isimlerden Murat Menteş ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdi. Programda bilimkurgu edebiyatının roman ve öyküyle ilişkisi, Türk edebiyatında öykünün yeri ve yaratıcı yazarlık gibi konular masaya yatırıldı. Ayrıca, AçıkBeyin ve Bilimkurgu Kulübü iş birliğiyle düzenlenen “Geleceği Görenler Bilimkurgu Öykü Yarışması” da ele alınan konular arasındaydı. …

Devamını gör »
sesli oykuler fikraci emre bozkus

Sesli Öyküler [03×06]: Fıkracı – Emre Bozkuş

Sesli Öyküler serimizin bu haftaki konuğu, Fıkracı öyküsüyle Emre Bozkuş. Meraklı, insanları sakinleştirmek için üretilmiş bir teskin robotu. Ancak tüm iyi niyetine rağmen görevini yerine getirmek için en uygunsuz anları seçiyor ve tabii ortalığın karışması da gecikmiyor. Vakitsiz çıkışları ve sosyal normlardan habersizliği yüzünden çevresindeki herkesi sinirlendirmeyi başarırken, yapay zekâ ile insan doğası arasındaki farklılara da mizahi bir pencere aralıyor. …

Devamını gör »
bilimkurgu edebiyat otopsisi

Edebiyatın Sonsuz Ufku: Bilimkurgu

Bilimkurgu hikâyeleri bizi neden büyüler, hayrete düşürür ve içimizde derin bir merak hissi yaratır? Türkiye’de bilimkurgu edebiyatı neden hak ettiği ilgiyi hâlâ göremiyor? Gelecekte bilimkurgu edebiyatı nasıl bir dönüşüm geçirecek? Bilimkurgu Kulübü’nden Münevver Uzun ve İsmail Yamanol, Edebiyat Otopsisi‘nin canlı yayınında bu sorulara yanıt arıyor. Bilimkurgunun edebiyattaki evrimi, Anadolu’nun köklü kültüründen esinlenen teknolojik ütopyalar ve distopyalar, bu türün toplum üzerindeki …

Devamını gör »
gogun karardigi gun

Göğün Karardığı Gün | Emre Bozkuş (Kısa Öykü)

O gün Müjgan’la şehrin uzağında sessiz bir tepede boğazı izliyorduk. İlkbahar esintisi tenimize dokundukça serinliğin tatlı bir ürpertiyle içimize işlediğini hissediyorduk. Erguvan ağaçları mor renkli çiçeklerini rüzgârla savuruyor, denize karışan bu renk cümbüşü boğazın mavi tonlarıyla bir araya gelerek huzurlu bir manzara oluşturuyordu. Bu manzarada kaybolmuş, neredeyse zamanı unutmuştuk. İşte o anlarda hayatın bütün telaşından uzaklaşmış gibiydik. Karşı yakada arabalar …

Devamını gör »
acikbeyin video bilimkurgu

AçıkBeyin’de Bilim ve Bilimkurgu Söyleşisi

AçıkBeyin YouTube kanalında bilim ve bilimkurgu üzerine keyifli bir söyleşiye imza atıldı. AçıkBeyin‘den Sinan Canan, Evrim Ağacı‘ndan Çağrı Mert Bakırcı ve Bilimkurgu Kulübü‘nden İsmail Yamanol ile Emre Bozkuş, bilim ve bilimkurgu arasındaki derin bağları masaya yatırdı. Bilimin katı gerçekleri ile bilimkurgunun engin olanakları nasıl bir araya gelir? Gelecek nelere gebe? Bilimkurgu, bilimi ve insanlığı ne şekilde etkiler? Türkiye’de bilimkurgu üretimi …

Devamını gör »
dergicilik-soylesi

İnternet Çağında Dergicilik

Antares, X- Bilinmeyen, Atılgan, Nostromo, Davetsiz Misafir… Türkiye, zamanında pek çok bilimkurgu dergiciliği girişimine sahne oldu. Ancak bu topraklarda bilimkurgu dergiciliği, bir nevi rüzgâra karşı koşmak demekti. Kimi birkaç adım atıp pes etti, kimi ise gücünün son damlasına kadar direndi. İnternetin hayatlarımıza girişiyle birlikte dergiciliğin bittiğini söyleyen de var, çok masraflı ve zahmetli bir iş olduğu için pek cesaret edenin …

Devamını gör »
roket 4

Bilimkurgu Öykü Dergisi Roket’in 4. Sayısı Çıktı

Bilimkurgu öykü dergisi Roket’in dördüncü sayısı yayımlandı. On iki öyküden oluşan bu sayıda, okurları Kürtçeden Türkçeye çevrilen bir bilimkurgu öyküsü de bekliyor. Mîran Janbar’ın kaleme aldığı öyküyü Şerif Kaya Türkçeye çevirdi. Derginin editörlüğünü yürüten Ruhşen Doğan Nar’ın dördüncü sayı için yazdığı önsöz ise şu şekilde: DÖRTLENDİK… Dördüncü sayımızla siz bilimkurgu severlere bir kez daha merhaba diyoruz. Roket’i çıkarırken amaçlarımızdan biri …

Devamını gör »
arel universitesi soylesi

İstanbul Arel Üniversitesi’nde Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok Söyleşisi

Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok’un yazarları İstanbul Arel Üniversitesi öğrencileriyle buluşuyor… Bilimkurgu Kulübü‘nün üçüncü öykü seçkisi olan Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok, henüz ön siparişteyken ikinci baskısını yaparak dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Fihrist Kitap etiketiyle yayımlanan ve 2021’de yitirdiğimiz değerli dostumuz Kadri Kerem Karanfil‘e ithaf edilen derlemede 28 yazar 28 bilimkurgu öyküsüyle karşımıza çıkıyor. Öyküleriyle kitaba katkıda bulunan …

Devamını gör »
roket bilimkurgu dergisi

Türkiye’nin İlk Bilimkurgu Öykü Dergisi Roket Yola Çıktı

Ruhşen Doğan Nar‘ın editörlüğündeki Roket Bilimkurgu Öykü Dergisi‘nin ilk sayısı yayımlandı. Plüton Yayın bünyesinde çıkan Roket, sadece bilimkurgu öykülerinden oluşmasıyla Türk bilimkurgu edebiyatında bir ilk olma özelliği taşıyor. İlk sayıda Ruhşen Doğan Nar’ın kaleme aldığı önsöz şu şekilde: Roket Kalkıyor Türkiye’de bilimkurgu dergiciliği hiçbir zaman kolay olmadı. Bu yüzden ne yazık ki bilimkurgu dergilerinin ömrü de çok uzun sürmedi. 1971’de …

Devamını gör »
robot palyaco

Fıkracı | Emre Bozkuş (Kısa Öykü)

Odadan yükselen sesleri işitince telaş yapmadan içeri girdi. İlk iş günü olmasına karşın pek rahattı.  Zira görevi oldukça basitti: Yaptığı şakalarla insanlarla sakinleştirmek. Çevreyi dikkatle süzdü, içeride onlarca insan vardı. Hayati fonksiyonları tükenmek üzere olan yaşlıca bir adamın başında gözyaşlarıyla bekliyorlardı. Bir müddet etrafını taradı, en uygun kişiyi tespit eder etmez yanına sokularak işini icraya koyuldu. “Merhaba efendim, bir şaka …

Devamını gör »