Afrika… Dünya’nın en eski kıtası. İlk insanın ortaya çıktığı yer. Gizemler ve harikalarla dolu bir diyar. Bu kadar eski ve üzerinde bu kadar çok keşif yapılmış olmasına rağmen, çoğu bilim insanı ve araştırmacıya göre bilinmeyenleri bilinenlerinden hâlâ fazla. Tam bir kültürler ve zıtlıklar yumağı. Açlık ve kıtlık denince akla gelen ilk yer, ancak dünyanın en çok gıda israfı yapan ülkesi …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Etiyopya
Küresel Gıda Krizi Kapıda mı?
Bank of England, geçtiğimiz günlerde kıyametvari düzeyinde bir kıtlık uyarısında bulundu. Gıda fiyatlarının daha önce görülmemiş ölçülerde artacağı, dünya geneline yayılmış bir açlık felaketinin başlayacağı öngörülüyor. Covid-19 salgını ve iklim değişikliği, hâlihazırda hem tedarik zincirini hem de mahsul ekimini sekteye uğratmış durumda ve 2020’den bu yana gıda fiyatları durmaksızın katlanıyor. Dünya gıda ve enerji milyarderlerinin serveti iki yıl önceye göre …
Devamını gör »Geçmişe Işık Tutan Bir Coğrafya: Afar Çöküntüsü
Etiyopya’daki Afar Çöküntüsü ya da Afar Üçgeni, Atakama Çölü ve Antartika ile birlikte dünyanın en kurak ve en haşin yeridir. Adından da anlaşılacağı üzere, çevresi fay hatları ve yanardağlarla çevrili bir düzlüktür; bir krater gölü olan Asal Gölü’nün de içinde bulunduğu bazı alanlar deniz seviyesinin 155 metre altındadır. Sonuncusu 30.000 yıl önce olmak üzere, Kızıldeniz taşınca bu çöküntüye dolmuştur; tuzlu su …
Devamını gör »