Etiket Arşivleri: Event Horizon

Event Horizon Filmine Dair İlginç Bilgiler

event horizon kapak

Kariyerine Shopping adlı düşük bütçeli bir macera filmi ile başlayan yönetmen Paul W. S. Anderson, Mortal Kombat adlı video oyununun sinema uyarlaması ile gişede patlama yapar. Kariyerinde bir de korku filmi istiyordur. 1996 yılında, perili ev konusuna farklı bakış açısı getiren bir senaryo üzerinde çalışmaya başlar. Malikanede yaşayan zengin ama mutsuz bir adam, geçirdiği bir kalp krizi sonucu kısa süreliğine …

Devamını gör »

Event Horizon Filminin Perde Arkasında Yaşananlar

Event Horizon, piyasaya sürülmesinden bu yana kült statüsüne ulaştı. Üstelik filmin perde arkasındaki hikâye, en az kendisi kadar ilgi çekiciydi. 90’ların ortasında, Paul W. S. Anderson nispeten deneyimsiz bir yönetmendi. İlk çıkışını yaptığı 1994 tarihli aksiyon filmi Shopping, başrolündeki genç Jude Law ile dikkat çekti. Ne yazık ki bu İngiliz filmi, ABD izleyicilerinden pek ilgi görmedi. Ancak Anderson’ın ikinci filmi …

Devamını gör »

Bilimkurguda Neptün ve Uyduları

Güneş Sistemimizin yıldızımıza en uzak gezegeni Neptün (4.45 milyar kilometreyle Dünyanınkinin yaklaşık 30 katı), modern çağda gözlemlenmeden önce varlığı matematiksel denklemler tarafından öngörülen ve o denklemlere göre hesaplanarak konumu bulunan bir gök cismi olmasıyla bilim tarihinde önemli bir keşif öyküsüne sahip. Ancak bu öyküden bahsetmeden önce, bu buz devi gezegenin bazı fiziksel özelliklerini hatırlayalım. Neptün’ün keşif öyküsüne değindikten sonra da …

Devamını gör »

Yeniden Çekilse de İzlesek Dediğimiz 10 Bilimkurgu Filmi

Harika hikâyelere sahip olduğu hâlde, çeşitli sebeplerle yerle yeksan olmuş o kadar çok bilimkurgu filmi var ki… Bu başarısızlıklar için stüdyoların müdahalesi, sette çıkan hadiseler ya da ana akım medyanın ilgisizliği suçlanabilir. Suç hangisinde olursa olsun, bu filmlerin yıldızı parlama fırsatı bulamadı. Şimdi gerçekten harika hikâyelere sahip olan ve ikinci şansı hak eden 10 bilimkurgu filmine bir göz atalım… Sphere …

Devamını gör »

Bilimkurgu Yapımlarından Unutulmaz Uzay Gemileri #2

Geçen hafta başladığımız ve bilimkurgu’daki en harika gemileri tanıttığımız serinin ikinci bölümünde sekiz yeni gemiyle karşınızdayız. Keyifli okumalar! Heptapod Gemileri (Arrival, 2016) “Geliş”, uzaylılar hakkında daha fazlasını merak ettiren, devam etmesini isteyeceğimiz filmlerden biriydi. Harika isimlendirilmiş “Heptapod”lar, kavramları ve cümleleri temsil eden özel sembollerle iletişim kuruyordu. Ancak filmde cevabını bulamadığımız sorulardan biri de o inanılmaz gemilerin nasıl çalıştığıydı? Gemiler aniden …

Devamını gör »

Tüm Zamanların En Korkunç 10 Bilimkurgu Filmi

Birbirimize korku hikayeleri anlatmayı seviyoruz. En eski dönemlerde bir ateşin etrafında toplanıp, ötelerdeki karanlık ormanda yaşayan canavarlarla korkutuyorduk birbirimizi. Daha sonra zaman ilerledi, bilim ve teknoloji gelişirken hayatlarımızı da değiştirdi ama korku hikayeleri anlatmaya devam ettik, üstelik bu sefer sinema yoluyla daha da gerçekçi bir biçimde. Hayatlarımızla beraber canavarlar da değişmişti elbette. Artık hemen ötedeki karanlık ormanda değil, milyonlarca kilometre …

Devamını gör »

Tek Mekânda Geçen Bilimkurgu Filmleri #3

Tek mekân filmleri, kapalı alanda uzun süre kalmanın psikolojik geriliminden yararlanmaya çalışırken bir yandan da bize akılda kalıcı öyküler ve etkileyici performanslar sunmayı amaçlıyor. Belki çoğu amacına ulaşamıyor, ama ulaşmayı başaranları da sinema tarihindeki haklı yerini almakta gecikmiyor. Elbette anlatısını tek mekâna sığdıran filmleri listelediğimiz bu yazı dizisinin uzatılması ve ele alınan örneklerin çoğaltılması mümkün. Özellikle uzay gemisinde geçen filmlerin …

Devamını gör »

Uzay ve Zaman Kaosu: The Cloverfield Paradox

The Cloverfield Paradox

J.J. Abrams’ın yapımcılığında ve Matt Reeves yönetiminde görücüye çıkan Cloverfileld (2008), beklenmedik bir başarı göstermişti. Artık miadını doldurmaya başlayan Buluntu Film (Found Footage) türü ile risk almış olan yapım, bu tekniği dengeli kullanarak ve klasik canavar filmlerine getirmiş olduğu yenilikçi bakış açısı ile dikkatleri çekmeyi başarmıştı; yaratıcı ekip, gizem unsurunu yapımın geneline yayarak, merak seviyesini sürekli yukarıda tutabilmişti. Bir gece …

Devamını gör »

Alien Covenant Öncesi Bir Atıştırmalık: Life

life

Başrollerinde Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson, Ryan Reynolds gibi oyuncuların bulunduğu Life (Hayat), bilimkurguseverler tarafından 2017 yılının beklenen filmlerinden biriydi. 24 Mart’ta vizyona giren film Türkiye gişesinin yanı sıra Amerika’da da umduğunu bulamadı ve eleştiri oklarının hedefi oldu. Eleştirilebilecek birçok yanı bulunmasına rağmen, Life’ın kötü bir yapım olduğu söylenemez. Filmin yönetmen koltuğunda Daniel Espinosa, senaryo ekibinde ise Deadpool’un yazarları Rheet Reese …

Devamını gör »

Gömülü Bir Hazine: The Black Hole

Walt Disney’in eserler üzerindeki politikası, belli bir katarsis yapıya, çarpıklık içeren ilişkilerin gösterilmemesine ve mutlu sonla bitirilmesi esasına dayanır. Günümüzde de Disney’in kendi yapımlarındaki bu kurallar geçerlidir. Disney yapımı olan son Star Wars filmi The Force Awakens’in devamını konu alacak sonraki iki bölümün, çok daha karanlık (en azından bizim beklediğimiz kadar) olmayacağını düşünebiliriz. Ne ilginçtir ki bazı Disney animasyon yapımlarının …

Devamını gör »