Etiket Arşivleri: Fatih Yürür

altin fircali adam

Altın Fırçalı Adam: Bir Aslan Şükür Belgeseli

Çocukluğumuzu renklendiren adamın hikâyesini dinlemeye hazır mısınız? Zagor, Kızıl Maske, Teksas, Tommiks, Mandrake gibi efsanevi çizgi romanların kapaklarına imza atmış, Tay Yayınları sayesinde okuyucu ile buluşan James Bond serilerine renk vermiş, gençliğini 90’larda yaşayan okuyucuların hayal güçlerinin en önemli dinamolarından biri olan Jules Verne başyapıtlarından Gülşen Dayıoğlu kitaplarına kadar parmağını dokundurduğu her çalışmayla bizleri kendisine hayran bırakmış olan Aslan Şükür‘ü …

Devamını gör »
milyon dolarlik afis

Yerli Belgesel: Milyon Dolarlık Afiş

Film afişlerinin büyülü dünyasına yolculuk etmeye hazır mısınız? Türkiye’de satışı gerçekleştirilmiş olan en pahalı sinema afişi hangisi?” sorusundan yola çıkan ekip, attıkları her yeni adım ile birlikte Türkiye’de şekillenen afiş kültürü ile ilgili son derece değerli bilgiler ediniyor. Zamanla hem kadro hem de yolculuğun rotası değişiyor ve İstanbul’dan Fethiye’ye, Kaş’tan Van’a uzanan son derece kapsamlı bir maceraya dönüşüyor. Bu zamana …

Devamını gör »
milyon dolarlik afis kapak

Milyon Dolarlık Afiş İzleyiciyle Buluşuyor

Türkiye’de sinema afişi kültürüne dair hazırlanmış en kapsamlı çalışma olarak nitelendirilen “Milyon Dolarlık Afiş” belgeseli, bir yıllık festival maratonunun ardından izleyici ile buluşuyor. Toplamda iki buçuk yıla yayılmış incelikli bir çalışmanın ürünü olan Milyon Dolarlık Afiş, bu zamana kadar Türkiye’de afiş kültürüne dair yapılmış en kapsamlı uzun metrajlı belgesel çalışması. Yönetmen Fatih Yürür ve yapımcı Hakan Tunga Kalkan’ın, efsane illüstratör …

Devamını gör »
kiyamet treni kapak

Fatih Yürür’ün Kıyamet Treni Harekete Geçti

Peki, ya bütün hikâyeler anlatıldıysa? Dünyanın merkezindeki panayıra hoş geldiniz! Ne yazık ki perde, birkaç dakika içerisinde kapanacak gibi görünüyor. Yine de kim bundan emin olabilir ki? İstanbul’un bu zamana kadar tanıklık ettiği en absürt hikâyenin sayfalarına dalmaya hazır mısınız? O hâlde Kıyamet Treni’ne biletinizi almayı unutmayın. Yıl 1973… Hem sosyal hem siyasal hem de kültürel değişimlerle çalkalanan bir Türkiye. …

Devamını gör »
bilimkurgu koken

Türkiye’de Bilimkurgu Üzerine Yazılan 10 Dikkat Çekici Tez

Bilimkurgu eserleri denildiğinde akla öncelikle romanlar, filmler, öyküler ve bilgisayar oyunları gelmekte. Bilimkurgu konulu akademik tezlerin üzerinde ise ne yazık ki fazla durulmamakta. Fakat bir ülkede bilimkurgu fikriyatının gelişmesinde, üretilen eserler kadar hem yerel hem de dünya genelinde üretilmiş bilimkurgu eserlerden yararlanarak yapılan yüksek lisans ve doktora tezlerinin niceliği ve niteliği de büyük öneme sahip. İşte bu yazıda, Türkiye’de şimdiye …

Devamını gör »
sinemasal gundem bilimkurgu

Sinemasal Gündem: Türkiye’de Bilimkurgu Gelişiyor mu?

Türkiye’de bilimkurgu sineması, daha genel bir çerçevede bilimkurgu kültürü gerçekten gelişiyor mu? Retroville YouTube kanalında sinema yazarı ve yönetmen Fatih Yürür ile kulübümüzün kurucusu İsmail Yamanol, Türkiye’de bilimkurgu kültürününün gelişim sürecindeki aksaklıklar üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdi. Bilimkurgu türü, Türkiye için aslen pek de eski bir konu sayılmaz, zira Osmanlı döneminde dahi birçok eser verildiği biliniyor. Geçtiğimiz yıl, Bilge Kösebalaban‘ın …

Devamını gör »

Fatih Yürür ile Sinema ve Belgeselcilik Üzerine Bir Röportaj

Altın Fırçalı Adam belgeseli ile usta çizer Aslan Şükür‘ün öyküsünü anlatan Fatih Yürür ve Hakan Tunga Kalkan şimdi farklı bir belgesel projesi ile uğraşıyor: “Milyon Dolarlık Afiş”. Bu zamana kadar Türkiye’de satılmış en pahalı afişi araştıran ikili, yaptıkları röportajlarla sinemamızın afiş kültürüne derin bir bakış açısı sunacak. Hem bu belgeseli hem de diğer projelerini sormak üzere projenin yönetmeni Fatih Yürür …

Devamını gör »

Bilim-Sanat Dergisi TR!P’in Temmuz Sayısı Raflarda

Aylık bilim-sanat dergisi TR!P, Temmuz sayısıyla yine “farklı bir dergi” olma iddiasını sürdürüyor. Büyük yazar Aziz Nesin’in kapağını süslediği TR!P’in dördüncü sayısı, “En hain yangın bile fikirleri öldüremez” sloganıyla raflardaki yerini aldı. Yazar ve çizerleri arasında Mete Atatüre, Erdoğan Aydın, Caner Alper, Selçuk Topal, Uğur Batı, Cahit Berkay, Taner Öngür, Kemâl Başar, Mesut Yar, Renan Bilek, Ferhat Uludere, Nilüfer Açıkalın, …

Devamını gör »
bilimkurgu-kaynak-kitaplar

Bilimkurgu Edebiyatı ve Sineması Hakkında Türkçe Kaynak Kitaplar

70’li yıllardan itibaren ülke raflarında iyiden iyiye yer etmeye başlayan bilimkurgu, günümüzde ise oldukça popüler bir tür haline gelmiştir. Kitapçılarda adına raflar oluşturulan, kitap fuarlarında hakkında paneller düzenlenen ve yayınevleri tarafından okurların ilgiyle takip edeceği seriler yayımlanan bir türe evrilmiştir bilimkurgu. Yalnızca edebiyatta değil, sinema alanında da son yıllarda bilimkurgu türünde çok kaliteli filmler izleme fırsatı bulduk. Bilimin her alanına …

Devamını gör »
fatih-kapak

Fatih Yürür’den Kıyametin Sineması: Post Apokaliptik Filmler

Kıyamet ve Sonrası… Popüler sinema arenası son yıllarda yeniden post apokaliptik filmlerin istilası altında kaldı. Kıyamet sonrası temaları, yeni türlerle de evliliğe giderek tanım aralığını da fazlasıyla geliştirdi. Peki kıyamet sonrası temalarını bu kadar çekici kılan nedir? Yakın tarihteki siyasi ve sosyo – kültürel mecradaki hangi hareketlilik bu türe besin depolamaktadır? Sinema, video, kısa film alanındaki yazıları ve çalışmaları ile …

Devamını gör »