Etiket Arşivleri: Frederik Pohl

tehlikeli goruler

Hazmı Zor Bir Antoloji: Tehlikeli Görüler

Birçok yazarı aynı türde bir araya getiren antolojiler edebiyatta ayrı bir önem teşkil ediyor. Tek bir tema üzerinden ustalaşan ya da farklı bir alanda kalem oynatan yazarların belirlenen bir konu etrafında toplanması daima okurların ilgisini çekmeyi başarıyor. Dışardan bakıldığında basit bir sisteme sahip gibi dursa da antoloji işi hakkıyla yapılması gerektiğinde oldukça meşakkatli bir uğraş. Seçkin yazarlarla anlaşmak, süreci yönetmek, …

Devamını gör »

Dev Reklam Şirketlerinin Kontrolündeki Dünya: Uzay Tacirleri

“Sanırım burada öğrendiğim şey, reklamların bilinçaltına biz meslektekilerin bile düşündüğünden daha kuvvetle etki yaptığıydı. Reklamcılıktan sürekli ‘şu boktan şey’ diye bahsedildiğini duyduğumda şok olmuştum. İlk başta şaşırmış ama reklamların insanların beynine işleyip yine de işe yaradığını görünce zevklenmiştim.” -Mitchell Courtenay. 1919’da doğan Frederik Pohl, bilimkurgu dünyasının unutulmaz isimlerinden biridir. Roman ve öykülerinin yanı sıra dergici geçmişi de bulunan Pohl, belirli …

Devamını gör »

Genç Yaşta Yiten Yetenek: Cyril M. Kornbluth

ABD’li yazar Cyril M. Kornbluth’ın ismindeki “M” kısaltması, eşi Mary Kornbluth‘un kendisiyle yaptığı işbirliğini temsil eder. The Futurians hayran topluluğunun bir üyesi olarak, 1940-42 yılları arasında arkadaşları Donald A Wollheim ve Frederik Pohl‘un editörlüğünü üstlendiği dergilerde oldukça üretkendi. İlk bilimkurgu eseri Stepsons of Mars’ı Harry Dockweiler (Dirk Wylie) ve Richard Wilson ile birlikte Ivar Towers mahlasını kullanarak 1940 Nisan’ında Astonishing …

Devamını gör »

Kavram Yayınları Bilimkurgu Dizisi

1990’lı yıllarda pek çok bilimkurgu klasiğinin dilimize kazandırıldığını görüyoruz. O dönem bir bilimkurgu serisi ile karşımıza çıkan yayınevlerinden biri de Kavram Yayınları oldu. Ne yazık ki seride yayımlanan kitaplarda kısmi eksiklikler ve hatalar da mevcuttu. Gerçi o dönemde çevrilmiş birçok eser bu hışma uğramıştı. Tüm bunlara rağmen Kavram Yayınları Bilimkurgu Serisi, 11 kitaplık küçük bir seri olsa da bünyesindeki eserlerin çoğunluğu …

Devamını gör »

Hiçi Destanı #3: Hiçi ile Buluşma

Hiçi ile Buluşma, Frederik Pohl’un bol ödüllü ve klasikleşmiş Hiçi Destanı serisinin 1984 çıkışlı üçüncü kitabıdır. 1985’te En İyi Bilimkurgu Romanı Locus ödülüne layık görülmüştür. Çıkış Kapısı’nın 20 yıl sonrasında yaşanan olayların anlatıldığı roman, ülkemizde serinin önceki ciltlerinin de yer aldığı Kavram Yayınları Bilimkurgu Serisi içinde yayımlanmıştır. Seri, Almanya’da olduğu gibi ülkemizde de üçleme olarak sunulmuştur. Bu nedenle Hiçi Destanı, …

Devamını gör »

Yüzyılın En İyi Bilimkurgu Öyküleri

Bilimkurgu, 20. yüzyılla birlikte yazın alanında adını duyurmaya başlayan nispeten genç bir tür. Ortaya çıktığı ilk dönemlerde, yazın aristokrasisi tarafından her ne kadar “ucuz kurgu” olarak yaftalanıp görmezden gelinse de üretkenliği, içsel devingenliği, modern çağın tinsel atmosferini yansıtmadaki başarısı ve kalem koşturma alanındaki enginliğiyle her daim ayakları üzerinde durmayı ve toplumsal etkisini genişletmeyi bildi. 1950’li yılların sonuna değin özellikle Isaac …

Devamını gör »

Hiçi Destanı #2: Mavi Ufkun Ötesinde

Mavi Ufkun Ötesinde, Frederik Pohl tarafından kaleme alınan Hiçi Destanı‘nın ikinci kitabıdır. 1980 yılında okurla buluşan eser, Çıkış Kapısı kadar büyük bir ticari başarı elde etmese de Hugo ve Nebula ödüllerinde finale kalmayı başarmıştır. Ayrıca Locus ödüllerinde de Joan Vinge’in “Kış Kraliçesi” hikayesinin ardından ikinciliği elde etmiştir. Kitap ülkemizde Kavram Yayınları Bilimkurgu Dizisi içinde 1996 yılında yayımlanmıştır. Çevirisinin birinci kitaptan daha …

Devamını gör »

Hiçi Destanı #1: Çıkış Kapısı

Frederik Pohl, ülkemizde pek tanınmayan bilimkurgu yazarlarından biri. Ancak 50 yıl gibi çok uzun bir süre bilimkurgu edebiyatının en saygın yazarları arasında kalmayı başarmıştır. Özgün adı “Gateway” olan “Çıkış Kapısı” ise, Frederik Pohl’un tüm dünyada en çok bilinen eseridir. Aynı zamanda bu eser, bilimkurgu tarihinde en çok ödül alan romanlardan biri olma özelliğine de sahiptir. 1977 yılında yayımlanan kitap 1978’de …

Devamını gör »
sarhos adimlari

Ölümsüzlerin Kontrolü Altındaki Dünya: Sarhoş Adımları

“Hastalık, geçmiş yüzyıllara ait bir kelimeydi. Başınız ağrıyabilir veya mideniz ekşiyebilirdi ama kliniğe giderdiniz ve tanımlayıcı gerisini hallederdi.” Klasik Amerikan bilimkurgusunun önemli temsilcilerinden biri olan 1919 doğumlu Frederik Pohl, türe hatırı sayılır katkılarda bulunmuştur. Amerika’daki bilimkurgu dergiciliğinde yıllarca etkin rol oynayan, öykü ve romanlarıyla bilimkurseverlerin keyifle okuduğu bir yazar haline gelen Pohl’ün dilimize aktarılmış olan 6 romanı ve birkaç da …

Devamını gör »

Playboy’da Edebiyata Soyunan Bilimkurgu Yazarları

Dünyaca ünlü Playboy dergisinin kurucusu, 91 yaşında hayata veda eden Hugh Hefner’dı. Tavşanlı meşhur logosuyla kültürel bir ikona dönüşmüş olan dergi, 18’den teneşir paklayıncaya dek her milletten milyonlarca erkeğin hayallerinde pornografik içeriğiyle taht kurmuş olsa da, Playboy çıplak kadın fotoğraflarından çok daha fazlasıydı. Hele ki bilimkurgu takipçileri için… Hefner, Playboy’u hem üst düzey yöneticilerin hem de üniversitede öğrenim gören genç erkeklerin …

Devamını gör »