Etiket Arşivleri: Fredric Brown

roket bilimkurgu dergisi

Türkiye’nin İlk Bilimkurgu Öykü Dergisi Roket Yola Çıktı

Ruhşen Doğan Nar‘ın editörlüğündeki Roket Bilimkurgu Öykü Dergisi‘nin ilk sayısı yayımlandı. Plüton Yayın bünyesinde çıkan Roket, sadece bilimkurgu öykülerinden oluşmasıyla Türk bilimkurgu edebiyatında bir ilk olma özelliği taşıyor. İlk sayıda Ruhşen Doğan Nar’ın kaleme aldığı önsöz şu şekilde: Roket Kalkıyor Türkiye’de bilimkurgu dergiciliği hiçbir zaman kolay olmadı. Bu yüzden ne yazık ki bilimkurgu dergilerinin ömrü de çok uzun sürmedi. 1971’de …

Devamını gör »
moon

Mantık Dışı | Fredric Brown (Kısa Öykü)

Bay Weatherwax, kızarmış ekmeğine itinayla tereyağını sürüyordu. Eşini ciddi bir tonla uyardı. “Sevgilim, şunun kesin olarak anlaşılmasını istiyorum: Evin içinde artık bu dergi rezaleti daha fazla uzamamalı. “Eee tabii Jason… Bilmiyordum.” “Bilmiyordun ve ben de sana inanıyorum. Ama oğlumuzun okuduklarını denetlemek de senin işin.” “Onunla yakından ilgileneceğim Jason. Oğlanın getirdiği dergiyi görmemişim. Hatta onun burada olduğunu bile bilmiyordum. Bir an …

Devamını gör »
otostopcunun galaksi rehberi bilimkurgu komik

Keyifle Okuyacağınız 11 Mizahi Bilimkurgu Kitabı

Kuşkusuz bilimkurgu hikâyeleri, karanlığa ve ciddiye sapma konusunda talihsiz bir üne sahip. Ve evet, uzay operası ve kıyamet sonrası kabuslar hakkında okumak istiyorsanız birçok seçenek bulunmakta. Ancak bilimkurgu kitaplarının patlayan gezegenler ve galaksiler arası politikadan ibaret olması gerekmiyor (ya da en azından patlayan gezegenlerin tamamen mizahsız olması gerekmiyor). Uzayın enginliği varoluşun tam bir yansıması, yani saçma; hâliyle yazarlar bunu görüp …

Devamını gör »
Sesli Öyküler [02x05] Yanıt - Fredric Brown

Sesli Öyküler [02×05]: Yanıt – Fredric Brown

Sesli Öyküler serimizin bu haftaki konuğu, “Kısa Öykülerin Efendisi” olarak anılan Fredric Brown. Yazarın 1964 yılında kaleme aldığı Yanıt (Answer), her şeyi bilen ve hesaplayabilen sibernetik bir makinenin yaratılışı üzerine kurgulanmış şaşırtıcı, şaşırtıcı olduğu kadar da ürkütücü bir kısa öykü. Douglas Adams’ın kaleme aldığı Otostopçunun Galaksi Rehberi’ndeki “hayata, evrene ve her şeye dair” nihai sorunun cevabını bulması için tasarlanan “Derin …

Devamını gör »

Mutlaka Okunması Gereken 10 Zamanda Yolculuk Öyküsü

Bilimkurgunun en sevilen temalarından biri olan zamanda yolculuk, türün saygın yazarları tarafından defalarca işlendi. Sayamayacağımız kadar çok roman ve öyküye ilham veren bu temanın okunması gereken romanlarına şu yazımızda göz atmıştık. Şimdi ise sıra öykülerde. Kimi hikayelerde geçmişe, kimilerinde geleceğe, kimilerinde ise alternatif dünyalara seyahat ettik. Her temada olduğu gibi zaman yolculuğu temasında da unutulmaz öyküler mevcut. Bazılarında paradoksların içinden …

Devamını gör »
Sesli Öyküler 5 - Son (Fredric Brown)

Sesli Öyküler [01×05]: Son – Fredric Brown

Fredric Brown’ın kısa öyküleri, yurt dışındaki kaliteli antolojilerin temel taşlarındandır. Öyküleri çekiciliğini hala yitirmeyen kıvrak bir mizah, keyifli bir alaycılık ve kuşkucu bir dünya görüşü ile örülüdür. İster abartılı fiziksel mizah, isterse katıksız gerilim yazsın (ki her ikisini de eşdeğer bir özgüvenle yazardı), hikayeleri kavrayıcı, sıra dışı ve genellikle esrik karakterler içerir ve seçkin bir anlatım, olağandışı kurgu ve 60 …

Devamını gör »
sus projesi

Us Yayınları’ndan Öykü Şöleni: Sus Projesi

Us Yayıncılık’ın 2000 tarihli “Sus Projesi” adlı kitabı, aynı zamanda yayımladığı “Bilimkurgu Dizisi”nin ilki olma özelliğini taşıyor. Özlem Kurdoğlu’nun seçtikleriyle hazırlanan derleme, Atılgan Bilimkurgu Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Hakan Alpin’in önsözüyle açılıyor. Alpin, yazısında bilimkurgu türlerine eğiliyor ve bahsettiği tüm türlerin ilk örneklerini de bizimle paylaşıyor. Ardından ekliyor: “Bu kitapta 20’nin üzerinde bilimkurgu alt türüyle karşılaşacaksınız.” Çevirmen kadrosunda Akın Akıncı, Aylin Uzmaner, Barış Emre Alkım, Bora Dursun, …

Devamını gör »
son

Son | Fredric Brown (Kısa Öykü)

Profesör Jones yıllardır zamanı araştırıyordu. “Nihayet çözümü buldum, makine bizi geçmişe götürecek,” dedi kızına. Önündeki düğmeye uzandı. “Bununla zamanı geriye çalıştıracağız,” “Çalıştıracağız geriye zamanı bununla.” Uzandı düğmeye önündeki. Kızına dedi, “Götürecek geçmişe bizi makine, buldum çözümü nihayet.” Araştırıyordu zamanı yıllardır Jones Profesör.

Devamını gör »
kanatların olmasın

Bilimkurgusal ve Post Apokaliptik Dünyalar: Kanatların Olmasın

“Tüm dünya ay ışığında uyuyordu. Ve “tebessüm” onun avucunda duruyordu.” -Tebessüm / Ray Bradbury 1990’lı yılların sonunda, yalnızca bilimkurgu öykü ve romanları yayımlamak amacıyla yola çıkan Ve Yayınları, art arda yayımladıkları iki öykü derlemesi ve bir romanın ardından kayıplara karışmıştı. Son Soru isimli derlemenin ardından Kanatların Olmasın adıyla yayımladıkları bu ikinci derleme gelmişti. Peşi sıra ise, Frederik Pohl’ün Sarhoş Adımları …

Devamını gör »
bilimkurguda-tanri

Bilimkurguda Tanrı Figürleri

“Bir kez bilincin üzerine yükseldi mi, geleneksel dinin tanrısı yalnızca bilimkurgu kaynakları tarafından temsil edilebilecek bir çeşit bulut haline gelir.” – Harold Bloom Arthur C. Clarke‘ın Çocukluğun Sonu adlı romanının bir yerinde “insanlık tanrılarından vazgeçti” ifadesi yer alır. Fakat aynı romanda bu kayıptan sonra dünyanın egemenliğini devralan iyi niyetli uzaylılar da Üst Zihin (Overmind) adını verdikleri ve gezegenden gezegene atlayarak gelişmiş …

Devamını gör »