2016 yılında Elon Musk ve sekiz nörolog tarafından San Francisco’da kurulan nöroteknoloji şirketi Neuralink Corporation, günümüz sorunlarının çok ötesinde bir vizyon ile yola çıktı. Kısaca değinmek gerekirse Neuralink, beyne eklenen dijital bir implant ile hem beynin sınırlarını zorlamayı hem de günümüz insanını bir üst aşamaya taşımayı hedefliyor. İmplant, protez ya da nanorobotlar aracılığıyla yaşanan ya da yaşanması muhtemel sağlık sorunlarının …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Fütürizm
Bilimkurguda Portatif Telefon ve Tabletler
Bilimkurgu eserlerinde, özellikle film ve dizilerde kullanılan cihaz, aksesuar ve gereçler her zaman ilgi çekmiştir. Örneğin, ilk Matrix filmi gösterime girdiğinde başlattığı “Matrix Gözlüğü” ve Nokia cep telefonu kasırgasını yaşı yetenler hatırlayacaktır. Tabii Matrix Resurrection’la birlikte Nokia, 8110 4g’yi piyasaya sürme fırsatını kaçırmadı. Bu yazıda filmlerde ve TV şovlarında onlarca yıldır gördüğümüz bükülebilen, katlanabilen ve hatta gazete gibi dürülebilen ekranlara …
Devamını gör »Bilimkurgunun Aydınlık Yüzü: Solarpunk
Bilimkurgunun temelde yaptığı şey alternatif gelecekleri – ya da dünyaları – hayal etmemizi sağlamaktır. Peki, bu gelecek tasavvurları her zaman iç karartıcı olmak zorunda mı? Şöyle bir gelecek sahnesi hayal edin: Burning Man tarzı punk giysileriyle bir genç, yeşillikler içinde, güneş panellerinden oluşturulmuş bir çadırın önünde duruyor ve burası orman değil, bir metropol. Editör ve spekülatif kurgu yazarı Sarena Ulibarri’nin, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla …
Devamını gör »Neom: Suudi Arabistan’ın Robot Kenti ve Arapfütürizmi
500 milyar dolara mal olması planlanan ve “Neom” adı verilen bu tekno-şehirde (1) robot nüfusunun insan nüfusundan fazla olacağı söyleniyor. Buna ek olarak uçan drone arabalar, Jurassic Park’ta olduğu gibi robot dinozorlar, yağmur yağdıran yapay bulutlar, hologram öğretmenler ve aydınlatma için gökyüzünde konumlanacak dev bir yapay Ay ile, Neom bilimkurgunun “ete kemiğe” –pardon- “demir çeliğe” bürüneceği bir şehir olacak gibi. …
Devamını gör »Geleceğimize Işık Tutan Fütüristler #4: Ray Kurzweil
Geleceğimize ışık tutan fütüristler dizisinin bu son yazısında 1948 doğumlu ABD’li bilgisayar mühendisi, yazar ve gelecekbilimci olan Ray Kurzweil’in görüşlerini ele alacağız. Kurzweil, yazarlığının yanı sıra el yazısı okuma ve ses tanıma alanlarında buluşları olan bir mucit. Halen Google’da başmühendis olarak görev yapıyor. Ray Kurzweil’in gelecek hakkındaki öngörülerini içeren kitapları teknolojinin ne yöne evrileceğiyle ilgilenenler tarafından dikkatle takip ediliyor. Yazarın …
Devamını gör »Geleceğimize Işık Tutan Fütüristler #2: Jacques Attali
Gelecek hakkında ayakları yere basan, akla yatkın öngörüler üretebilen az sayıda fütürist var. Bu önemli fütüristlerden biri de Cezayir doğumlu bir Fransız vatandaşı olan Jacques Attali. Bu yazıda Attali’nin “Geleceğin Kısa Tarihi” isimli kitabını tanıtmak istiyorum. Attali 1943 yılında Cezayir’in Cezayir kentinde doğdu. Paris’te bulunan Ecole Polytechnique‘den 1963 yılında maden mühendisi olarak mezun oldu. Öğretim üyesi, yazar ve devlet onursal …
Devamını gör »Geleceğimize Işık Tutan Fütüristler #1: Alvin Toffler
Yazdığım bilimkurgu öykü ve romanlarına inandırıcı arka planlar oluşturmak için fütüristlerce yazılan kitapları yakından takip ediyorum. Söz konusu fütüristlerden bazılarının fikirlerini derinlik ve kapsayıcılıkları nedeniyle daha fazla beğeniyorum. Bu yazı dizisinde geleceğe dair vizyonlarını beğendiğim beş fütüristi sizlere tanıtmaya çalışacağım. 1928 doğumlu ABD’li fütürist ve yazar Alvin Toffler’ın ‘Üçüncü Dalga’ kitabını okuduğumda çok şaşırmıştım, zira kitabın kapağında yazan ilk yayın …
Devamını gör »Gelecek Tahmin Edilebilir mi?
Yazdığım bilimkurgu öykü ve romanlarına inandırıcı bir arka plan oluşturmak için gelecekte dünyanın nasıl bir yer olacağını tahmin etmeye çalışıyorum. Bu amaçla gelişmekte olan teknolojiler, ekonomik dinamikler ve değişen toplumsal eğilimler üzerine araştırmalar yapıyorum. Geçmişin ve bugünün ışığında geleceği öngörmek mümkün müdür? Geleceğe dair bazı eğilimleri tahmin etmenin mümkün olduğuna inanıyorum. Mikro plandan makro plana doğru ilerledikçe geleceği tahmin etmek …
Devamını gör »Merkür’de Kurulacak Bir Koloni
Merkür ilginçliklerin gezegeni ve tam bir cehennem dünyası. Görünüm olarak Ay’a çok benziyor. Güneş’in etrafındaki turu ise çok hızlı. Neredeyse seksen sekiz Dünya gününe eşit. Kendi etrafında dönüşü ise yüz on altı gün. Yüzeyi bedbaht bir halde. Kraterlerle dolu, ara ara regolit havzalarının hüküm sürdüğü sönük bir görünüm. Bu milyonlarca yıldır jeolojik olarak aktif olmadığına işaret ediyor. Tamamen ölü durumda …
Devamını gör »Neden Teknoloji Şirketlerinin Bilimkurgu Yazarlarına İhtiyacı Var?
Teknoloji önderleri bir ürünün nasıl kullanılacağına dair öngörüye sahip, ancak gerçekte ürünü başkalarının nasıl kullanacağını düşünecek hayal gücüne sahip değil. 1962 tarihli Zamanda Kıvrılma romanında üç çocuk, rahat bir yaşam karşılığında insanların özgür iradelerinden vazgeçmelerini sağlayarak onları boyunduruğu altına alan devasa bir beyinle (ki bu bir Yapay Zekâ’dır) karşı karşıya gelir. İçinde yaşadığımız dünyayla paralel hiçbir şey yoktur belki, romanın sorduğu bir …
Devamını gör »