Le Voyage Dans la Lune, günümüze ulaşmış ilk bilimkurgu filmi olmasının yanı sıra dönemi içinde çekilmiş en uzun metrajlı filmdir. Kullanılan görsel efektleri ve kurgusal yapısıyla film, dönemi için de devrim niteliği taşımaktadır. Kendinden sonraki bir çok yapıma ilham kaynağı olmuş, sinemanın gelişmesine büyük etken oluşturmuştur. Film, Ay’a gerçek anlamda 1969 yılında çıkılmasından yaklaşık 67 sene önce çekilmesine rağmen (Jules …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Georges Meiles
Bilimkurgu Sinemasında Özgünlük
Bilimkurgu sineması, Georges Meiles (Le Voyage Dans La Lune – 1902) ve Fristz Lang (Metropolis – 1927) gibi ustalarından sonra günümüze kadar hayli gelişti. Bilimkurgu sineması için gelişim yalnızca teknik anlamda değil, 2001: A Space Odyssey (1968), Solaris (1972) ve yakın zamanda izlediğimiz Arrival (2016) ile sanatsal ve felsefi anlamda da olmuştur. Bilimkurgu halen burun kıvrılan bir tür. Aksiyon sineması ile aynı kefede …
Devamını gör »Sinemanın Geleceği
Sinema sanatında teknolojiyle en çok içli dışlı olan tür bilimkurgudur. 7. sanat zaten teknik gelişmenin sonucunda ortaya çıkmıştır. İngiliz fotoğrafçı Eadweard Muybridge, 1878’de birden fazla kamerayla bir yarış atını fotoğrafladı. Bunu yapmasındaki amaç, çekilen resimleri birleştirerek ilk hareketli görüntüyü oluşturmaktı. Kamera teknolojisinin daha sonra daha da gelişmesiyle Lumiere Kardeşler, 1895’te ilk halka açık sinema gösterisiyle yeni bir kitle sanatı yaratmışlardı. …
Devamını gör »