Etiket Arşivleri: Gizem

stargate universe

Stargate Universe’ten Cevapsız Kalmış 10 Soru

Stargate külliyatının üçüncü TV dizisi Stargate Universe, seleflerinden farklı olarak bir hayli karanlıktı. Kendilerini Dünya’dan çok uzaktaki devasa bir uzay gemisinin içinde bulan ekip, bir yandan gemiyi kontrol etmeye çalışıyor, diğer yandan da hiziplere bölünüp birbiriyle didişiyordu. Tüm bu curcunaya rağmen içinde bulundukları geminin sıra dışı bir amacı vardı: Büyük Patlama’nın ardındaki zekâyı çözmek… Ancak işler yolunda gitmedi ve dizi …

Devamını gör »
The Vast of Night

Bilimkurgu Böyle de Çekilir: The Vast of Night

Çocukluğunuzdasınız, köyün karanlığında. Herkesin suratını belli belirsiz ay ışığı aydınlatıyor. Loşluğun hoşluğu ve tekinsizliği arasında gelip gidiyorsunuz. Çok iyi hikâyeler bilen aile büyüğü, fırsat bu fırsat diyerek başlıyor o meşhur hikâyelerinden birini anlatmaya ve öyle bir anlatıyor ki tasvir ettiği her ana, her yere tereddüt etmeden uğruyorsunuz. “Biliyorum bu hikâyeyi, daha önce de dinlemiştim ve bu sefer gerilmeyeceğim,” dediğiniz her …

Devamını gör »
stepford kadinlari kapak

Kusursuzluğun Altında Yatan Gerçekler: Stepford Kadınları

Amerika’da doğan Ira Levin, çok sayıda roman ve oyun yazdı. Radyo ve Televizyon alanında eğitim gören yazarın kaleme aldığı pek çok eser beyaz perdeye aktarıldı. Genellikle korku ve gerilim odaklı metinler yazmasına rağmen, bilimkurgu edebiyatında da adını duyurmayı başardı. 1972 yılında The Stepford Wives adıyla ilk kez yayımlanan Stepford Kadınları da bunlardan biriydi. İthaki Yayınları‘nın Bilimkurgu Klasikleri dizisinde kendine yer …

Devamını gör »
Outer Range

Tuhaf Kurgu Western ile Buluşursa: Outer Range

Seveni illa ki vardır ama western bilimkurgu çok da iç açıcı bir alt tür sayılmaz. Gerçi bu alt türün de ilgi çekici örnekleri yok değil, mesela Outer Range gibi. Amazon’un Outer Range’i gizem yüklü bir western ama aynı zamanda bir bilimkurgu dizisi. Arazi kavgaları ve çiftlikleriyle tam bir kovboy filmini andırıyor, zaten baş karakter Royal Abbott doğma büyüme bir Wyomingli …

Devamını gör »

Kansere İçeriden Bir Bakış: Annihilation

“Love it or hate it” denen bir sınıf var. Ya bayılırsın ya nefret edersin. Kafa karıştırıcı bir sınıftır. IMDb’de bakar on yıldız veya bir yıldız verenleri görürsün. Biri “şarlatanca bir paçavra, zaman ve paranızı boşa harcamayın” yazarken diğeri “müthiş, dolambaçlı, içe işleyen bir sanat eseri” der aynı film için. Annihilation bayıl ya da nefret et sınıfına girenlerden. Sitede daha önce …

Devamını gör »

Derin Görünmeye Çalışan Sığ Bir Çaba: Annihilation

Sonda söylenmesi gerekeni ilk başta yazarak başlayalım bu yazıya: Alex Garland‘ın yönettiği Annihilation bir kısa film, en çok 25-30 dakikalık “Alacakaranlık Kuşağı” bölümü olabilecek bir senaryonun uzatılmış hali. Kurgu çatısı çok dallı değil, tek bir düzlem üzerinde ilerliyoruz. Bazı sahneler ana kurguyu ilerletmek için değil de film olsun diye uzatılmış gibi duruyor. Annihilation’a “Uzayda Piknik”in sabun köpüğü, sığ versiyonu diyebiliriz. “Parıltı” bölgesinin …

Devamını gör »
The Talos Principle

Sentetik Bir Mitoloji: The Talos Principle

“Başlangıçta Kelimeler vardı ve Kelimeler bu diyarları yarattı. Bu Kelimeler ben, bu Kelimeler her şeydir. Kelimelerin bittiği yer, dünyanın bittiği yerdir. Olmayan bir diyara adımını atamazsın.” -Elohim İnsanlık tarihinin önemli bir kısmı, çoğunlukla kendi bakış açılarını ve kültürel elementlerini merkeze alarak her şeyin aslen nasıl başladığını açıklayan çeşitli yaratılış destanlarıyla doludur: Günümüzde bile kayda değer miktarda takipçiye sahip İbrahimi Dinler (İslam, Hristiyanlık …

Devamını gör »

İlginç Bilgiler ve Sorular

1. Güneş o kadar büyüktür ki yarıçapı Dünya’dan Ay’a olan mesafenin iki katından fazladır. Güneş’in merkezinden yola çıkan bir ışık ışını, hiç bir engelle karşılaşmasaydı güneşin yüzeyine iki saniyeden biraz daha uzun sürede ulaşabilirdi. Ancak merkezden çıkan fotonlar Güneş’in yoğun maddesinin engellemesi yüzünden yüzeye bir milyon yılda ulaşabilmektedir. 2. Satürn’ün kutuplarındaki altıgen biçiminde bulut oluşumunun nasıl meydana geldiği tam olarak …

Devamını gör »

Kısa Film: Room 8 (Türkçe Altyazılı)

Room 8, yazarlığını ve yönetmenliğini James W. Griffiths’ın yaptığı ve “En İyi Kısa Film” dalında BAFTA ödülü kazanmış muhteşem bir kısa film örneği. Başrolünü başarılı oyuncu Tom Cullen’ın üstlendiği ve bir Rus hapishanesinde geçen film, mahkumların ortadan kaldırılması için uygulanan sıra dışı bir yöntemi anlatıyor. Bir mahkum, bir hapishane ve gizemli bir kutu, içinden hiç bir zaman çıkılamayacak ve çözüme …

Devamını gör »