Etiket Arşivleri: Görünmezlik

gorunmez adam

Görünmezliğin Peşinde

H.G. Wells’in 1897 tarihli Görünmez Adam romanından bu yana, bilim görünmezlik konusunda çok yol kat etti. Günümüzde bilim insanları, etrafındaki ışığı bükerek bir objenin “kaybolmasını” sağlayabiliyor. Bir başka yöntem ise kameralar sayesinde arkadaki görüntüyü alıp objenin üstüne yansıtmak. Elimizde ne Harry Pottervari görünmezlik pelerinleri ne de insanı transparan yapacak iksirler var. Günümüz görünmezlik teknolojileri, bir şeyi sadece belli açılarda gözden saklayabilir. …

Devamını gör »
bilimkurgu edebiyat

Bilimkurgu Edebiyatında Yaygın Olarak Kullanılan Temaların İlk Örnekleri

İkinci yüzyılda Samsatlı Lukianos’un “Gerçek Bir Öykü” isimli eseriyle istemsizce başlangıcını yaptığı “bilimkurgu” türü, 21. yüzyılın dünyasında hakkında en çok yazılan ve okunan türler arasındaki yerini sağlamlaştırmış durumda. Peki neydi tam olarak bilimkurgu adı verilen bu tür? Ne anlatırdı ve neye yarardı? Bu kadar kalıcı olmasını sağlayan etmenler nelerdi? İnsanları kendine çeken cazibesi nelerden oluşuyordu? Gelin, hep birlikte bilimkurgunun ve …

Devamını gör »

Görünmezlik Gerçek mi Oluyor?

Hayvanlar alemindeki süper güçlerin en havalı olanlarından biri de mürekkep balığının şeffaflık yeteneğidir. Ve şimdi University of California, Irvine’dan bilim insanları, mürekkep balığının bu yeteneğini kullanarak ilk kez insan hücrelerinde ayarlanabilir şeffaflık oluşturmayı başardı. Aktif kamuflaj, ahtapot ve mürekkep balığı gibi birçok kafadanbacaklı tarafından kullanılan bir hayatta kalma stratejisidir. Hayvanlar, bunu kendilerinden yansıyan ışığın dağılımını değiştiren hücreler yardımıyla becerir. Bu …

Devamını gör »

Stargate’in Nox’ları Hakkında 5 Gerçek

Asgard, Goa’uld ve Çoğalıcılar’la birlikte Stargate evreninin ikonik türlerinden biri olan Nox’lar, Stargate SG-1 dizisinin ilk sezonunun başlarında yalnızca bir bölümde görünmesine rağmen, seyirci için öylesine farklı ve etkileyiciydi ki bir anda hayranların favori türlerinden ve Stargate kurgusal evreninin temel taşlarından biri haline geldi. Fakat ekranda kendilerine çok az yer ayrılmış olması sebebiyle (muhtemelen geleneklerine ve yaşam koşullarına uygun olarak …

Devamını gör »

Bir Gezegeni Diğer Uygarlıklardan Gizlemek

Bir gezegeni gizlemek için ne gereklidir? Bir akademik makale sorusu olmaktan çok Uzay Yolu bölümünde sorulmuş bir soruya benziyor, ama bilimin yoğun sınırı bilimkurguya ait konular ile bulanıklaşabilir. Aslında on yıllardır radyo ve televizyon sinyalleri aracılığı ile kozmik etkilerinin ne olabileceğini bilmeden kendi konumumuzu belli ediyoruz. Ama içinde Stephen Hawking’in de bulunduğu birkaç bilim insanı, diğer medeniyetlere yerimizi belli etmenin …

Devamını gör »
teknoloji

Kapımızdaki Bilimkurgu Teknolojileri

Bir yerlerde hala yazıcılara kağıt sıkışırken, dünün bilimkurgusu bugünün bilimsel gerçekleri haline geldi; akıllı saatler, uzay istasyonları, görüntülü arama… Bugün evimizi minik bir robot süpürebiliyor, tıpkı Jetgiller’deki gibi. Star Trek’in kopyalayıcıları günümüzde 3D yazıcı adıyla karşımıza çıkıyor. Elimizdeki mobil cihaza birkaç kez dokunarak kapımıza yiyecek getirtebiliyoruz. Çok acayip zamanlarda yaşıyoruz gibi geliyor ama ister 1950’de olun ister 2050’de, emin olun aynı …

Devamını gör »

Nano Giysinin Bilimi: Crysis

Crysis, bilimkurgu alanında birinci şahıs (fps) kameralı bir video oyunu serisidir. 1999’da üç türk kardeş olan Cevat, Avni ve Faruk Yerli tarafından Almanya’nın Coburg şehrindeki Crytek adlı oyun firmasında tasarlanmıştır. Ayrıca Crysis 2‘nin müziklerini bir müzik dahisi olan Hans Zimmer‘ın bestelediğini de unutmamak gerek. Ardından Electronic Arts tarafından ilk önce bilgisayar daha sonra ise konsollarda piyasaya sürülmüştür. Türkiye’de 16 Kasım 2007 tarihinde …

Devamını gör »

Babylon 5 Türleri 6. Bölüm: Gölgeler

Babylon 5 mitolojisinde son derece gelişmiş ve tehlikeli bir tür olan Gölgeler, Vorlonlar‘ın azılı düşmanlarıdır. Dizinin ilerleyen sezonlarında bin yıllık uykularından uyanacak ve galaksiye dehşet saçacaklardır. Kendilerine özgü savaş gemileriyle ünlüdürler. Bu gemileri etkisiz hale getirmek neredeyse imkansızdır. Görünmez olabilme yetenekleri, onları iyice tehlikeli bir hale getirmektedir. Dizinin başlarında kendileriyle ilgili parça parça bilgiler verilse de, izleyiciye tamamen tanıtılmazlar. Bu gizemli …

Devamını gör »

H. G. Wells ve Sosyalizm – 2. Bölüm: Görünmez Adam

Bugün pek çok bilimkurgu romanında kullanılan motiflerden biri olan görünmezlik, H.G. Wells’in 1897 yılında yayınlanan Görünmez Adam romanında bir bilim adamı olan Griffin’in toplumdan soyutlanma ve kimlik bunalımı gibi meselelerle mücadelesinin temel dayanağıdır. Görünmezlik motifi Plato’nun Devlet adlı eserinde kullanılmış olacak kadar eski bir motiftir. Zaman Makinesi romanında sınıfların net çizgilerle birbirinden ayrılması ve birlik beraberlik kavramlarının unutulmasıyla medeniyetin toplumculuk …

Devamını gör »