Etiket Arşivleri: Gözlem

Betelgeuse patlama

Betelgeuse Patladığında Dünya’dan Nasıl Görünecek?

Gökyüzünde en kolay bulunabilen takımyıldızlardan biri olan Avcı takımyıldızı, yan yana dizili üç parlak yıldız olarak görünür. Biraz daha dikkatli bakıldığında papyona benzediği fark edilir. Papyonun düğümünde hizalanmış bu üç parlak yıldız, Avcı’nın Kemeri ya da Kuşağı (Orion Belt) olarak anılır. Papyonu oluşturan üçgenlerin yakınındaki daha az belirgin yıldızlar da göz önüne alındığında, takımyıldızın elinde bir yay (ya da sopa) …

Devamını gör »
J1407b

Halkaların Efendisi: J1407b

90’lı yıllara kadar Güneş harici yıldızların da kendi gezegenleri olup olmadığından emin değildik. Elimizde ötegezegenlerin varlığına dair birtakım bulgular vardı elbette, ancak bunları doğrulayabilecek teknolojiden yoksunduk. Derken 1992 yılında evrene bakışımızı değiştirecek o kanıta sonunda ulaştık; bir pulsarın etrafında dönen iki süper dünya keşfettik. Bunlar, “herkesçe kabul edilen ilk ötegezegenler” olarak tarihe geçti. Ardından da keşiflerin ardı arkası kesilmedi. Günümüzde …

Devamını gör »

Hubble Uzay Teleskobu Bir Ölümcül Badireyi Daha Atlattı

James Webb Teleskobu, bir aksilik olmazsa yakın gelecekte Hubble Uzay Teleskobu‘nun yerini alacak; daha doğrusu Hubble’ın başardıklarını bir adım öteye götürecek. Aslında James Webb Teleskobu fırlatıldıktan sonra da Hubble Uzay Teleskobu’nu kullanmaya devam edebiliriz; ancak ne yazık ki miadını çoktan doldurmuş olan efsanevi uzay teleskobu Hubble, artık daha fazla dayanamayacağının sinyallerini vermeye başladı. 13 Haziran 2021 günü Hubble Uzay Teleskobu, …

Devamını gör »

Avrupa’nın En Güçlü Güneş Teleskobu: Gregor

Teleskoplar ile ilgili fazla bilgisi olmayanlar, bütün teleskopların birbirine benzediği yanılgısına düşebilir. Bu teleskop Avrupa’nın en güçlüsü, üç aynalı ve 55.6 m etkili odak uzaklığına sahip yeni bir Gregor teleskop tipi. İsminin Gregor olmasındaki sebep ise 1670 yılında James Gregory tarafından tasarlanması. Gregor teleskobu, Güneş’in jilet keskinliğinde görüntülerini almasıyla ünlü. Dolayısıyla Avrupa güneş teleskobu Gregor ile kendi yıldızımızı artık hayal …

Devamını gör »

Kuantum Devrimi #5: Kuantum Mekaniğinin Değişik Yorumları

“Çok ufak şeyleri gözlemlediğimizde, sanki bir şekilde onları gözlemlediğimizi biliyor gibi davranıyorlar. Belki de… her zaman gözleri arkalarında onlar da bizi gözlemliyor! Ne kadar da sinir bozucu!” Kopenhag Yorumu 1. Olasılıklar ve Belirsizlikler: Schrödinger denkleminin belli bir kuantum sistemi için çözümüne o sistemin ‘dalga fonksiyonu’ denir. Kuantum mekaniğinde, dalga fonksiyonu y’nin karesi ile betimlenen olasılıklar, gözlemcinin ya da kuramcının eksik bilgisinden veya …

Devamını gör »

Yeni Başlayanlar İçin Gökyüzü Gözlemciliği

Gökyüzü ilginizi mi çekiyor? Yıldızları, bulutsuları, gezegenleri gözlemlemek mi istiyorsunuz? Bu konuda yalnız değilsiniz, çünkü gökler binlerce yıldan beri insanların ilgisini çekiyor ve meraklıları tarafından gözleniyor. Ama önce şu teleskop hevesinden vazgeçin! Ucuz Çin malı teleskoplardan söz etmiyorum sadece, nispeten kaliteli ve pahalı olanları da almayın diyorum. Şimdilik tabii… Çünkü teleskop başlangıçta işinize yaramadığı gibi, sizi hayal kırıklığına uğratacaktır. Bunun çeşitli …

Devamını gör »