27 Mayıs 1977 tarihinde vizyona giren bir filmle birlikte sadece sinema endüstrisi değil, içinde yaşadığımız gerçeklik de derinden etkilendi. Film boyunca galaksinin bir aile etrafındaki epik yazgısına şahit olurken, aynı zamanda devasa bir kurgusal evrene de ilk adımlarımızı atıyorduk. Gerçekten de üçer yıl arayla gelen devam filmleri sayesinde yepyeni ve uçsuz bucaksız bir âlem serildi önümüze. Evet, George Lucas’ın hayal …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Harrison Ford
Star Wars: Return of the Jedi
Yıldız Savaşları orijinal üçlemesinin sonuncusu ama aslında hikâyenin altıncı bölümü olan Return of The Jedi (Jedi’ın Dönüşü)‘ın 1983’te sinemalarda gösterime girmesinin ardından kırk yıl geçti. Bu süre zarfında Yıldız Savaşları sadece bir film olarak kalmadı, hikâyeyi geliştiren ek çizgi romanlar, diziler, animasyonlar ve hatta oyuncaklarıyla beraber adeta modern zamanlara ait mitolojik bir masala evrildi. Yıldız Savaşları evreninin böylesi modern bir …
Devamını gör »Star Wars: The Empire Strikes Back
Star Wars serisinin kuşkusuz en iyi halkası olan The Empire Strikes Back (İmparatorun Dönüşü), ilk filme göre daha oturaklı, iyi kotarılmış oluşuyla efsaneyi efsane yapan bir film. İlk filmle ana hatları çizilen evreninin ayrıntılarını izleyiciye layığıyla anlatmayı başarıyor. Bu hâliyle bir devam filminden ziyade, devam eden bir hikâyenin sıradaki bölümü niteliğinde. A New Hope‘dan üç yıl sonra, 1980’de çekilen filmin …
Devamını gör »Star Wars: A New Hope
1965-1968 yılları arasında toplam dokuz kısa film çeken George Lucas, THX 1138 (1971) ile ilk uzun metrajını kotardı. Distopik film, Electronic Labyrinth THX 1138 4EB (1967) kısasının bir uyarlamasıydı. İlk başlarda eleştirmenler tarafından karışık yorumlarla karşılandı. 2005 yılında “Yönetmen’in Kurgusu” olarak tekrar raflara girdiğinde hak ettiği ilgiyi görmeyi ve nihayetinde kült statüsüne erişmeyi başardı. George Orwell’ın 1984 ve Aldous Huxley’in …
Devamını gör »Harrison Ford’lu 8 Bilimkurgu Filmi
Amerikalı oyuncu Harrison Ford, Hollywood tarihindeki en büyük isimlerden biri ve yıllar boyunca eleştirmenler tarafından da sevilen birçok gişe rekortmeni filmde yer aldı. Elbette bunlardan birkaçı bilimkurgu türündeydi. Bu filmlerden bazıları son yıllarda genel izleyici tarafından unutuldu, ancak diğerleri türün en popüler serilerinden ikisine, Star Wars ve Blade Runner’a ait. Ünlü oyuncu, burada yer almayan birkaç bilimkurgu filminde daha oynadı. …
Devamını gör »Kovboylar ve Uzaylılar: Cowboys & Aliens
Sanılanın aksine gerçek hayattaki kovboylar basit sığır çobanlarıydı. Üstelik kapitalist sistemin altında ezilen emekçilerdi. Üç kuruşa ağır şartlarda çalışıyorlardı ve sonunda işi genel greve kadar götürdüler. Ancak grev başarısız oldu ve gelişen teknoloji kovboylara duyulan ihtiyacı ortadan kaldırdı. Kovboyluk müessesi ise Hollywood romantizmiyle yeniden icat edildi. Vahşi bir batıda erdemleri simgeleyen doğruluk timsalleri haline getirildiler. Pek çok western’in kötü adamı …
Devamını gör »Bilimkurgu Sinemasının İkonik Yüzleri #1
Öyle aktörler ve aktrisler var ki, yüzleri adeta bilimkurgu sinemasıyla özdeşleşmiştir. Oynadıkları karakterleri beyaz perdeye başarıyla yansıtmalarına ek olarak, bilimkurguseverler camiasında zamanla gerçek kimlikleriyle de çok sevilen birer figür haline gelmişlerdir. İşte bu yazı dizimizde, bilimkurgu sinemasının en ikonik 10 yüzüne yer verirken oynadıkları filmlere de değineceğiz. (Yazı dizisindeki bilgiler, sanatçıların IMDB sitesindeki sayfalarından derlenmiştir.) Harrison Ford 1942 yılında Chicago’da …
Devamını gör »Solo: A Star Wars Story
Önceki Star Wars yapımlarına kıyasla daha az bir reklam kampanyasıyla vizyona giren Solo: A Star Wars Story, bu özelliğini çalkantılı yapım sürecine borçlu. The Lego Movie (2014) filmleri ile gişede hatırı sayılır bir başarı yakalayan ortak yönetmenler Phil Lord ve Christopher Miller, Han Solo projesinin çekim sürecinde ciddi oranda ilerlemişlerdi; fakat Lucasfilm, yapımın mizah dozunun hayli yüksek olacağını düşünerek, yönetmenlerin …
Devamını gör »2017’nin Öne Çıkan Bilimkurgu Filmleri
Başarılı yönetmen Alfonso Cuaron önderliğinde, 2013’te Gravity’nin gösterime girmesiyle birlikte, her sene gerçek anlamda iyi bilimkurgu yapımlarına denk gelir olduk. Gravity, bilimkurgu gibi gözükse de günümüzde geçiyor oluşu ve var olan uzay teknolojisini kullanmasıyla macera türüne dâhil edebileceğimiz bir eserdi. Alfonso Cuaron’un açtığı bu yol sonrasında, Christopher Nolan (Interstellar, 2014), Ridley Scott (The Martian, 2015) ve Denis Villeneuve (Arrival, 2016) …
Devamını gör »New Age Müziğin Dahisi: Vangelis
Sözlüklerde New Age‘in, çoğunlukla “rahatlama amaçlı ve huzur verici müzik” şeklinde tanımlandığını görürüz. Bu, tam olarak doğru bir tanımlama değildir maalesef. New Age türü, meditasyon ve yoga seanslarında huzur verme amaçlı çalınan müziklerle aynı kefeye konulabiliyor çoğu zaman. New Age, oldukça kişisel, deneysel ve belli sınıfa ya da türe dahil edilemeyen bir müzik türüdür. 60’lı yılların sonlarına doğru “Moog Modular” gibi …
Devamını gör »