Etiket Arşivleri: Harry Harrison

Tükenmişliğin Ahlaki Sonuçları: Soylent Green

Nüfusun arttığı ve kaynakların neredeyse tükenme noktasına ulaştığı yakın gelecekte sıkı yönetim politikalarına geçilmiştir. İçme suyunun ve bitki örtüsünün yok olmaya yüz tutması, çölleşmeyi de beraberinde getirerek ortaya post-apokaliptik bir manzara çıkarmıştır. Dolayısıyla insanlık hem distopya hem de kıyamet sonrası bir çevre ile karşı karşıyadır. Küresel anlamda en büyük yiyecek tedarikçisi hâline gelen Soylent Corporation, deniz suyundaki planktonları işleyerek Soylent …

Devamını gör »

Distopik Kurguda Cinsellik, Üreme ve Nüfus Kontrolü

distopik kurguda ureme nufus cinsellik

Distopik kurgular, geleceğe yönelik sosyal kaygılarla şekillenirler ve toplumda hâlihazırda var olan kimi eğilimlerin olası sonuçlarına karşı sert bir uyarı niteliği taşırlar. İnsan üretimi teknolojinin kötüye kullanımı ve aşırı nüfus artışı da bu kaygılar arasında önemli bir yere sahiptir ve bu iki mesele daima bu tarz fütüristik kurguların odağında olmuştur. Distopya denildiğinde akla gelen ilk eserler olan Cesur Yeni Dünya …

Devamını gör »

Cingöz Recai Uzaya Dönüyor: Paslanmaz Çelik Sıçanın İntikamı

paslanmaz celik sicanin intikami

“Hafıza, içi ucu keskin bıçak gibidir, hem gizler, hem açığa çıkarır.” Kaypak Jim diGriz yeniden görev başında! Ama bu sefer vazifesi çok daha tehlikeli ve alınacak risk oldukça fazla… Yayılmacı bir politika yürüten Cliaand’lılar bütün galaksiyi işgal etmek için planlar yapmakta ve emellerine ulaşmaya adım adım yaklaşmaktadırlar. Üstün teknolojileri, zekice entrikaları ve sırlarıyla ilerlemelerine mani olmak da neredeyse imkansız görünmektedir. …

Devamını gör »

Cingöz Recai Uzaya Çıkarsa: Paslanmaz Çelik Sıçan

Suç unsuru ve suçlu tipi, bilhassa son dönemde bilindik kahraman tiplemesinin önüne geçmeye başladı. Öyle ki, Joker gibi kötü karakterlerin geçmişlerine mercek tutan filmlerin etkisi epey hissedilir hale geldi. Bunun kahraman üzerinde de etkisi oldu elbette. Anti-kahraman diye isimlendirilen, yani kan döken ve vahşileşebilen kahramanlar da son dönemde revaçta. Bunların en popülerleri ise Marvel‘ın karakterleri Deadpool ile Punisher. Öncelikle, kahraman …

Devamını gör »

Rüyalar, Ütopya ve Distopya

hayal gucu doga insan

“Yer Açın! Yer Açın!” dikkat çekici bir eser. Aslında bir bilimkurgudan ziyade distopya. Adından anlaşılacağı gibi konusu pek de iç açıcı değil. Aşırı nüfus, kıtlık, susuzluk, duyarsızlık. Kitabı okurken adeta susuyorsunuz, sayfalarını çevirirken elinizin kirlendiğini hissediyorsunuz. Sonra dehşete kapılıyorsunuz; ya böyle olursa? Olmaması için bir antitez göremiyorsunuz. Yok. İlla böyle olacak. Bu gelecek. Böyle olmalı. Çünkü nüfus hızla artıyor, sıcaklıklar …

Devamını gör »

Bilimkurguda Yüzleşmeler

Blade-Runner-2049

Yüzleşme geçmişle ilgili bir şey, malumunuz, bilimkurgu da ekseriyetle gelecekte geçiyor. E, o zaman, gelecekte geçen bir kurguda geçmişle yüzleşmeler bulmalı, ama kim neyle yüzleşecek? Bunu muhteşem ikilektik düşünce biçimiyle ikiye ayırdım. İlki kişisel yüzleşme, ikincisi de toplumsal yüzleşme. İlkiyle başlayalım o zaman. Kitapları tek tek aklımdan geçirirken orasından burasından yüzleşmeler yakalamaya başladım. İlk aklıma gelen Dan Simmons’ın Hyperion kitabı …

Devamını gör »

Çizerlikten Yazarlığa: Harry Harrison

harryharrison

Edebiyatın başına buyruk yazarı Harry Harrison, 60 yıl boyunca oldukça üretken bir yaşam sürmüş ve 87 yaşında hayata veda etmiştir. Kendine has bilimkurgusuna mizahı ve ciddiyetsizliği zekice bir alaycılıkla yerleştirmiştir. Yazdığı yüzden fazla kısa hikaye ve altmıştan fazla romana, sözcük oyunları ile çok boyutluluk kazandırmıştır. Doğup büyüdüğü yer olan Amerika’yı benimsememiş; İrlanda’ya yerleşene kadar İtalya, İngiltere, Meksika ve Danimarka’da yaşamayı tercih etmiştir. Eserlerini yayınlarken …

Devamını gör »

Metis Bilimkurgu Serisi

metis-bilimkurgu

“İyi bilimkurgu, iyi edebiyattır…” Tarihte kimi yayınevleri tekil çabalar sergilese de, ne yazık ki Türkiye bilimkurgu edebiyatı açısından asla cennet bir ülke olmadı. Yerli üretim kıtlığı bir yana, dilimize çevrilen eserlerin sayısı da hep yetersiz düzeylerde seyretti. Günümüzde, bu makus manzaranın yavaş yavaş değişmesiyle beraber kitap raflarının da zenginleşmeye başladığını söyleyebiliriz. Ancak gelinen bu nokta bile, biz bilimkurguseverler için tatmin …

Devamını gör »

Zamanın Efendileri

Zaman yolculuğu bilimkurgu edebiyat ve sinemasının sevilen konularından biri. Literatürde ilk örneğine Samuel Madden’ın 1733 tarihli 20. Yüz Yıl Hatıraları adlı eserle rastlanıyor. İstanbul, Moskova, Paris ve Roma gibi şehirlerden 1997 ve 1998 yıllarından 1728 Britanya’sına gönderilmiş mektuplardan oluşuyor. Teknolojinin bile çok değişmediği görülen 20. Yüz Yıl mektuplarında daha çok yazarın politik ve dini gelişmelerle ilgili spekülasyonları konu ediliyor. İstanbul’la …

Devamını gör »

Dünya Yaşanılamaz Bir Yer Haline Geldiğinde: Yer Açın! Yer Açın!

1999’dan 2000’e geçmemize yalnızca haftalar var. Yalnızca New York’ta 35 milyon insan yaşıyor. Su yok. Petrol yok. Yiyecek yok. Barınak yok. Umut yok… Metis bilimkurgu dizisinde yer alan bu eser, beni ilk olarak ismiyle tavlamayı başarmıştı. Distopya olduğunu da öğrenmemle birlikte, okuma listemde bir anda en üst sıralara kadar tırmandı. Distopya türündeki eserlere duyduğum tutku sebebiyle de, kısa sürede bitirdim. …

Devamını gör »