Dark dizisinde mitolojiye, kutsal kitaplara ve ezoterizme pek çok atıf var. Ezoterizm denince ilk akla gelen metinlerden biri olan Zümrüt Tablet’in de kullanıldığı Dark’ın mitolojik ve ezoterik şifrelerini çözmeye var mısınız? Kimilerinin çok sevdiği, kimilerinin ise karmaşık bulup fazla ısınamadığı Dark hakkında yayımlandığı dönemde çok şey yazıldı, söylendi. Bendeniz de sevenlerinden biri olarak, Bilimkurgu Kulübü için Baran bo Odar ile …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Hermes
Astronomi ve Mitoloji #3: Merkür
Adını Roma tanrısı Mercurius’tan alan Merkür, hızla ve iletişimle ilgilidir. Helen ve Roma mitolojilerinde Merkür’le ilişkili ilahların “tanrıların habercisi” olarak anılmasının temelinde de bu yatar. Merkür denince çoğu kişinin aklına ilk olarak hız gelir. Neden derseniz, Merkür’ün Güneş etrafındaki dönüşünü 88 günde tamamladığını size hatırlatırız. Yani bir Dünya yılı 365 gün altı saatken, bir Merkür yılı sadece 88 gün sürer. …
Devamını gör »Bilimkurgu Yapımlarından Unutulmaz Uzay Gemileri #3
Bilimkurgudaki unutulmaz gemileri tanıttığımız serinin üçüncü ve son bölümünde dokuz yeni gemiyle karşınızdayız. Keyifli okumalar! Heart of Gold (Otostopçunun Galaksi Rehberi) Otostopçunun Galaksi Rehberi’nin fan wiki’sine göre bu eğlenceli ve enerjik gemi, evrenin her noktasına, neredeyse anında ve gerçekte yol almadan, hiper uzaya çıkmadan, warp sürücüsüne gerek duymadan ulaşmayı sağlayan bir ‘sonsuz olasılıksızlık sürücüsüne’ (Infinite Improbability Drive) sahiptir. Geminin tasarımcıları, …
Devamını gör »Sokrates Neden Öldürüldü?
Oligarşi: Azınlık yönetimi. Meritokrasi: Hak edenin yönetimi, liyakat sistemi. Platon’un eseri olan “Sokrates’in Savunması”nın konusu Sokrates’in ölümü olmasına karşın, bu konuda bizi pek de aydınlatmaz. Sokrates’i ölüme götüren süreç, sadece onun ağzından ve bakış açısından verilir. Karşıtların iddiaları da yine Sokrates tarafından aktarılır. Ölümüne giden olaylar zincirini Sokrates biraz da kutsallaştırarak öyküler: Buna göre, Delfi kahini, Apollon’a “dünyada en bilgili …
Devamını gör »Bir Çok Satanlar İncelemesi: Marslı (The Martian)
Andy Weir ile Yumurta (The Egg) isimli öyküsüyle tanıştım ve öyküyle birlikte yazarı Facebook’ta da takip etmeye başladım. Bir okurun ona gönderdiği patates resmini Facebook’ta neden paylaştığını başta anlayamamıştım ancak romanı okurken paylaşımı benim için anlamlı bir hale geldi. Henüz okumadıysanız size de romana başlamadan önce evde birkaç kilo patates bulundurmanızı öneririm. Zira okurken kitabı elinizden bırakamayacağınız için olmadık bir …
Devamını gör »