Etiket Arşivleri: Hiciv

La belle verte

Bir Ağaç Gibi Köküne Dönmek: La belle verte

“Toplum böylesine parçalanmaktansa yeniden bir araya gelmeli. Sadece doğaya bak, hayatın ne kadar basit olduğunu göreceksin. Bir zamanlar olduğumuz yere dönmeliyiz, yanlış tarafa döndüğümüz noktaya. Hayatın ana temellerine geri dönmeliyiz; suları kirletmeden…” Tarkovski’nin kült filmi Nostalghia’da, o meşhur tiradında böyle diyordu Deli. İnsanın kat etmesi gereken en uzun mesafe kendi kökleriyle arasında olandır. Varabileceği en uzak nokta, erişebileceği en üst …

Devamını gör »
iduk kapak

Bilimkurguya Açılan Hiciv Penceresi: İdük

Bilimkurguya dair çok şey söylenebilir ama üzerinde uzlaşılan bir şey varsa, o da tek bir tanımının olmadığıdır. Asimov’a göre, bilimkurgu insanların bilim ve teknolojideki gelişmelere verdiği tepkilerle uğraşan bir sanat dalı; Neil Gaiman’a göre ise, “Ya şöyle olsa…”, “Keşke…”, “Bu böyle sürerse…” ifadelerinden yola çıkarak sürükleyici ve sağlam hikâyeler yazmak mümkün. Bilimkurgu dediğimiz şey bu sınırlarda dolaşıyor ama kendi içinde …

Devamını gör »
z vitamini

Bir Nihal Atsız Distopyası: Z Vitamini

1959 yılında İslamcı çizgideki Büyük Doğu dergisinde tefrika edilen Z Vitamini, Türk bilimkurgusunun erken örneklerinden biri olmasına rağmen edebiyat camiamızca genellikle göz ardı edilmektedir. Bunun sebebi muhtemelen yazarı Hüseyin Nihal Atsız’ın tartışmalı kişiliği ve ideolojisidir. Yaklaşık altmış sayfalık bir kısa roman olan Z Vitamini, 1999 yılının sonunda, bir süre önce Beşeristan adını almış Türkiye’de başlıyor. Bu kurmaca gelecekte İsmet İnönü, …

Devamını gör »
cyrano de bergerac

Çağları Aşan Hiciv Ustası: Cyrano de Bergerac

İsmi edebiyat sahnesine görece yeni çıkmış olmasına rağmen, bilimkurgunun kökenleri çok eskilere gider. Peki ne kadar eskiye? Samsatlı Lukianos ilk bilimkurguculardan kabul edilir, ama onun kalemindeki hicivsel olgunluk kendisinden önce de aynı damarda eserler üreten birilerinin olabileceğine işaret ediyor. Bilimkurgunun dünya tarihine nasıl çıktığını öğrenmek zor, ancak hiç olmazsa kategorizasyon konusunda kendimize bir kolaylık tanıyabiliriz. Bazılarına göre 1926’dan önce yazılmış …

Devamını gör »
Ölümcül Yumurtalar

Ölümcül Yumurtalar: Hızlandırılan Tarihin Bir Alegorisi

Rus edebiyatının izleri Gogol’a dek sürülebilen hicivsel anlatı geleneğinin 20. yüzyılda bilimkurgu alanındaki en önemli temsilcilerinden Mihail Bulgakov’un “Ölümcül Yumurtalar” adlı novellası, ilk kez 1925 yılında yayımlandı. Dolaşıma girdiği andan itibaren lehinde ve aleyhinde politik tartışmaların nesnesi haline gelen eser, Rus tarihinde büyük bir kırılmaya karşılık gelen 1917 Bolşevik devrimi sonrasında kurulan Sovyetler Birliği’nin 20’li yıllardaki toplumsal ve siyasi dokusuna …

Devamını gör »

Bilimkurgunun Hiciv Ustası: Robert Sheckley

17 Temmuz 1928’de Amerika’da doğan ve 9 Aralık 2005’te yaşamını yitiren Robert Sheckley, kendi kuşağının usta absürdistlerinden biridir. Yazar, hikaye ve romanlarında kullandığı hazırcevap ve tahmin edilemez tarzıyla hatırlanır. Kendisi hakkında biraz fikir edinebilmeniz için Dimension of Miracles (Mucizeler Boyutu) romanının Otostopçunun Galaksi Rehberi‘ne ilham kaynağı olduğunu söylememiz yeterli olacaktır. Roman yazılımsal bir hata sonucu galaktik piyangoyu kazanan devlet memuru …

Devamını gör »
kurt-vonnegut-kapak

Yirminci Yüzyılın Voltaire’i: Kurt Vonnegut

Oğlum lisenin başında bir yıl hazırlık okuyup İngilizce öğrenince, benden okumak için kitap istemişti. Ben de ona Kurt Vonnegut’ın bir romanını verdim: Breakfast of Champions (Şampiyonların Kahvaltısı). Kitabı evirdi, çevirdi, adından bir şey anlaşılmıyordu. “Nasıl bir yazar bu?” diye sordu. “Hınzır bir yazardır, oğlum,” dedim, “Hınzır bir yazar.” Eserleriyle ilk kez karşılaşan bir okura ‘hınzır’ diye tanıttığım Vonnegut’ı, 85 yıllık üretken bir …

Devamını gör »