Virüsler kabaca zorunlu hücre içi parazitler olan protein yapılardır. Bazıları yağ içeren zarf yapısı ile sarılıdır. Her ne kadar tartışmalı olsa da, yaygın bilimsel kanıya göre “canlı olmayan; ancak canlılığın eşiğinde olan varlıklar” olarak tanımlanmaktadır. Bölünerek çoğalmazlar, çoğalmak için konak hücresini ve enzimlerini kullanırlar. Canlı hücreyi enfekte etme yeteneği taşıyan ergin virüse virion adı verilir. Ayrıca birtakım tanımlara da burada …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: HIV
Altı Ölümcül Virüs
Virüs olarak adlandırılan mikroorganizmalar, cansızlıkla canlılık arasındaki sınır çizgisinde varlıklarını sürdüren ilginç yapılar. Kendi başlarınayken uygun koşullar altında bir canlılık emaresi göstermeden yüzyıllar boyunca adeta “uykuya yatabiliyorlar.” Enfekte edebilecekleri bir canlı yapıyla (bakteriler, mantarlar, bitkiler veya hayvanlar gibi) karşılaşmaları durumunda ise, o canlı yapının hücrelerini işgal ederek hücrelerdeki DNA’lara kendilerini kopyalatmaya başlıyorlar. (1) Bu esnada virüsün bulaştığı canlı yapının sağlığı …
Devamını gör »Ya Güç Yanlış Ellere Geçseydi
Filmlerde, kitaplarda zaman zaman karşımıza şu soru çıkardı: “Bu güç yanlış ellere geçerse neler olur düşünebiliyor musunuz?” Uzun yıllar boyu düşünemedik bunu. Sadece öyle olmadığı için şükredebildik. Öyle ya güç yanlış ellere geçseydi her şey mahvolurdu, hayatlarımız yaşanmaz hale gelirdi. Buna derin ayrıntılarıyla ilk kafa yoruşum, beşinci romanım Zamanda Kuşatma‘nın ilk bölümlerini oluşturduğum döneme denk gelir. Zaman yolculuğu gibi bir imkanın …
Devamını gör »Isaac Asimov İle İlgili Sekiz Şaşırtıcı Gerçek
AMELİYAT SIRASINDA HIV VİRÜSÜ KAPTI Alınan kanların henüz HIV testine tabi tutulmadığı ’80’lerde olduğu baypas ameliyatı, yazarın sonunu hazırladı. Asimov, enfekte kandan kaptığı HIV virüsü nedeniyle 6 Nisan 1992’de öldü. Yazarın AIDS’ten öldüğü ise on yıl sonra açıklandı. KÜÇÜK, GÜVENLİ YERLERİ TERCİH EDERDİ Asimov, küçük ve dar alanlardan hoşlanırdı. Hatta bir keresinde “Metro gürültüsünün sokak kalabalığına karıştığı minik bir gazete …
Devamını gör »Isaac Asimov’la İlgili Kısa Kısa Bilgiler
• Robert Heinlein ve Arthur C. Clarke ile birlikte “Bilimkurgunun Üç Büyük Babası” olarak bilinir. • Otobiyografisinde etnik kökeninin, bir Türk kavmi olan Hazarlar‘a dayandığını açıklamıştır. • Koyu bir Agatha Christie ve Shakespeare hayranıydı. Hatta iki ciltlik “Shakespeare Rehberi” adlı bir kitap da kaleme almıştır. • Oxford’un İngilizce sözlüğünde, ‘robotik’ kelimesinin mucidi olduğu yazar. • Ömrü boyunca uçak korkusunu yenememiştir. Bu nedenle uzun yolculuklara …
Devamını gör »