Etiket Arşivleri: Hugo

Hugo Ödülleri’ne Bir Bakış

İlk kez 1953 yılında verilen ve o tarihten bu yana her yıl tekrarlanan Hugo Ödülleri, bilimkurgu alanında düzenlenen en prestijli organizasyondur. Hugo Ödülleri, Dünya Bilimkurgu Konvansiyonu (“Worldcon”) üyeleri tarafından yönetilir ve oylanır. Hugo Ödülleri, Worldcon Fikri Mülkiyet (WIP) adlı California merkezli kâr amacı gütmeyen bir kuruluşun ticari hizmet markasıdır. WIP, Dünya Bilimkurgu Topluluğu’nun (World Science Fiction Society / WSFS) Marka Koruma …

Devamını gör »

Hugo ve Nebula Ödüllerini Kazanmış 15 Bilimkurgu Romanı

hugo nebula odullu romanlar

Bilimkurgu dünyasının en önemli ödülü kabul edilen Hugo Ödülü, adını öncü bilimkurgu dergisi Amazing Stories’in kurucusu Hugo Gernsback’tan alır. 1953’ten beri her yıl, World Science Fiction Society tarafından seçilen önceki yılın en iyi bilimkurgu eserine verilir. Nebula Ödülü ise, Science Fiction and Fantasy Writers of America tarafından 1966’dan beri her yıl bilimkurgu ve fantastik edebiyatın en iyilerini seçerek ödüllendirir. Bu …

Devamını gör »

Feminist Bilimkurgunun Yeni Klasiği: Astronot Kadın Dizisi

Astronot Kadın serisinin ilk kitabı Yıldızları Hesaplamak (The Calculating Stars), hem kadın yazını hem bilimkurgunun alt türleri açısından ufuk açıcı tartışmaları başlatma potansiyeli taşıyan değerli bir metin. Tam manasıyla feminist bilimkurgu alanının merkezinde konumlanıyor ve benimsediği klasik anlatı üslubuyla bu alandaki klasiklerin değil, klasik bilimkurgu metinlerinin çizgisinde çağdaş bir eser olarak ön plana çıkıyor. Bu yazıda öncelikle eserin bilimkurgusal açıdan …

Devamını gör »

İşte Tanrılar’ın İsmi Nereden Geliyor?

iste tanrilar kapak

Isaac Asimov’un İşte Tanrılar (The Gods Themselves) adlı kitabı geçenlerde İthaki Yayınları Bilimkurgu Klasikleri Serisi’nden çıktı. Bu haber, gerek Asimov hayranlarını gerekse de bilimkurguseverleri gülümseten bir gelişme oldu. Zaten ilk olarak 1985 yılında Altın Kitaplar’dan Gönül Suveren çevirisiyle okuyup da kitabı ellerinde bulunduramayanlar yeni baskıyı merakla bekliyorlardı. Asimov, yüzlerce eseri arasında en çok bu romanını sevdiğini söylemiştir. Birçok okur da …

Devamını gör »

Fantazyanın Ustası: Lois McMaster Bujold

Lois McMaster Bujold

Robert A. Heinlein’dan sonra En İyi Roman Hugo Ödülü’nü en fazla kazanmış yazar olan Lois McMaster Bujold, bilimkurgu dünyasına 1986 tarihli uzay macerası serisi ile dikkate değer bir giriş yaptı. Miles Naismith Vorkosigan isimli hünerli, enerjik ve karizmatik kahramanın çevresinde gelişen olayları ele alan seriye yazar “Seri Romanlar” diyor. Cordelia’s Honor kitabına yazdığı sonsözde de belirttiği gibi, zamanla “her kitabın …

Devamını gör »

Yaşayan Bilimkurgu Ustası: Joe Haldeman

Joe Holdeman

9 Haziran 1943 yılında Oklahoma’da dünyaya gelen yazar, çocukluğunu ailesi ile birlikte çok fazla dolaşarak geçirdi. Puerto Rico, New Orleans, Washington DC, Maryland gibi yerlerde yaşayarak, her seferinde okula yeni çocuk olarak başlamak zorunda kaldı. 1967 yılında Astronomi dalında Maryland Üniversitesi’nden mezun oldu. Yüksek lisansına matematik ve bilgisayar bilimleri bölümünde başlamış olsa bile okulu bıraktı ve aynı yıl askere alındı. …

Devamını gör »

Vakıf Serisi #1: Vakıf

“Büyük bir kapsam olarak galaksiyi kendine konu edinen bir hikâye yazmak istedim. Bunu yapmak için Roma İmparatorluğu’nu alıp onu çok daha geniş bir çerçevede yorumladım. Bunun için üçlemedeki toplumsal sistem Roma İmparatorluk sistemine çok benzer; hikâyemin çatısı buydu.” Küçük yaşlardan beri bilimkurguya ilgi duyan ve 12 yaşından itibaren de kısa öyküler kaleme almaya başlayan Isaac Asimov, türün gelmiş geçmiş en …

Devamını gör »

Dönemlere Sığdırılamayan Bir Usta: Alfred Bester

Alfred Bester, 18 Aralık 1913’te Manhattan‘da dünyaya geldi ve çocukluğunun büyük bir kısmını burada geçirdi. Babası James, Avusturya kökenli birinci nesil Amerikandı. Annesi Belle ise Rusya’da dünyaya gelmiş, genç yaşta Amerika’ya göç etmişti. Bester, Yahudi olmasına karşın hiçbir dini gelenekle büyütülmedi ve ev yaşamının tamamen özgür olduğundan bahsetti. Erken yaşta bilimkurguya ve fantaziye aşık olduğunu fark etti ve kütüphanelerden kitap …

Devamını gör »

“İnsan”ın İç Yolculuğu: Mars Yıllıkları

“Kendini gerçekten akıllı hissetmediğin ve akıllı olmayı istemediğin zamanlarda, akıllı olmaktan nefret ediyorum, diye düşündü kaptan. Ben daha kendimin kim olduğundan emin değilken bu doğruyu yaptığım düşüncesinden iğreniyorum. Kimiz biz aslında? Çoğunluk mu? Yanıt bu mu? Çoğunluk daima kutsaldır, değil mi? Daima, daima; kısacık, önemsiz bir an için bile haksız değildir, öyle mi? Düşündü: Nedir bu çoğunluk ve kimlerden oluşur? …

Devamını gör »

Post-Apokaliptik Bir Kara Komedi: A Boy and His Dog

a_boy_and_his_dog

A Boy and His Dog (1975), L. Q. Jones’un Harlan Ellison’ın Nebula ödüllü öyküsünden beyaz perdeye aktardığı post-apokaliptik bir kara komedidir. Don Johnson, Jason Robards ve Susanne Benton gibi oyuncuların yer aldığı film, Golden Scroll ve Hugo ödüllerine sahiptir. Filmde nükleer savaş sonrası harap bir dünya anlatılırken Fallout ve Bioshock Infinite oyunlarını anımsatan bir manzara resmedilir. George Miller da Mad …

Devamını gör »