Etiket Arşivleri: İklim

Dünya Risk Altında: Dokuz Gezegensel Sınırdan Altısını Aştık!

dunya

3 milyar yılı aşkın bir süredir, yaşam (“Biyosfer Bütünlüğü” adı verilen bir gezegensel sınır ile temsil edilir) ve iklim arasındaki etkileşim, Dünya’daki genel çevresel koşulları kontrol etmiştir. İnsan faaliyetleri, örneğin doğanın diğer arazi kullanımlarıyla değiştirilmesi, nehirlerdeki ve topraktaki su miktarının hareketleri, sentetik kimyasalların açık ortama sokulması ve sera gazlarının atmosfere salınması, bu etkileşimleri değiştirmektedir. Dünya sistemindeki etkileşimlere saygı gösterilmesi ve …

Devamını gör »

Yüzyıllık Bir Geçmiş: Bilimkurgu, Çevresel Etmenler ve İklim Değişikliği

bilimkurgu iklim gezegen cevre

Yirminci yüzyılın bilimsel ve evrimsel zaman ölçeklerini benimseyen bilimkurgu, gezegeni bizden önce var olmuş ve muhtemelen bizden sonra da var olacak bir şey olarak düşünmeye çoktan başladı. İklim değişikliği fikri ortaya çıkmadan önce bile bilimkurgu, türümüzün yok oluşuna sebep olabilecek dünyevi felaketlerin vizyonlarını hayallerden kelimelere aktararak bizlere sunuyordu. Dünyanın bir bilimkurgu filmine dönüştüğünü artık söylememize bile gerek yok. Zaten hâlihazırda …

Devamını gör »

Dune Benzeri Bir Gezegende Yaşam Mümkün Olabilir miydi?

dune

Frank Herbert’ın beyaz perdeye yeniden aktarılan ve uzak bir gelecekte geçen eseri Dune, bir çöl gezegeninde yaşananları merkezine alıyor. Herbert romanda o kadar detaylı ve gerçekçi bir tasvir ortaya koyuyor ki, okuduğunuzda kelimenin tam anlamıyla kendinizi orada hissediyorsunuz. Peki ama bu kurgusal gezegen gerçek olsaydı burada yaşamak mümkün olur muydu? Uzmanlık alanı iklim modelleme olan bir grup bilim insanı bu …

Devamını gör »

Küresel Gıda Krizi Kapıda mı?

gida krizi kitlik

Bank of England, geçtiğimiz günlerde kıyametvari düzeyinde bir kıtlık uyarısında bulundu. Gıda fiyatlarının daha önce görülmemiş ölçülerde artacağı, dünya geneline yayılmış bir açlık felaketinin başlayacağı öngörülüyor. Covid-19 salgını ve iklim değişikliği, hâlihazırda hem tedarik zincirini hem de mahsul ekimini sekteye uğratmış durumda ve 2020’den bu yana gıda fiyatları durmaksızın katlanıyor. Dünya gıda ve enerji milyarderlerinin serveti iki yıl önceye göre …

Devamını gör »

Bilimde Devrim Yaratan 10 Algoritma

10 algoritma program bilim

Algoritma, belli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için tasarlanan yoldur. Genellikle bilgisayar programlamada kullanılır ve tüm programlama dillerinin temeli algoritmaya dayanır. Aynı zamanda algoritma tek bir problemi çözecek davranışın, temel işleri yapan komutların veya deyimlerin adım adım ortaya konulmasıdır ve bu adımların sıralamasına çok dikkat edilmelidir. Astronomi, biyoloji veya iklim araştırmalarındaki büyük atılımlar söz konusu olduğunda, neredeyse …

Devamını gör »

İlk Bilimkurgu Yazarları İklim Değişikliğini Nasıl Hayal Etti?

iklim kurgu

Günümüzde “iklim-kurgu” adıyla anılan alt türün ortaya çıkmasından bir asır önce, pek çok erken dönem bilimkurgu yazarı iklim kaosu tarafından şekillendirilen rahatsız edici dünyalar hayal etti. Örneğin 80 Günde Devri Alem ve Denizler Altında 20.000 Fersah gibi popüler macera hikayeleriyle tanınan Fransız yazar Jules Verne, 1890’da kaleme aldığı Kuzey Yolcuları romanında kapitalistlerin kömür rezervlerini çıkarmak için kutupları kasıtlı olarak ısıtmalarından …

Devamını gör »

2020’nin En Heyecan Verici Teknolojik Yenilikleri

2020 teknoloji

Dünya Ekonomik Forumu ve ABD bilim dergisi Scientific American tarafından bir araya getirilen uzmanlar, sağlık hizmetlerini, tüm endüstri dallarını ve hatta toplumlarda üç ila beş yıl içinde devrim yapma potansiyeli olan teknik ilerlemeleri incelendi. 75 aday arasından “2020’nin En Heyecan Verici Teknolojik Yenilikleri” listesine girmeyi hak kazanan 10 tanesini belirlediler. İşbu yazımızda söz konusu 10 teknolojik yeniliğini sizlerle paylaşacak, bilimsel, …

Devamını gör »

Yeni Başlayanlar İçin İklim-Kurgu Rehberi

Bilimkurgu çevrelerinde insanların iklim-kurgu (cli-fi) hakkında konuştuğunu duydunuz ama yine de bunun ne anlama geldiğinden pek emin değil misiniz? Öyleyse lütfen okumaya devam edin. Hatırlarsanız Donald Trump, küresel ısınmanın ABD endüstrisini rekabet dışı bırakmak için Çinliler tarafından uydurulmuş bir kavram olduğuna dair bir tweet atmıştı. Burada durup biraz gülelim. Sonra yeniden ciddiyetimizi takınalım. Çünkü – bugün hâlâ – küresel ısınmanın …

Devamını gör »

Kurbağa Adası: Bir İklim Distopyası

İthaki’nin Burak Albayrak editörlüğünde başlattığı fantastik, korku ve bilimkurgu türlerini birleştiren kitap serisi Pangea, Türkçe bilimkurgu türüne yaptığı katkılara bir yenisini daha ekledi. Serinin altıncı kitabı, daha önce dört kitabıyla kendini ispatlamış olan Selim Erdoğan’ın yazdığı “Kurbağa Adası” oldu. Kurbağa Adası, adından da anlaşılacağı gibi bir iklim distopyası. Gerçi kitap kendini “Bir İstanbul Distopyası” olarak tanımlıyor ama benim görüşüme göre …

Devamını gör »

Yıllar Geçti… Wall-E’den Bugüne Ne Değişti?

Tatlı bir şarkı, fakat iç burkan bir manzara ile başlıyor Wall-E. Bizi hazin bakışlı, çipil gözlü, sevimli bir robot karşılıyor. Robotun ismi Wall-E, zaman ise gelecek. Peki, mekân neresi? Bunu anlamak çok uzun sürmüyor. Bir ses şöyle söylüyor: ‘’Aşırı çöp, dünya kaplandı, dünya çapında acil durum ilan edildi…’’  Girişte izleyici tamamen filmin atmosferi içinde olmayabilir. Böyle bir cümle, izleyici filmin …

Devamını gör »