Etiket Arşivleri: İmla

Etkili Kısa Öykü Yazma Teknikleri

Genel olarak sözcük sayısı 1.000 ile 7.500 arasında olan anlatıya “kısa öykü” diyoruz. “Roman sayıyla kazanır, kısa öykü nakavtla,” diyor Julio Cortazar. Sanırım kısa öyküyle ilgili bugüne kadar söylenmiş en doğru sözdür. Aynı şey şiir ve fıkra için de geçerlidir sanırım. Bir metin ne kadar kısaysa, o kadar güçlü olmak zorundadır. Bu nedenle tıpkı bir fotoğrafta olduğu gibi, siyahla beyaz …

Devamını gör »
Noktalama İşaretleri 1

Rahat Anlatım ve Doğru Türkçe

İlk romanım olan Son Cephede Şafak‘ı bitirmem dokuz yıl sürmüştü. İkincisi olan Yüreğin Zafere Çağrısı‘nı ise onaltı ayda bitirdim. Aradaki farkın birkaç nedeni var. Bunlardan en önemlisi, ilkini yazarken bu işi doğru yaptığımdan emin olana dek ciddi bir araştırma sürecinden geçmek zorunda kalmamdı. (Bir yandan tıp fakültesini de bitirmek gibi bir hobiyi yürütmeye çalışırken epey oyalanıp vakit kaybedebiliyorsunuz…) Söz konusu …

Devamını gör »
yazarlık

Orkun Uçar’dan Yazarlık Tavsiyeleri

Yazarlıkla ilgili tavsiye isteyen çok mail alıyorum. Hepsine tek tek cevap vermek yerine tavsiyelerimi bir yazıda toplayayım dedim… Önce sıkıcı temelle başlayalım… 1- İmla ve noktalama kuralları: Nasıl trafik kurallarını bilmeden trafiğe çıkarsanız, büyük ihtimalle kaza yaparsınız, imla ve noktalama kurallarını bilmeden de iyi bir yazar olamazsınız. Mesela bir yazar adayı bana mail atarken noktadan, virgülden sonra bir boşluk vermiyor …

Devamını gör »