Etiket Arşivleri: İnsan Klonlama

Klonlama Teknolojisi Üzerine

Son zamanlarda beni en çok heyecanlandıran haber Çin’de klonlanan maymun oldu. Anlaşılan, kaçınılmaz sona doğru ilerliyoruz ve açıkçası bunun için sabırsızlanıyorum. Klonlama teknolojisi iflas etmiş organların yerine yenisinin geliştirilmesi ve gıda sorununun çözümü gibi işlerde kullanılacak gibi görünüyor. Yine de, en nihayetinde şu ya da bu devletin insan klonlamayı gerçekleştireceğine inanıyorum. Klonlamaya karşı yükseltilen itirazları biliyorum. Ancak uzun vadede bu …

Devamını gör »

Etik Değerlerin Sorgulandığı Bir Bilimkurgu: Womb

“Bu evrende sadece sürüklenmekte olduğumuzu unutmaya yönelik bir eğilimimiz var.” – Benedek Fliegauf  Almanya, Macaristan ve Fransa ortak yapımı olan 2010 çıkışlı Womb; Locarno Uluslararası Film Festivalinde ödül almış bir film. Yönetmen Benedek Fliegauf, filmin senaryosunu Elizabeth Szasz ile birlikte yazmış. Ülkemizde Deniz Kenarı adıyla vizyona girse de, bu tam olarak özgün adını karşılamıyor. Bu gibi sürprizlere alışığız ancak Womb’da işler biraz daha faklı …

Devamını gör »

Klonlama Teknolojisi Üzerine: Bir Dolly Geçti Dünyadan

the-attack-of-the-clones

Dolly… Eskiden olsa bir kabare yıldızını ya da müzikhol şarkıcısını çağrıştıracak olan bu ismin sahibi, 1997’nin ilk aylarında dünyanın ünlü aktüalite dergilerinin kapağını süsleyen 7 aylık sevimli bir kuzucuktan başkası değil. Dünyayla alay eder gibi keyifli gülüşünü haftalarca izlemiştik gazete ve dergi sayfalarında. Dolly, İskoçya’da Roslin Araştırma Enstitüsü‘nde yapılan genetik çalışmaların bir ürünü. Enstitüde koyunlar üzerinde yapılan genetik kopyalama çalışmaları ilk …

Devamını gör »

Rekombinant DNA Teknolojisine Bilimkurgusal Bir Yaklaşım

Rekombinansyon, iki canlıdan elde edilen DNA’ların birleştirilmesidir. Rekombinant DNA teknolojisi; bir genomda bulunan binlerce gen arasından tek bir genin ayrıştırılmasını, tanımlanmasını ve klonlanmış bu DNA molekülü ile onun ürünü olan proteinin büyük miktarda üretilmesini sağlar. Rekombinant DNA Teknolojisi kullanılarak; Genetik hastalıkların tedavisi (gen terapisi) mümkün olabilir. Besinlerin genetik olarak değiştirilmesi ile tadları artırılabilir, daha fazla mahsul elde edilebilir, besin değerleri …

Devamını gör »