Galaksiyi kapsayan uygarlık fikri bilimkurguda ünlü bir konsept. Ancak böyle bir şey gerçekten mümkün mü? Yüzyılı aşkın bir süredir bilimkurgu yazarları ve bilim insanları, insanlığın uzaydaki geleceği hakkında konuşarak bizi eğlendirdi. Bir zamanlar hedeflerimiz, olası dünya dışı yaşamı aramak ve medeniyetimizin ileri karakollarını inşa etmek için Ay, Mars ve Venüs’e ulaşabilmeye odaklanmaktı. Ancak Evren hakkındaki farkındalığımız arttıkça hayallerimiz ve özlemlerimiz …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Işıktan hızlı seyahat
Büküm Sürüşünün Ardındaki Bilime Bir Bakış
Güneş’e en yakın yıldız Proxima Centauri. Yaklaşık 4.25 ışık yılı (veya 40 trilyon km) uzaklıkta. Bugüne kadar ürettiğimiz en hızlı uzay aracı olan Parker Güneş Sondası’nın yaklaşık 724.000 km / saat maksimum hıza ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu hızla İstanbul’dan Ankara`ya gitmek sadece 2,24 saniye sürerdi. Ancak bu baş döndürücü hız bile uzayın enginliği karşısında anlamsız kalmaktan kurtulamıyor. Zira sondanın bu …
Devamını gör »Kısa Bilimkurgu Filmi: FTL
Dünyanın ışıktan hızlı seyahat yeteneğine sahip ilk uzay aracı Longshot nihayet tamamlanmış ve sıra Mars’a yapılacak ilk test sürüşüne gelmiştir. Ancak dönüş yolunda gizemli bir olay gerçekleşecek ve astronot Kane, kendini hayal dahi edemeyeceği bir maceranın ortasında bulacaktır.. Adam Stern tarafından yazılıp yönetilen kısa filmin başrolünde Ty Olsson yer alıyor. İyi seyirler…
Devamını gör »Işınlanma Hızı: Hiperuzayı Beklerken
Neredeyse bilimkurgunun kendisi kadar eski bir konsept: Işıktan hızlı seyahat eden uzay gemileri… Bilimkurgu yazarları yıllar boyunca bu konsepti üstuzay, üstsürüş, büküm hızı ve altuzay gibi birçok farklı şekilde adlandırdı. Popüler kültürdeki en öne çıkan örneği ise Uzay Yolu’nda, yabancı sistemlerdeki gezegenleri ziyaret etmek için farklı yıldız sistemlerine “atlayan” Atılgan’da gördük. Kaliforniya’daki Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması (Search for Extraterrestrial …
Devamını gör »Evreni Keşfetmek İçin 7 Fütüristik Yöntem
İnsan, her geçen an uzay ile alakalı heyecan verici keşifler yapmaya devam ediyor. Titan’ın aktif yüzeyi, buzlu uyduların altında yatıyor olması muhtemel okyanuslar… Tüm bunlar insana kendi sisteminde dahi yaşamın olasılığını çağrıştırıyor. Daha da iyisi, öteki yıldızların etrafında da kayasal gezegenler var, bunlardan bazıları suyun sıvı kalmasını sağlayacak bölgede bulunuyor. Şöyle bir düşününce belki Dünya evrendeki en yaşam-canlısı gezegen değildir …
Devamını gör »Hayatımızı Değiştirecek 10 Bilimkurgu Teknolojisi
Bilimkurgu yapımları, hayal gücüyle soslanmış çeşit çeşit teknolojiye kaynaklık eder. Bunlardan bazısı uçuk kaçık, bazısı ise yakın gelecekte hayata geçirilebilecek oranda aklı yatkın ve makuldür. Potansiyelleri ve vaat ettikleriyle uygarlığımızı değişip dönüştürebilecek kudrettedirler. Bu bilimkurgusal teknolojiler sayesinde gezegeninize mahkûm olmaktan kurtulabilir, ölümsüzlüğün kapılarını aralayabilir, evrenin sırlarına vakıf olabilirsiniz. O nedenledir ki bilimkurgunun koyduğu teknolojik hedefler doğrultusunda çabalıyor; onları hayata geçirip …
Devamını gör »Evrenin Yaratıcısını Arayan Gemi: Kader
“Tasarımı kelimenin tam anlamıyla Kadimler’e ait. Yolculuğuna yüz binlerce yıl önce başlamış. Hiperuzaya çıkmaksızın ışıktan hızlı gidebiliyor. Ne kadar süredir yolculuk ettiğini kimse bilmiyor.” —Nicholas Rush Kader (Destiny); Kadim filosunda bulunan ve 50 milyon yılı aşkın bir süre önce Dünya’da inşa edilip fırlatılan gelişmiş bir uzay gemisidir. Kadimler, Kader gemisini fırlatmadan önce ulaştıkları gezegenlere yıldız geçitleri bırakmaları amacıyla tohum gemileri …
Devamını gör »Uzaylıların Geldiği Gün: İlk Temas
Bir gün dünya dışı yaşamı keşfetme ihtimalimizden az olmayan bir başka ihtimal daha var: Dünya dışı yaşam tarafından keşfedilmek. Evet, şu anda orada bir yerde varlıklarını sürdüren zeki uzaylılar, günün birinde üzerinde yaşadığımız “soluk mavi nokta“yı ziyaret etmek isteyebilir. Bu bir olasılıktır ve bu olasılığı işleyen bir yığın bilimkurgu üretimiyle karşılaştık, karşılaşmaya da devam edeceğiz. Çünkü uygarlık tarihimizde bundan daha heyecan …
Devamını gör »