Etiket Arşivleri: İslamiyet

Mars’ta Bir Müslüman

Mars'ta bir müslüman

Mehmet Ali Yazan’a ait, Karina Yayınevi’nden 2015’te çıkan “Mars’ta Bir Müslüman” kitabına, Güneş Sistemi’ndeki gezegenlerin ve uydularının bilimkurgu edebiyatında ve sinemasında nasıl işlendiğini araştırırken rastladım. İlgi çekici başlığından ötürü ve Mars hakkında yerli bilimkurgu yazını içinde üretilmiş bir örnek olduğu için hemen edinerek okudum. Yazan, bu ilk eserinden başka “Uzay Otelinde Cinayet” adlı bir polisiye bilimkurgu e-kitabı da kaleme almış. …

Devamını gör »

Bulanık Hayatların Arayışı: Gökteki Göz

“Tanrım, hayatım tıpkı romanlarımın ve öykülerimin izlekleri gibi… Bir PKD kitabının kahramanıyım ben!” Philip K. Dick kimilerince yüceltilen, kimilerince de eserlerinin yeterince bilimkurgu olmadığı söylenen, fakat günümüzde ilgi odağı olmayı başarmış bir bilimkurgu yazarı. PKD eserlerinde kendi hayatını, kaybedenleri ve sıradan insanları başkarakterler olarak çıkartır karşımıza. Kurgusunun dayanakları arasında bilim ve mistik güçler iç içe geçmiş desek yeridir. Mistik güçlerden kastım …

Devamını gör »

Bilimkurguda ve Spekülatif Kurguda İslami Gelenek

Washington Üniversitesi’nde bilgisayar bilimleri alanında çalışmalar yürüten Muhammed Aurangzeb Ahmed, bilimkurgudaki ve spekülatif kurgudaki müslüman geleneğe değindiği yazısına şu soruyla başlıyor: “Görünmez adamların, zaman yolculuğunun, uçan makinelerin ve diğer gezegenlere seyahatlerin yalnızca Avrupalı veya Batılı hayal gücünün ürünleri olduğunu mu düşünüyorsunuz? O halde Bin bir Gece Masalları’ndan (M.S. 8-13. yüzyıllar arasındaki İslami Altın Dönemde derlenen halk masalları topluluğu) bir sayfa …

Devamını gör »

Dune’un Öğretim İncelemesi: Din Hayatın Baharıdır

dune

Frank Herbert‘ın 1965’deki bilimkurgu şaheseri, din araştırmalarından bildiğimiz temalar ve tropelardan o kadar fazla içeriyor ki hepsini ele almak neredeyse imkansız. Köklü bir şüphecilikten, fanatizmin keşfine, kıyametsel görülerin varlık felsefesi incelemesi ve ek olarak kutsal zaman ve mekânın özü ve birbiriyle olan ilişkisine, din ile ekoloji arasındaki dinamik araştırmaya kadar her şey bu hikayeyi canlandırıyor. Ekonomik nedenlerin rolü, dini gücün …

Devamını gör »

Dinler Bir Gün Ortadan Kalkar mı?

Stargate Ori

Yeryüzünde milyonlarca insan hayatın ölümle son bulacağına, ölümden öte yaşamın ve tanrının olmadığına inanıyor. Bazı ülkelerde açıktan ateizm hiç bugünkü kadar revaçta olmamıştı. California Pitzer College’den sosyoloji profesörü Phil Zuckerman, bugün hem toplam sayı olarak hem de nüfus yüzdesi olarak ateist sayısının her zamankinden çok daha fazla olduğunu söylüyor. Gallup’un 57 ülkede 50 bin kişiyle yaptığı bir kamuoyu anketine göre, …

Devamını gör »