Etiket Arşivleri: İsmail Yamanol

yorungede dans

Bilimkurgu Kulübü, Yörüngede Dans’ı Sunar

Kadın yazarlardan bilimkurguya güçlü bir dokunuş! Bilimkurgu Kulübü‘nün dördüncü öykü kitabı Yörüngede Dans, Eksik Parça Yayınları etiketiyle okurla buluştu. Yeryüzü Müzesi (İthaki Yayınları, 2018), İlk (İthaki Yayınları, 2021) ve Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok (Fihrist Kitap, 2023) seçkilerinin ardından gelen kitap, kadın yazarların kaleminden çıkma on dokuz bilimkurgu öyküsünü bir araya getiriyor. Önsözünü yazar ve çevirmen Sevin Okyay‘ın kaleme aldığı seçkinin derleyiciliğini İsmail Yamanol, editörlüğünü ise …

Devamını gör »
bilimkurgu edebiyat otopsisi

Edebiyatın Sonsuz Ufku: Bilimkurgu

Bilimkurgu hikâyeleri bizi neden büyüler, hayrete düşürür ve içimizde derin bir merak hissi yaratır? Türkiye’de bilimkurgu edebiyatı neden hak ettiği ilgiyi hâlâ göremiyor? Gelecekte bilimkurgu edebiyatı nasıl bir dönüşüm geçirecek? Bilimkurgu Kulübü’nden Münevver Uzun ve İsmail Yamanol, Edebiyat Otopsisi‘nin canlı yayınında bu sorulara yanıt arıyor. Bilimkurgunun edebiyattaki evrimi, Anadolu’nun köklü kültüründen esinlenen teknolojik ütopyalar ve distopyalar, bu türün toplum üzerindeki …

Devamını gör »
koloni paradoksu

Uzayın Sonsuzluğundaki Sır: Koloni Paradoksu

İnsanlık, asırlardır uzayda yaşam konusuna dair kafa yoruyor. Bu bağlamda hayaller kuruyor, düşünceler inşa ediyor ve geleceğe ulaşan yol haritasını çizmeye çalışıyor. Bilimkurgunun temel işlevini haddizatında böyle izah etmek de gayet mümkün. Nasıl ki hikâye, bir yanıyla gerçekleşmesi muhtemel olayları anlatıyorsa bilimkurgu da aynı anlatıcılık geleneğini sürdürerek insanlığın hayallerini kurgusal düzlemde yeniden yapılandırıyor. Zaten hikâye anlatıcılığının temeli de insan idrakinin …

Devamını gör »
Omnis Homo Mendax

Omnis Homo Mendax | İsmail Yamanol (Kısa Öykü)

Kente çöken sessizlik, vahşi hayvanların homurtu ve çığlıklarıyla birleştiğinde son derece ürpertici oluyordu. Mergen’inse hayata tutunabilmesi için dışarı çıkmaktan ve bu manzaraya katlanmaktan başka çaresi yoktu. Otomatik tüfeğini sıkıca kavrayıp etrafı kolaçan eden gözlerle süzdü. Olası bir hayvan saldırısına hazırlıksız yakalanmak istemiyordu. Kentin bu bölgesine ilk defa uğrasa da karşılaştığı manzara öncekilerden pek farklı değildi. Âdeta koca bir gezegen, içindeki …

Devamını gör »
sesli oyku ilk temas ismail yamanol

Sesli Öyküler [03×02]: İlk Temas – İsmail Yamanol

Yok oluşun eşiğindeki bir gezegenden tek bir canlı kurtarma şansınız olsaydı ne yapardınız? Bu kararı hangi değer yargılarına göre verirdiniz? Görevden dönen ve binlerce maden işçisi taşıyan 2,5 megatonluk dev uzay gemisinin yorgun mürettebatı, yakaladığı cılız bir sinyalin peşine düşecek ve kendilerini korkunç bir açmazın içinde bulacaktır… “Yeryüzü Müzesi” seçkisinde de okurla buluşan İlk Temas, İsmail Yamanol’un “İlk Üçleme” adını …

Devamını gör »
gio odulleri

10. GİO Ödülleri Sahiplerini Buldu

Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği (FABİSAD) tarafından düzenlenen GİO Ödül Töreni Moda Sahnesi’nde gerçekleşti. Fantazya, bilimkurgu, korku türlerinin Türkiye’de tanınması ve gelişmesi adına öncü rol üstlenen yazar, araştırmacı ve çevirmen Giovanni Scognamillo’nun adını taşıyan ve bu yıl altı kategoride verilen GİO Ödülleri, 18 Ağustos’ta düzenlenen törenle onuncu kez sahiplerini buldu. Büyük ilgi gören törende çoğunluğunu yayıncı, yazar, editör, çevirmen ve …

Devamını gör »
acikbeyin video bilimkurgu

AçıkBeyin’de Bilim ve Bilimkurgu Söyleşisi

AçıkBeyin YouTube kanalında bilim ve bilimkurgu üzerine keyifli bir söyleşiye imza atıldı. AçıkBeyin‘den Sinan Canan, Evrim Ağacı‘ndan Çağrı Mert Bakırcı ve Bilimkurgu Kulübü‘nden İsmail Yamanol ile Emre Bozkuş, bilim ve bilimkurgu arasındaki derin bağları masaya yatırdı. Bilimin katı gerçekleri ile bilimkurgunun engin olanakları nasıl bir araya gelir? Gelecek nelere gebe? Bilimkurgu, bilimi ve insanlığı ne şekilde etkiler? Türkiye’de bilimkurgu üretimi …

Devamını gör »
umit kirecci soylesi

Ümit Kireççi ile Bilimkurgu Öykülerinde Mizah

Türkiye’nin ilk ve tek bilimkurgu kütüphanesi olma özelliğini taşıyan Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi‘nin Perşembe Söyleşileri, 11 Ocak 2024 akşamı Sonsuzluk Odası Öyküleri kitabının yazarı Ümit Kireççi‘yi ağırladı. Eksik Parça Yayınları etiketiyle okura sunulan kitabında Kireççi, bizleri renkli üslubu eşliğinde pek çok ilgi çekici öykünün evreninde keyifli bir yolculuğa davet ediyor. Moderatörlüğünü İsmail Yamanol‘un üstlendiği söyleşide bilimkurgunun mizahla olan ilişkisi masaya yatırıldı. İyi …

Devamını gör »
arz cephesinde yeni bir sey yok lansman

Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok Kitap Lansmanı

Üçüncü öykü seçkimiz Arz Cephesinde Yeni Bir Şey Yok ile bilimkurgu edebiyatımıza eser ve yazar kazandırmayı sürdürüyoruz. Genç yaşta yitirdiğimiz Kadri Kerem Karanfil’e ithaf edilen ve henüz ön satıştayken ikinci baskıya gitmeyi başaran kitap, ülkemizde fazla örneğini görmediğimiz mizahi bilimkurgu alt türünde yirmi sekiz öyküyü bir araya getiriyor. Seçkinin yazarları, 16 Eylül 2023’te Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi çatısı altında …

Devamını gör »
zumrut biyiklioglu

Zümrüt Bıyıklıoğlu ile Bilimkurgu Okuryazarlığı Üzerine

Türkiye’nin ilk ve tek bilimkurgu kütüphanesi olma özelliğini taşıyan Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi‘nin Perşembe Söyleşileri, 10 Kasım 2023 akşamı Bilimkurgu Okuryazarlığı: Bilinmeze Merakın Anatomisi kitabının yazarı Zümrüt Bıyıklıoğlu‘nu ağırladı. Destek Yayınları etiketiyle okura sunulan kitabında Bıyıklıoğlu, bilimkurgu, bilimkurgunun temeli novum, novuma göre bilimkurgu alttürleri, bilimdışı kurgu, bilimkurgunun gerçekten anlaşılıp anlaşılamadığı, yapılan göndermelerin farkına vardığımız bir okuma gerçekleştirip gerçekleştiremediğimiz gibi derinlikli konular …

Devamını gör »