Yıl 2034. İnsanlık buzlu yüzeyi delip altındaki okyanusu fotoğraflamak için Jüpiter‘in uydusu Europa‘ya bir sonda gönderdi. Bozulmadan birkaç saat önce sonda, bir tür yaşam formu olabilecek şekillerin görsellerini ulaştırdı. Bilim insanları örnekleri toplayıp Dünya’ya geri getirecek ikinci bir misyon planladı. Ancak kimsenin bilmediği bir şey vardı: İlk sonda steril değildi ve Dünya’ya özgü dayanıklı bakteriler taşımaktaydı. Europa’nın karanlık, tuzlu sularında …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: İstila
Uzaylı İstilasının Ardından: Captive State
Captive State, enkaza gömülmüş zekice bir senaryoya sahip. Pek tutarlı değil gerçi, hatta bu açıdan biraz cılız kaldığını söyleyebiliriz. İki sene önce çekilmiş ve çıkış tarihi sürekli geciktirilmiş, olumsuz bir intiba yaratan sıkıntılı bir proje. İçerikteki bazı ipuçları filmin ekranlara kadar olan zorlu yolculuğu hakkında bazı ipuçları veriyor. Film genel olarak sinir bozucu olsa da izlemeye değer, çünkü kapatıp gitmektense …
Devamını gör »Makinelerin Tahakkümü: Robot Overlords
Robotların istilası temi bilimkurgusal eserlerin köşe taşlarından biri. Gelişen ve kendine özgü bir kişilik edinen robotların başkaldırma sürecini inceleyen bu eserlerin değindiği önemli nokta ise robotların elindeki kaderimizin ne olacağı sorusu. Kimilerine göre neandertal kuzenlerimiz gibi biz de tarihin tozlu sayfaların karışma riskiyle karşı karşıya kalacağız; diğer bir başka kesimse erk sahibi haline gelen robotların kölesi olacağımız kanısında. Yani robotların denetiminde, …
Devamını gör »Çekilemeyen Stargate Üçlemesi Üzerine
Sevenlerinin bildiği gibi, Stargate’i 1994’te Dean Devlin ve Roland Emmerich yarattı. Filmi dünyada marka yapma azmiyle bağımsız çalışan ikili, bize tüm yaratıcı özgürlükleriyle eşsiz ve olasılıkları zorlayan bir bilimkurgu hikayesi anlattı. Ancak yapımcılar, daha vizyona bile girmeden filmin MGM’ye satılacağından emindi. Öyle de oldu. Hakları MGM’ye satılan Stargate, 200 milyon dolar hasılat elde etti. Sonrasında MGM, en iyisinin Stargate’i dizi …
Devamını gör »80’lerin İstila Filmleri
Carl Sagan’ın, “Eğer tüm evrende yaşam sadece Dünya’da varsa, bu çok büyük bir yer israfı olurdu,” diye ünlü bir sözü vardır. Gerçekten de evrenin büyüklüğünü ve yaşını hesaba katarsak, orada bir yerlerde hayatın olması değil, aksine olmaması tuhaf olur. Peki o halde neredeler? Bilim henüz bu sorunun yanıtını vermiş değil. Onları bulmuş değiliz. Onların da henüz bizi bulamadığı, bulsalar bile …
Devamını gör »Babylon 5 Türleri 4. Bölüm: Narn
Babylon 5 dizisinin bir başka baskın türü olan Narnlar, güçlü ve savaşçı kişilikleriyle bilinirler. Uzun zaman önce, hızla gelişmekte olan bir uygarlık iken anavatanları Centauriler‘in saldırısına uğramış ve bu savaşta milyonlarca Narn yaşamını yitirmiştir. Hayatta kalanlarsa, Centauri güçlerince köle olarak kullanılmıştır. Geniş ormanları ve bereketli toprakları olan Narn Anavatanı, bu saldırı sonrasında çorak ve ölü bir gezegene dönüşmüş, hayat koşulları iyiden …
Devamını gör »Uzaylıların Geldiği Gün: İlk Temas
Bir gün dünya dışı yaşamı keşfetme ihtimalimizden az olmayan bir başka ihtimal daha var: Dünya dışı yaşam tarafından keşfedilmek. Evet, şu anda orada bir yerde varlıklarını sürdüren zeki uzaylılar, günün birinde üzerinde yaşadığımız “soluk mavi nokta“yı ziyaret etmek isteyebilir. Bu bir olasılıktır ve bu olasılığı işleyen bir yığın bilimkurgu üretimiyle karşılaştık, karşılaşmaya da devam edeceğiz. Çünkü uygarlık tarihimizde bundan daha heyecan …
Devamını gör »Uzaylılar İçin Saldırı Taktikleri
1950’lerden beri Hollywood, bizi kendi tarzında dünya dışı canlı istilalarına çok güzel alıştırdı. Unutmaya çalıştığımız Skyline ve zihinlerimize kazınan Alien gibi birçok yapıtla hepimiz iyi ya da kötü etkilendik. Şimdi kendimize şu soruyu sorma vaktimiz geldi: ”Nasıl oluyor da milyonlarca ışık yılı öteden gelip, son teknoloji silahlarıyla saldırdıktan sonra bir avuç genç primat türüne yeniliyorlar?” Gezegenimiz ve kaynaklarımız için gelen …
Devamını gör »