1992 yılında, 86 yaşında vefat eden James Webb, 1961’den 1968’e kadar NASA’nın yöneticiliğini yapmış bir politikacı. Webb, görevi esnasında ilk insanlı Apollo uçuşundan hemen önceki Mercury ile Gemini programları arasındaki kritik insanlı uzay lansmanlarına gözetmenlik yaptı ve Apollo 1 yangını sırasında da NASA’nın ikinci ismiydi. 2002’de Webb’e saygı ve vefa göstergesi için Hubble Uzay Teleskobu’nun halefi olan yeni “Next Generation …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: James Webb Uzay Teleskobu
Mini-Neptünler, Kalın Bir Su Atmosferine Sahip Süper Dünyalar Olabilir
Yeni araştırmalar, bir zamanlar küçük gaz devleri olduğu düşünülen bazı mini-Neptünlerin, okyanus barındıran ve radyasyona maruz kalan kayalık dünyalar olabileceğini öne sürüyor. Uzaktaki bir yıldızın etrafında dönen Dünya’nın 2,5 katı bir gezegen hayal edin. Bizim okyanuslarla kaplı kayalık dünyamız gibi bir şey mi hayal ediyorsunuz? Yoksa Neptün’ün küçük bir versiyonu olan bir gaz devi mi? Son günlerde yayımlanan iki makale, …
Devamını gör »Ötegezegenlerin Peşinde
1995’te yıldızına aşırı yakın yörüngede dolanan bir gaz devinin keşfinden sonra gökyüzü garip ve egzotik ötegezegenlerle dolmuş durumda. (Ötegezegen: Diğer yıldızların yörüngesinde dönen gezegenler.) Üstelik hepsi de birbirinden tuhaf. Sıcak Jüpiterler mi ararsınız, minik-Neptünler mi, yoksa “Süper-Dünya’’lar mı? Hepsi de mevcut! Ya göğünde iki veya üç güneş doğup batanlara ne dersiniz? Peki, tüm yüzeyi lavlarla kaplanmış olan kayalık gezegenler ya …
Devamını gör »2021 Yılında Beklediğimiz Bilim Olayları
Elbette en önemli temalar İklim Değişikliği ve COVID-19 aşıları yönündeki araştırmalar olacak. 2020 senesi hem sağlığımızın kıymetini hem de bilimin gücünü anladığımız bir yıl oldu. İki ucu keskin bir bıçak olan bilimin, cahilliğin elindeyken yıkıcılığını 2. Dünya Savaşında nasıl gördüysek, bilgeliğin elindeyken de yapıcılığına en net şekilde 2020 yılında şahit olduk. Yapılan proje duyuruları ve açıklamalar ile mevcut gelişmeler ışığında …
Devamını gör »Uzaylıları Bulmak İçin Farklı Şekilde Düşünmeliyiz
Denizanalarından likenlere, dünyamızda o kadar değişik yaşam formları vardır ki bazılarının canlı olup olmadığını anlamak bile zordur. Yaşam şartlarının dünyamızdan çok farklı olabileceği diğer gezegenlerde hayat bulabilecek uzaylı biyolojisini anlayabilmek için kalıpların dışına çıkmalıyız. Yaşam, dünyamızda bile bu kadar çeşitli şekillerde var olmuşken, kim bilir durum başka gezegenlerde nasıldır? Bu konuda Pasadena, California’daki NASA çalışanı Morgan Cable şöyle yorum yapıyor: …
Devamını gör »