Etiket Arşivleri: Jeoloji

Sismik Dalga Verileri, Dünya’nın Çekirdiğine Dair Yeni Bilgiler Sunuyor

dunya cekirdek magma

Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden (ANU) sismologlara göre, depremlerin neden olduğu sismik dalgalardan elde edilen veriler, Dünya’nın iç çekirdeğinin en derin kısımlarına yeni bir ışık tutuyor. Araştırmacılar, bu dalgaların Dünya’nın iç çekirdeğine nüfuz ettiği ve içinden geçtiği farklı hızları ölçerek, Dünya’nın içindeki en iç çekirdek (İng: “Innermost Inner Core” veya kısaca “IMIC”) olarak bilinen ayrı bir katmanın kanıtlarını belgelediğine inanıyor. Buna göre …

Devamını gör »

Ay’ın Ayrıntılı Jeolojik Haritası

ayin-jeojik-haritasi

Ay’ın ilk kez çıkarılmış jeolojik haritasına bakıyorsunuz. Bu çalışma, uydumuzun bilinen tüm yüzey yapılarını ve peyzaj formlarını gösteriyor. Ay hakkında ayrıntılı jeolojik bilgi içeren harita ihtiyacı, Ay’a bir üs kurma çalışmaları kapsamında gerekliydi. Bu nedenle NASA, Lunar Planet ve Jeoloji Araştırmaları Merkezi (USGS)‘den bilim insanları, ortak bir çalışmayla uydumuzun bilinen tüm yüzey yapılarını ve peyzaj formlarını gösteren jeolojik haritasını oluşturmayı …

Devamını gör »

Dünya’da İnsan Öncesi Gelişmiş Bir Uygarlık Var Olmuş Olabilir mi?

Yok olmuş medeniyetler denince aklımıza ilk gelen deniz dibindeki batık heykeller, toprağa gömülmüş kalıntılar ve höyükler gibi şeylerdir. Birkaç bin yıllık bir zaman diliminden söz edildiğinde sorun yok. Ancak milyonlarca yıl söz konusu olduğunda işler değişiyor. Bir endüstriyel uygarlığın doğrudan kanıtını mı arıyorsunuz? Şehirler, fabrikalar ve yollar gibi şeylerin kalıntılarını bulabileceğiniz jeolojik kayıtlar, Kuaterner olarak adlandırılan dönemin (2,6 milyon yıl …

Devamını gör »

İzlenmesi Gereken Bilim Belgeselleri #1

Bilim insanlarının ortaya koyduğu icatlar, dünyanın gelişimine her daim doğrudan etki etmiştir. Newton‘dan Einstein‘a bilimin öncülüğünü üstlenen bu isimlerin öngörüleri ve gösterdikleri gayretin neticesinde bugünün imkanlarına sahibiz. Halen imrenerek takip ettiğimiz birçok gelişmede de onların imzası bulunmakta, ardıllarının yürüdüğü yolu açmış olarak saygıyla anılmaktalar. İşbu yazı dizimizde, bilimsel gelişmelerin irdelendiği belgeselleri inceleyecek ve kısaca tanıtacağız. İlk bölümde bilim insanlarını anmak …

Devamını gör »

Dünya Üzerinde Açılmış Dev Bir Delik: Kola Deliği

Fotoğrafta gördüğünüz deliğin diğer ucu yerin 12.262 metre altında desek? Rusya’nın Norveç sınırı yakınlarındaki Kola Yarımadası‘nda 24 Mayıs 1970’ten beri kazılan bu delik, Dünya üzerine yapay olarak açılmış en derin deliklerden biridir! Deliğin amacı, Dünya’nın en dış katmanı olan kabuk tabakası içerisinde gidebildiğimiz en derin noktaya kadar ulaşmaktır. Proje boyunca ana arterden dallanan birkaç yan kanal açılmıştır ve bunlardan en derini …

Devamını gör »

NASA’nın Uzay Aracı InSight Başarıyla Mars’a İniş Yaptı

NASA‘nın uzay aracı InSight‘ın TSİ 22:50 sularında planlandığı gibi Kızıl Gezegen’e iniş yaptığı açıklandı. Böylece InSight, altı yıl sonra NASA’nın Mars‘a indirdiği ilk uzay aracı oldu. NASA’nın Mars’ta görev yapan Opportunity adlı uzay aracının devre dışı kalmasıyla Mars araştırmaları hızını yitirmişti. InSight’ın bu açığı kapatıp Mars’ın hem yüzeyi hem de yer altı yapısı hakkında detaylı bilgileri Dünya’ya iletmesi umuluyor. NASA uzmanları dün …

Devamını gör »

Plüton’da Kurulacak Bir Koloni

Plüton, Kuiper Kuşağı‘nda bulunan bir cüce gezegen. Dünya’dan son derece uzak ve oldukça egzotik bir bölgede. Hiçbir cazibesi yok. Tamamen buzlar ve buzlaşmış kumullarla kaplı. Işık orada bir hatıra gibidir ancak. Günümüze kadar sadece birkaç piksellik görsellerden ibaretti bizim için. Fakat New Horizons uzay aracının Kuiper Kuşağı‘na varmasıyla bu cismin sandığımızdan daha ‘canlı’ bir yer olduğunu öğrendik. Büyük ihtimalle antik …

Devamını gör »

Medeniyet Sınıfları

medeniyet siniflari

İnsanlık, konakladığı gezegen üzerinde geri dönülmez etkilere sebep oldu. Bu da yepyeni bir jeolojik çağın şafağına işaret etti; aslında medeniyetlerin evrimi için önemli bir adım atılabilecek kapsamlı bir değişiklikti. Anthropocene olarak adlandırılan bir çağdayız. Yani insan türünün gezegende egemenliğini ilan ettiği dönem. Artık av değil, apeks bir avcı tür olabilmeyi başardığı dönemdir. Gezegenin her yerine yayılmış, kendi içerisinde tek tür …

Devamını gör »

Nemo Noktası: Dünya Okyanusları Üzerinde, Karalardan En Uzak Nokta

Nemo Noktası, genellikle Kayıp Balık Nemo’ya ithaf olduğu sanılsa da adını dünyaca ünlü bilimkurgu yazarı Jules Verne‘in “Denizler Altında 20.000 Fersah” isimli kitabından alır. Dünya üzerinde su-üstü karalara en uzak noktadır. Bu nokta, daha bilimsel adıyla “erişilemezlik kutup noktası” olarak da bilinir. Nemo Noktası, Pasifik Okyanusu’nda, 48°52.6′ Güney ve 123°23.6′ Batı koordinatlarında yer alır. Üç ayrı yöne doğru bulunan, en …

Devamını gör »

Mars One Projesi’ne Bir Bakış

Geçmişte Mars’lıların bir gün gelip Dünya’yı işgal edecekleri korkusunu yaşıyorduk; ama artık biliyoruz ki, Mars‘ta ileri teknolojiye sahip olduğunu zannettiğimiz komşularımız oturmuyor. Yine de Mars bizim için cazibesini yitirmiş değil. Bir çoğumuz gelecekte Mars’ta insan kolonisi kurulacağına inanıyorken; Mars One da tam olarak Mars’ta insan kolonisi kurmak amacı ile kurulmuş kar amacı gütmeyen bir vakıf olarak karşımıza çıkıyor. Vakfın misyonu, insanlığın …

Devamını gör »