Kılıç ve Gezegen kavramı, ilk olarak Amerikalı bilimkurgu editörü Donald A. Wolheim tarafından altmışlı yıllarda ortaya atılmış olsa da kökenleri 1880’lere kadar uzanmaktadır. Alt türün adı, ileri teknolojiye sahip gezegenlerde ya da uzay ortamında kılıç gibi ilkel aletlerle yüz yüze dövüşen insanlardan gelmektedir. Zaten adı ziyadesiyle açıktır ve muhtemelen aklınıza gelebilecek en ünlü örneği Yıldız Savaşları’dır. Orada da kılıcın üstün …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: John Carter
Barsoom Dizisi: 6. Kitap Mars Dehası’na Girerken
20. yüzyılın bilimkurgu dünyasında deyim yerindeyse taşları yerinden oynatan ve sonra onları daha güzel yerlere oturtan ünlü kurgu yazarı Edgar Rice Burroughs’un Barsoom dizisi, kendi döneminin ilk “çok ama çok satan” kitaplarıydı. Bu denli çok satılması, elbette ki tesadüf değildi; Barsoom dizisinin adeta bir bilimkurgu klasiği olmasının en önemli sebeplerinden biri, Burroughs’un bu eserlerde kelimenin gerçek anlamıyla hem bilimi hem …
Devamını gör »Barsoom Dizisi #1: Mars Prensesi
Mars Prensesi ve Barsoom Dizisi‘nin yazarı Edgar Rice Burroughs, 1875 yılında Chicago’da dünyaya geldi. Kendi döneminin başarılı bilimkurgu yazarları arasında yer almakla beraber Burroughs, kendinden sonra gelen birçok isme de ilham kaynağı oldu. Kaleme aldığı en önemli dizilerden biri olan Barsoom’un ilk kitabı Mars Prensesi ise gerçekten de bilimkurgunun temel taşları arasında denebilecek nitelikte bir eser. 20. yüzyılın ikinci yarısı …
Devamını gör »Bilimkurgu Yapımlarından 10 Kurgusal Dil
İnsanlık tarihi, şaşırtıcı bir şekilde üretilmiş dillerle dolu. Çoğu dil, süreç içerisinde organik olarak gelişir, ancak zaman zaman uzmanlar dilbilimsel eğilimleri inceler, tarihi sözdiziminin gizemlerini araştırır ve daha verimli bir dil yaratmaya çalışır. Bu tür deneyler nadiren işe yarar. Genelde bu diller sıradan konuşmacının öğrenmek istemesi için biraz fazla abartılıdır. Örneğin Katolik kitlelerde Latinceyi yaygınlaştırmak amacıyla 1903’te yaratılan Latino sine …
Devamını gör »Yeniden Çekilse de İzlesek Dediğimiz 10 Bilimkurgu Filmi
Harika hikâyelere sahip olduğu hâlde, çeşitli sebeplerle yerle yeksan olmuş o kadar çok bilimkurgu filmi var ki… Bu başarısızlıklar için stüdyoların müdahalesi, sette çıkan hadiseler ya da ana akım medyanın ilgisizliği suçlanabilir. Suç hangisinde olursa olsun, bu filmlerin yıldızı parlama fırsatı bulamadı. Şimdi gerçekten harika hikâyelere sahip olan ve ikinci şansı hak eden 10 bilimkurgu filmine bir göz atalım… Sphere …
Devamını gör »Gişede Umduğunu Bulamayan Bilimkurgu Filmleri #2
Yoğun ilgi gören “Gişede Umduğunu Bulamayan Bilimkurgu Filmleri” adlı serimizin ikinci bölümüyle karşınızdayız. Gişede umduğunu bulamayan, yapımcısına ve oyuncularına zarar ettiren filmleri listelemek için yapım maliyetleri ve gişe gelirlerinin mukayesesi esas alınmıştır. Bu yolun tercih edilmesinin sebebi ise, yapımcılar tarafından açıklanan resmi gider kalemleri dışındaki rakamların kesin olmaması. Fakat reklam gibi ek giderlerin resmi olarak verilmese de bir maliyeti olduğu …
Devamını gör »John Carter: İki Dünya Arasında
Çizgi roman, bilimkurgu, edebiyat dendiğinde bizim olmasa bile Amerikan İngiliz kültüründe akla Edgar Rice Burroughs (Tarzan’ın yaratıcısı olarak biliyoruz) gelir. Edgar’ın en gözde kahramanı ise A Princess of Mars’ta da belirttiği gibi John Carter’dır. Sinema tarihinin yapımı en uzun süre planlanan filmlerinden John Carter’ın, romanı çıktığından beri beyaz perdeye uyarlanması hayal ediliyordu (79 yıldır planlaması yapılıyordu). Başlangıçta film, roman serisine sadık kalarak …
Devamını gör »Kariyer Bitiren Filmler
Film sektörü, büyük paraların döndüğü nankör bir sektördür. Yıldızı bir filmle parladıktan sonra, yine bir filmle sönen veya sönme noktasına gelen nice yönetmen vardır. En iyisi bir filmle zirveye çıkmak değil sanırım; zira o zaman çöküş de hızlı oluyor. Yavaş yavaş, kazıya kazıya yükselince, zorlukları aşa aşa film yapınca daha dayanıklı oluyorsunuz. Yazımız bunu başaramayan ve bir filmle çıkış yapıp, …
Devamını gör »Kapalı Mekanda Çıldırışlar: The Divide
The Divide, 1975 doğumlu genç yönetmen Xavier Gens’in dördüncü uzun metrajlı filmi. Gens, bize bir felaket ve gerilim öyküsü anlatıyor. Bütünü ile kapalı ve tek bir mekanda geçen psikolojik gerilim sınıfına dahil edebileceğimiz bir yapım. Kusursuz bir eser olmasa da, kapalı alanda uzun süreli kalmanın ne denli psikolojik değişimlere sebep olacağı ile ilgileniyor. The Divide, hayli etkileyici bir açılışa sahip. Başkarakterimiz Eva’nın …
Devamını gör »Bilimkurgu Sinemasında Mars
Kuşkusuz günümüze kadar olan süreçte Mars gezegeninin sinemada popüler olmasının en büyük kaynağı H.G. Wells’in 1898 tarihli “The War Of The Worlds” isimli kitabıdır. Kötü Marslı istilasını konu alan kitap, sinemaya birçok kez konuk oldu. En iyi uyarlaması şimdilik Steven Spielberg imzalı olan 2005 çıkışlı yapımdır. Kitabı daha da popüler hale getiren olay ise, Orson Welles adlı genç bir tiyatrocunun muzırlığı olmuştur. …
Devamını gör »