Etiket Arşivleri: John W. Campbell

Bilimkurgunun Kayıp Sesleri

Kadınların tarihin hangi aşamasında bilimkurgunun “erkek egemen” dünyasına dâhil oldukları tartışmalarında geleneksel bir görüş hâkimdir. Bu görüş, bilimkurgunun 1960’lar ve 70’lere, yani feminizmin sahneye çıkışına kadar neredeyse yalnızca erkekler tarafından yazıldığını savunur. Ancak Georgia Teknoloji Enstitüsü’nün Edebiyat, Medya ve İletişim Okulu’nda bilimkurgu dersleri veren Profesör Lisa Yaszek eski dergileri karıştırdığında çok farklı bir hikâye keşfeder. Önce Yaszek’in kim olduğuna bir …

Devamını gör »

Bilimkurguda Barışçıl Bir Portre: Clifford D. Simak

Amerikalı bilimkurgu yazarı Clifford D. Simak, 3 Ağustos 1904 yılında ABD’nin Wisconsin eyaletinde doğdu. John Lewis ve Margerat Olivia çiftinin oğlu olan yazar, çocukluğunu ve eğitim hayatını doğup büyüdüğü eyalette geçirdi. Wisconsin–Madison Üniversitesi’nde okuyan yazar, ayrıca 1929 yılına kadar devlet okullarında da ders verdi. Bilimkurgunun dünya çapında yeni yeni değer kazandığı bu dönemlerde hayal gücünü besleyeceği kaynakların sayısı bir hayli …

Devamını gör »
asimov

Isaac Asimov: Şeker Dükkânında Robotları Düşleyen Çocuk

Isaac Asimov “robotik” kelimesini literatüre kazandırdı ve robot davranışlarını yöneten “3 Robot Yasası”nı icat etti. Ayrıca birçok mit ve yanlış anlamayı etkisiz hâle getirerek günümüzde robotlara bakışımız üzerinde etkili oldu. Asimov tutkulu bir yazar ve evcimen bir insandı. Hatta belki de agorafobikti. Zira uzak dünyalarda geçen kurguların yazarı olarak, ironik şekilde yolculuktan nefret ederdi. ABD ordusunda görevliyken, Bikini Adaları’nda yapılan …

Devamını gör »
istanbul post apokaliptik

Bilimkurgu Sinemasında Post-Apokaliptik Tür

Türsel terimler sıklıkla, belli bir grup metin ya da eser üretildikten sonra bu metinlere atfedilmektedir (Geraghty, 2009: 1). Bu durum bilimkurgu (science fiction) terimi için de geçerlidir. Lüksemburg kökenli Hugo Gernsback (1884-1967), 1908 yılında Modern Electirics adlı dergiden başlayarak “bilimin harikaları” ve sonrasında kurduğu dergilerde olağanüstü konuları işleyen scientific fiction (bilimsel kurgu) adını verdiği metinleri bir araya toplamıştır. 1926 yılında …

Devamını gör »

Bilimkurguyu Değiştiren Bir Göçmen: Isaac Asimov

20. yüzyılın en büyük bilimkurgu yazarlarından Isaac Asimov, günümüzdeki adıyla “zincirleme göç” hareketinin bir parçası olarak ailesi ile birlikte Amerika’ya yerleşti. 1920’de Sovyetler Birliği’nde doğan yazar, Dolu Dolu Yaşadım (It’s Been A Good Life) adlı otobiyografisinde ailesinin nasıl Amerika’ya göç etmeye karar verdiğini şu sözlerle belirtmişti: “1922’de kız kardeşim Marcia doğduktan sonra babam Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etmeye karar verdi. Annemin …

Devamını gör »

Campbell, Asimov, Heinlein ve Hubbard’ın ‘Şaşırtıcı’ Öyküsü

Bilimkurgu yazarı Alec Nevala-Lee’nin iddialı kitabı Astounding, gelecek odaklı bir edebi türün gençliğini ve olgunlaşmasını ele alıyor; bunu da basitçe okurları eğlendirmekten daha önemli bir iş yaptığına inanan, türe en çok etkisi olan dört temel ismi işleyerek yapıyor. Robert A. Heinlein ve Isaac Asimov, kitabın alt başlıklarını oluşturan bu dört isim arasında en çok bilinenler: hem aşırı yaratıcı olmalarıyla hem de …

Devamını gör »
John W. Campbell

Bilimkurgunun Altın Çağını Başlatan Adam: John W. Campbell

20. yüzyılın başlangıcında, bilimkurgu pulp dönemine bir patlama ile girdi: Hugo Gernsback. Kendisi büyük yazarların bilimkurgu öykülerini yayımlamak için çeşitli yollar yaratan bir editördü. Edgar Rice Burroughs ve EE ‘Doc’ Smith, büyük bir okur kitlesi bularak sayısız kısa ve uzun hikaye yazdı. CL Moore, Hugo’nun dergilerinde okuduğu hikayelerden ilham alarak kendi kurgularını yazmaya başladı. 1938’de ise edebiyat, bilimkurguyu tekrar değiştirecek …

Devamını gör »

Salieri Kompleksi

Salieri kompleksi nedir? Çok basite indirgersek “kıskançlık” diyebiliriz, ama asıl irdelememiz gereken bilim, sanat ve akademik hayatta görülen şeklidir. Bu terim Peter Shaffer’ın 1979 yılında kaleme aldığı “Amadeus” romanı ve Milos Forman’ın 1984 yılında yönettiği aynı isimli filmle hayatımıza girdi. Filmde F. Murray Abraham’ın canlandırdığı saray bestecisi Antonio Salieri, genç Amadeus’un müzikal dehasını kıskandığı için onun hayatını zorlaştırıyor, hatta zehirleyerek …

Devamını gör »
robot android siborg

Bilimkurguda Robotlar, Androidler ve Siborglar #2

1930 ve 1940’lı yıllarda Hollywood çocuklara hitap eden tüm filmlerinde vazgeçilmez kahraman olarak robotları kullanmıştır. Örneğin “Flash Gordon” ve “Denizaltı Krallığı” filmlerinde robotlar kahramanların vazgeçilmez yardımcılarıydılar. 1926 yılında ise Edmond Hamilton bugünkü tanımlara uygun elektronik bir beyni olan, atom gücü ile çalışan ve uzaktan kumanda edilebilen bir robotun varlığından “The Metal Giants” adlı eserinde söz etti. Bir başka yazar ise …

Devamını gör »
degistirilmis karbon 2

Değiştirilmiş Karbon’dan Siberpunk Kavramlar

Son dönemin en dikkat çekici kitaplarından biri olan Değiştirilmiş Karbon ile ilgili yazmış olduğum inceleme yazısından sonra kitabın incelemesine dair birkaç dokunuş daha yapmamın faydalı olacağını düşünüyorum. 26.yy’ı yaşayan BM’nin tekelindeki Morgan Evreninde yazar, adeta bizlerin de bu evrende yaşamasını istiyor gibi. Öyle ki kahramanımız Takeshi Kovacs’ın günlük olağan dilinde hayat bulan birçok kavramla karşılaşıyoruz. Her ne kadar okunması sırasında …

Devamını gör »