Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan gaz devi Jüpiter, mitolojilerde en güçlü tanrılarla eşitlenir. Marduk, Zeus, Iupiter ve Thor bu gezegenle ilişkilidir... Jüpiter’i birkaç kelimeyle tanımlamanız istenseydi ne derdiniz? “Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni”, “gaz devi”, “tamamen gazlardan oluşan devasa bir gök cismi”, “Güneş’ten uzaklığı bakımından beşinci sırada yer alan gezegen”… Evet, bunların hepsi doğru, ama Jüpiter insanlığın ortak hafızasında …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Jupiter
Güneş Sistemi’mizin Gezegenleri Nasıl Keşfedildi?
Antik çağlarda gökbilimciler, birbirlerine göre sabit bir konumda duruyor gibi görünen yıldızlarla diğer gezgin yıldızlar arasında ayrım yapabiliyordu. Ayrıca bu sabit gibi duran yıldızların, yani gezegenlerin diğer yıldızlar gibi yanıp sönmediği, parlaklığının yıl boyunca değiştiği ve ekliptik denilen Güneş ve Ay’ın izlediği aynı yolda ilerledikleri de tespit edilmişti. Böylelikle söz konusu gezegenlere özel bir statü atfedildi ve eski uygarlıklar, çıplak …
Devamını gör »Dead Space’in Mirası: The Callisto Protocol
Pandemi… Ancak bu sefer Dünya’da değil, Jüpiter’in uydusu Callisto’da! Sonsuzluğun korkusu yetmezmiş gibi bir de çağımızın korkusu enfeksiyon hastalıkları ekleniyor. The Callisto Protocol, üçüncü şahıs kamera açısı kullanan bilimkurgu temalı tek kişilik bir korku-hayatta kalma oyunu. Yazının devamı spoiler içeriyor, ana hatlarıyla nasıl bir yapım olduğunu özetliyor. Bu sayede size hitap edip etmediğine karar verebilirsiniz. Atmosferi, karakter tasarımları ve oynanışı …
Devamını gör »The Expanse’in Ceres İstasyonu Gerçeğe Dönüşebilir
Bir grup Fin araştırmacı, Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında büyük bir asteroit ve aynı zamanda bir cüce gezegen olan Ceres‘in yörüngesinde kalıcı bir insan yaşam alanı öneriyor. Araştırmacılara göre bu “mega uydu yerleşim”in yapımı için gerekecek malzeme de Ceres’in kendisinden toplanarak sağlanabilir. Tüm bu fikir, popüler bilimkurgu edebiyat ve televizyon dizisi “The Expanse“‘in hayranlarına tanıdık gelebilir. Bahsedilen kurgusal evrende …
Devamını gör »Atmosferi Iskalayan Bir Film: The Midnight Sky
The Midnight Sky, Lily Brooks-Dalton’un Good Morning Midnight adlı romanından uyarlanmış 2020 yapımı bir felaket sonrası filmi. Yönetmenliğini ve Netflix için yapımcılığını George Clooney üstleniyor. Clooney aynı zamanda baş rol karakteri bilim insanı Augustine Lofthouse‘u canlandırıyor. 2049 yılında Augustine Lofthouse’un söyleyişiyle Dünya’da işler pek iyi gitmemiştir. Ne olduğu çok açık olmamakla birlikte nükleer bir felakete dair ipuçları vardır. Gözlem istasyonunu …
Devamını gör »Europa’nın Yaydığı Gizemli Işık
Jüpiter’in uydularından biri, tıpkı fosforlu bir oyuncak gibi karanlıkta parlıyor olabilir. İlk bakışta bu pek de heyecan verici bir bulgu gibi görünmüyor. Malum, Dünya’nın da uydusu karanlıkta parlıyor, Güneş’ten aldığı ışığı yansıtıyor. Jüpiter ise oldukça uzakta ama yine de güneş ışığı oraya kadar da ulaşıyor, gezegeni ve uydularını aydınlatıyor. Bu uyduların arasında Europa da var. Fakat Europa öbürlerinden farklı. Son …
Devamını gör »Jüpiter’in Atmosferindeki Periler
İngilizcede “sprite” olarak geçen Periler, nadir rastlanan bir doğa olayı, öyle ki ilk kez 1989 yılında fotoğraflanabildiler ve o tarihe kadar varlıkları da bir muammaydı. Fırtına bulutlarının üst katmanlarında şimşek ve yıldırım benzeri elektrik boşalmaları gerçekleşince, nötr azot moleküllerden geçen elektrik akımı 3-10 milisaniye süren kırmızı turuncu renk tonlarında büyüleyici bir parlaklık ortaya çıkarır. Kızıl Cinler’i bu kadar özel kılan …
Devamını gör »Bilimkurguda Jüpiter ve Uyduları
Devasa cüssesiyle Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan Jüpiter, bilhassa uyduları üzerinden bilimkurgu edebiyatında ve sinemasında en yoğun işlenen yerlerden. Bir zamanlar eski Yunan mitolojisindeki baş tanrı Zeus’un karşılığı olarak Roma mitolojisinde Jüpiter adıyla tapılan gezegen, zaman zaman başı boş dolaşan meteorları büyük kütlesinden ötürü kendi üzerine çekerek, adeta bir “kütle çekim süpürgesi” işlevi de görüyor. Tabii tam tersini yaptığı …
Devamını gör »Bazı İlginç Astronomi Bilgileri #1
Astronotlara genellikle kendi ülkelerinde uzaydan oy verme imkanı tanınır. Teksas eyaleti, 1997’de astronotların oy kullanma katılımını düzenleyen bir yasa bile çıkardı. Örneğin Shane Kimbrough, şifrelenmiş bir e-posta yoluyla 2016’daki ABD başkanlık seçimlerinde oy kullanmıştı. *** Güneş’in yerini aynı kütlede bir kara delik alacak olsaydı, Dünya için astronomik olarak hiçbir şey değişmezdi. Kara delik yörüngesinde kalacak ve bir yıl hâlâ 365 …
Devamını gör »Asteroid, Meteoroid, Meteor, Meteorit ve Kuyruklu Yıldız Arasındaki Fark Ne?
Meteorlar, halk arasında şu 3 açıdan meşhurdurlar: Dinozorları yok ettiğini biliriz, arada bir Dünya’yı tehdit ettiğini biliriz (ve Armageddon gibi popüler Hollywood yapıtları bu konuyu işler) ve meteor yağmurları aralıklarla görsel şölen sunar. Ancak her üç konuda da (ve diğer birçok konuda da) terminolojik bazı sıkıntılar bulunmaktadır; çünkü gökyüzünde hareket eden cisimlerin durumlarına göre farklı isimler vermekteyiz ve bunları doğru …
Devamını gör »