2010’lu yılların başlarından bu yana bilimkurgu filmleri heyecan verici başarılara ulaşıyor, bunda yeni Star Wars ve Jurassic Park filmlerinin de katkısı büyük. Bu filmler, bilimkurgunun hâlâ büyük bir kitleye hitap ettiğini kanıtladı. Giderek teknolojiden ayrılamaz hâle gelen gündelik yaşamlarımız düşünülürse, bilimkurgu filmlerine olan ilgi hiç de şaşırtıcı sayılmaz aslında. Hâl böyle olunca, biz de geçtiğimiz on yılın en başarılı olmuş …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Jurassic World
Bir Efsanenin Sonu: Jurassic World Dominion
“Bir şey sona ermek için başlamıştır. Serüven uzamaya gelmez, ona anlam veren ölümüdür yalnız.” – Jean Paul Sartre İlk Jurassic Park (1993) üçlemesinden sonra Jurassic World (2015) üçlemesi de Jurassic World: Dominion (2022) filmi ile son yolculuğuna uğurlandı. Her ne kadar Jurassic World (2015) adeta ilk filmin yeniden yapımı (remake) gibi olsa da, üzücü bir şekilde Jurassic World: Fallen Kingdom (2018) üzerine hiçbir …
Devamını gör »Soyu Tükenmiş Canlıları Yeniden Üretmek Etik mi?
Başlığı okur okumaz eminim ki aklınıza meşhur bilimkurgu filmi Jurassic Park –ve ardından Jurassic World serisi- geldi. Bu filmlerde, fosilleşmiş sivrisineklerdeki dinozor kanı DNA’sı kullanılarak, soyları 65 milyon yıl önce tükenen dinozorlar genetik mühendisliği teknikleriyle yeniden hayata getiriliyordu. DNA molekülünün yarılanma ömrü (521 yıl) nedeniyle, bir fosil örneğinden sağlam DNA bağı elde edebilmenin teorik limiti 6.8 milyon yıl olarak hesaplanıyor …
Devamını gör »Michael Crichton’ın Eserlerinden Uyarlanan Filmler
Michael Crichton hem Jurassic Park‘ı hem de Westworld‘ü yaratmış olabilir, ancak ünlü yazarın bunlardan başka film uyarlamaları da bulunuyor. Bir değil, iki ikonik bilimkurgu franchise’ı yaratmasıyla ünlü olan yazar, heyecan verici hikâye anlatımını iyi işlenmiş karakterler ve başarılı konseptlerle birleştirebilen nadir yeteneklerden. Zaten Westworld ve Jurassic Park’ın yeni uyarlamalarının halâ yapılıyor olması, Crichton’ın bir yazar, senarist ve yönetmen olarak çekiciliğini …
Devamını gör »Bilimkurgu Filmlerine Dair 10 Çılgın Hayran Teorisi
Hayran teorileri zaman zaman çılgın hatta saçma olabiliyor. Ancak genellikle eğlenceli ve büyüleyici. Lise edebiyat bilgileriyle donanmış milyonlarca izleyici arasından çıkan nispeten keskin zekalı ve dikkatli biri, bir filmdeki küçük ayrıntıları fark eder ve onu mantığın sınırlarını zorlayarak zenginleştirir. Bu amatör sinema analistlerine göre başka filmlere atıflar açıkça önümüzdedir; karakterlerin gizli karanlık tabiatları ve geleceğin alametleri gözler önünde gizlenmektedir. Bu …
Devamını gör »Jurassic World: The Fallen Kingdom
“Yaşam, bir yolunu bulur” repliği ile akıllarımıza kazınan ve Michael Crichton‘un efsanevi romanından uyarlanan Jurassic World: The Fallen Kingdom, Jurassic Park serisinin beşinci, Jurassic World üçlemesininse ikinci filmi olarak seyirciyle buluştu. Yönetmen koltuğunda, daha önce birkaç korku filminde deneyimi bulunan J. A. Bayona oturuyor. Colin Trevorrow da senarist kadrosundaki yerini almış. Guardians of the Galaxy’den bildiğimiz Chris Pratt de yine Owen Grady rolünde. Spider-Man 3 ve …
Devamını gör »Gerçek Bir Hikâye Anlatıcısı: Steven Spielberg
The Big Friendly Giant (2016) filmiyle Steven Spielberg, Roald Dahl’ın fantastik hikâyesini beyazperdeye uyarladı. İyi yürekli bir devin yetimhanedeki Sophie (Ruby Barnhill) isimli kızla olan arkadaşlığını anlatan fantastik yapımda Spielberg, dokunaklı bir masal sundu. İyi kalpli devi, gene bir Spielberg yapımı olan Bridge Of Spies (2015) ile en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünün sahibi Mark Rylance canlandırdı. Müzikler, her zaman olduğu gibi …
Devamını gör »Dinozorlar İçerisindeki ”Ejderha”!
Dracorex hogwartsia, Geç Kretase Döneminde (95-65 milyon yıl önce) yaşamış Ornithischia takımında Pachycephalosauridae ailesinin bir türü. Paleontoloji dünyasının “özel” fosillerinden biridir. İsmi yunanca ”Hogwarts’ın Ejderha Kralı” anlamına geliyor. Tahmin edebileceğiniz gibi tür adını mitolojik canlılar olan (ve gerçekte yaşamamış olan) “ejderha”lara olan benzerliğinden alıyor. Tabii ki bilimsel tür ismindeki Harry Potter göndermesini de fark etmişsinizdir. Malum, 2006’da Bob Bakker ve …
Devamını gör »