Öncelikle bizi kırmayıp röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Benim için büyük bir zevk Emre. Röportaj teklifi için ben de teşekkür ederim. İlk olarak sizi okur yönünüzle tanımak isteriz. Kitaplarla nasıl tanıştınız acaba? Yazın dünyasının içinde bir şekilde yer alan herkes için temel mesele iyi bir okur olabilmektir. Kendimi her şeyden önce iyi bir okur olarak görmek isterim ve …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Kazuo Ishiguro
Klara ile Güneş: Yapay Dünyalarda Robotik Şefkat
2017 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Kazuo Ishiguro’nun sekizinci romanı Klara ile Güneş, yazarın önceki eserlerinde derinlemesine ele aldığı, özellikle de Beni Asla Bırakma ve Gömülü Dev’den tanıdık gelen farkındalıklara odaklanıyor. İnsan doğasının kırılganlığı, iniş-çıkışlar, duygusal dalgalanmalar, hayatın bir şekilde sona ereceğine dair varoluşsal iklim bunların bir kısmını oluşturuyor. Ishiguro’ya Nobel ödülü takdim edilirken komite onun için, “dünyayla bağların aldatıcılığının altındaki …
Devamını gör »Yapay Zekâ Konusunda Yenilikçi 10 Bilimkurgu Romanı
Robot ve yapay zekâyı seviyor musunuz? O zaman bu kitapları okuma listenize eklemeniz gerekecek. Çünkü listedeki kitapların her biri yapay zekâ ve robotlar hakkında değişik bakış açılarını ele alıyor. Her ne kadar kitaplar birbirinden farklı dünyaları içerse de, hepsinin ortak noktası robotiğin ve yapay zekânın çok geliştiği ve hayatımızın bir parçası hâline geldiği fütüristik geleceklerden bahsetmesi. Konuş – Louisa Hall …
Devamını gör »Bilimkurguyu İzleyen Teknoloji
Sanal Gerçeklik şirketi Oculus’un ortağı ve ayrıca koyu bir bilimkurgu-fantezi hayranı olan Palmer Luckey, Ernest Cline‘in 2044 yılında geçen VR temalı romanı Başlat‘ı tüm çalışanlarının okuması gerektiğini söylüyor. Steven Spielberg tarafından sinemaya da uyarlanan roman, Silikon Vadisi’nin kendisini nasıl gördüğünü anlamanın en iyi yolu. William Gibson’ın Neuromancer’ı gibi romanların aksine, Ready Player One iyimserce yazılmış bir teknoloji macerası. Evet roman bir gecekondu semtinde ve …
Devamını gör »Bilimkurgu: Türün Kurgusu
Bilimkurgu ne zaman doğdu? Bu sorunun çok sayıda cevabı var, hem de gereğinden fazla. Kimisi bilimkurguyu Mary Shelley, Jules Verne ya da H.G. Wells’in romanlarından başlatırken, kimisi ‘science fiction’ ifadesinin ilk defa ortaya çıktığı 1926 yılına işaret eder. Günümüzde gittikçe yaygınlaşan görüşe göre bilimkurgu’nun içinden hem konu hem de stil bakımından çok yönlü türlerin ortaya çıktığı, ilk yazılı örnek denilebilecek …
Devamını gör »Klonlanma Trajedisi: Beni Asla Bırakma
Bir gün, belki de çok yakında, nasıl olduğunu hissetmeye başlayacaksın. Genelde kitabı okuduktan sonra varsa uyarlandığı diziyi/filmi izleyen biri olarak, bu kitapta bir istisna gerçekleştirdiğimi söyleyebilirim. Never Let Me Go adlı 2010 yapımı filmi izleyince senaryo beni bir hayli etkiledi ve filmi bitirdikten sonra aklımdaki tek düşünce, bir an önce kitabını okumalıyım oldu. Böylesine etkileyici bir kurguya imza …
Devamını gör »