İnsanlar Mars’a yerleşmişler, kendi kentlerini kurmuşlar, doğal kaynaklarından faydalanmaya başlamışlardı. Ancak yavaş yavaş ortaya bir çelişki çıkmaya başlıyordu: Mars’ın gerçek sahibi kimdi? Yatırımı yapan, ulaşımı sağlayan, kentlerin kurulmasını sağlayan Şirket mi, yoksa orada yaşayan, üretimi yapan, adım adım Arz’dan farklı bir kültür oluşturmaya başlayan kolonistler mi? Bu soru ortaya çıktığında, üçüncü bir etkenin varlığı da hatırlandı: O güne kadar insan …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Kızıl Gezegen
Mars Yeni Evimiz Olacak mı?
Roma mitolojisindeki savaş tanrısına ithafen adlandırılmış olan Güneş Sistemi’nin Güneş’ten itibaren dördüncü gezegeni: Mars. Phobos ve Deimos adları verilmiş iki küçük uydusu olan Kızıl Gezegen (yüzeyindeki yaygın demir oksitten dolayı kızılımsı bir görünüme sahiptir), yörüngelerine oturmuş üç uzay gemisine (Mars Odyssey, Mars Express ve Mars Reconnaissance Orbiter) ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca yüzeyinde pek çok uzay aracını ağırlamıştır. Tüm bu çabalar, uzay …
Devamını gör »Mars Okyanuslarının Akıbeti
Son zamanlarda NASA’nın Mars yörüngesine yolladığı MAVEN isimli uzay aracı sayesinde kızıl gezegenin atmosferi hakkında detaylı bilgilere ulaşıldı. Bu bilgiler sayesinde önemli bir sorunun cevabı bulunmuş olabilir: Mars’ın bir zamanlar sahip olduğu okyanuslar nerede? Cevap, belki de yüzeyden 150 kilometre kadar yukarıda. Bununla alakalı detaylı bir yazı yakın zaman önce Science dergisinde çıktı. Yazının içeriğine göre suyun izlerini yüzeyde aramak …
Devamını gör »Mars’taki Yer Altı Gölleri
1965 yazında Mars’ın yüzeyini gösteren ilk görseller bu gezegenin kraterlerle dolu bir çöl olduğuna işaret ediyordu. Görsellere göre burada ne su ne de yaşam bulunabilirdi. Halbuki yıllar sonra görüntü teknolojileri geliştikçe Mars yüzeyinin daha detaylı fotoğraflarına erişim sağlandı. Mars’ın yüzeyinde geçmişten kalan nehir yatakları, göl havzaları hatta ve hatta buzullar keşfedildi. Mars yüzeyinde suyun olduğu kanıtlandı, lakin su donmuş haldeydi. …
Devamını gör »Tekrar Basılması Gereken Bilimkurgu Kitapları #2
Tekrar Basılması Gereken Bilimkurgu Eserleri’nin ilk yazısının geniş bir yankı uyandırması ikinci bir yazının yazılmasının elzem olduğunu gösterdi. Bir üçüncü yazıya ihtiyaç olur mu sorusunun cevabı ise “kesinlikle”dir, çünkü bilimkurgu yayıncılığında ülkemizin eskiye nazaran oldukça güçlü zamanlardan geçtiğini söylemek mümkün. İçinde bulunduğumuz dönemde yeniden bir yükseliş içinde olduğunu da ilk yazıda dile getirmiş, fakat yine de yetersiz bir seviyede olduğunu …
Devamını gör »Dünyalaştırma #3: Mars’ta Yaşam
Mars… Günümüzde insanlığın bir sonraki yuvası, gelecekteki evi, yaşamın potansiyel yeni adresi olarak adlandırılıyor. Adını özünde Yunan Savaş Tanrısı olan Ares’in Roma varyasyonu Mars’tan alan komşu gezegenimizin 1877 yılında Amerikalı Astronom Asaph Hall tarafından keşfedilen 2 adet minik uydusu da bulunmaktadır: Phobos ve Deimos. Bu isimler de yine Yunan mitolojisinden gelmektedir. Ares ve Afrodit’in çocukları olan bu ikiliden Phobos korkuyu, …
Devamını gör »Kısa Bilimkurgu Filmi: First
Mars… Pek çok bilimkurgu filminin mekanı olan bu kızıl gezegen, öteden beri insanlığı cezbetmeyi sürdürüyor. Üzerine çeşitli keşif araçları indirmeyi başarsak da, henüz insanlı bir uçuş gerçekleştiremedik. Mars’a ilk ne zaman ayak basılır bilinmez ama, bu olay kuşkusuz uygarlığımızın en önemli gelişmelerinden biri olarak tarihe kazınacaktır. Diogo Barbosa ve Joana Pinho tarafından çekilen ve Radical Fase‘in Welcome Home parçası eşliğinde akıp giden …
Devamını gör »Elon Musk, Mars’ı Kolonileştirme Planlarını Açıkladı
SpaceX ve Tesla Motors gibi önde gelen teknoloji şirketlerinin CEO’su milyarder girişimci Elon Musk, Mars’ta insanlar için bir yerleşim kurulmasına dair görüşlerini açıkladı. Meksika’nın Guadalajara kentinde düzenlenen 67. Uluslararası Uzay Yolculuğu Konferansı’nda konuşan Musk, planının 200 bin dolarlık bilet ücretini karşılayabilen insanlar için Mars’ta kendi kendine yetebilen bir şehir kurmak olduğunu söyledi. Mars’a gitmek için yeniden kullanılabilir bir ulaştırma sisteminden yararlanılacağını belirten …
Devamını gör »Metis Bilimkurgu Serisi
“İyi bilimkurgu, iyi edebiyattır…” Tarihte kimi yayınevleri tekil çabalar sergilese de, ne yazık ki Türkiye bilimkurgu edebiyatı açısından asla cennet bir ülke olmadı. Yerli üretim kıtlığı bir yana, dilimize çevrilen eserlerin sayısı da hep yetersiz düzeylerde seyretti. Günümüzde, bu makus manzaranın yavaş yavaş değişmesiyle beraber kitap raflarının da zenginleşmeye başladığını söyleyebiliriz. Ancak gelinen bu nokta bile, biz bilimkurguseverler için tatmin …
Devamını gör »Metan Gazı Avcısı Mars’a Doğru Yola Çıktı
İki bölümlük ExoMars programının ilk bölümü olan Avrupa Rusya ortak yapımı Gaz Keşif Uydusu görevi (The European/Russian Trace Gas Orbiter -TGO) 14 Mart 2016’da 9:31 GMT saatinde Dünya’da başlatıldı. Proton roketinin üst parçacığı, araştırma robotunu Mars’a doğru alacağı 7 aylık uzun bir yolculuktan önce 10 saat içinde saatte 33.000 km/hz bağıl hıza ulaştırdı. TGO‘nun asıl hedefi Kırmızı Gezegen Mars‘taki metan gazını tespit …
Devamını gör »