Etiket Arşivleri: Klonlama

bilimkurgu edebiyat

Bilimkurgu Edebiyatında Yaygın Olarak Kullanılan Temaların İlk Örnekleri

İkinci yüzyılda Samsatlı Lukianos’un “Gerçek Bir Öykü” isimli eseriyle istemsizce başlangıcını yaptığı “bilimkurgu” türü, 21. yüzyılın dünyasında hakkında en çok yazılan ve okunan türler arasındaki yerini sağlamlaştırmış durumda. Peki neydi tam olarak bilimkurgu adı verilen bu tür? Ne anlatırdı ve neye yarardı? Bu kadar kalıcı olmasını sağlayan etmenler nelerdi? İnsanları kendine çeken cazibesi nelerden oluşuyordu? Gelin, hep birlikte bilimkurgunun ve …

Devamını gör »

Klonlama Teknolojisi Üzerine

Son zamanlarda beni en çok heyecanlandıran haber Çin’de klonlanan maymun oldu. Anlaşılan, kaçınılmaz sona doğru ilerliyoruz ve açıkçası bunun için sabırsızlanıyorum. Klonlama teknolojisi iflas etmiş organların yerine yenisinin geliştirilmesi ve gıda sorununun çözümü gibi işlerde kullanılacak gibi görünüyor. Yine de, en nihayetinde şu ya da bu devletin insan klonlamayı gerçekleştireceğine inanıyorum. Klonlamaya karşı yükseltilen itirazları biliyorum. Ancak uzun vadede bu …

Devamını gör »
olumsuz

Ölümsüzlüğün 5 Bilimsel Yöntemi

Bilimin insanları ölümsüz yapacağı zamanlar sanıldığı kadar uzak olmayabilir. İnsan vücudunu ve aklını uzun süre çalışır kılmanın birçok farklı yolu var ve bu konu üzerine deneyler yapılmaya devam ediyor. İşte en çok ümit veren beş teknik: Genlerin Hâlihazırda Yapabildiği Şeylerin Kilidini Çözmek Sizi bir vampir kadar uzun yaşamaktan alıkoyan tek şey telomeraz adı verilen bir enzim. Eğer milyonlarca yıl boyunca …

Devamını gör »

Etik Değerlerin Sorgulandığı Bir Bilimkurgu: Womb

“Bu evrende sadece sürüklenmekte olduğumuzu unutmaya yönelik bir eğilimimiz var.” – Benedek Fliegauf  Almanya, Macaristan ve Fransa ortak yapımı olan 2010 çıkışlı Womb; Locarno Uluslararası Film Festivalinde ödül almış bir film. Yönetmen Benedek Fliegauf, filmin senaryosunu Elizabeth Szasz ile birlikte yazmış. Ülkemizde Deniz Kenarı adıyla vizyona girse de, bu tam olarak özgün adını karşılamıyor. Bu gibi sürprizlere alışığız ancak Womb’da işler biraz daha faklı …

Devamını gör »
Hindu mitolojisi

Hint Mitolojisinde Bilim ve Bilimkurgu

Hint mitolojisinde incelemeye değer pek çok şaşırtıcı efsane olduğu bir gerçek. Hatta bu efsaneler, ortaya çıkışlarından yüzyıllar sonra bile biz modern insanların ilgisini çekmeye devam ediyor. O çağın insanlarına fantastik ve mistik gelen bu anlatılar, günümüz araştırmacıları için birer bilimkurgu unsurundan farksız. Zaman yolculukları, klonlanma, kitle imha silahları, uzay gemileri, embriyo transferi, beyin nakilleri… Hint mitolojisinde bilimkurgu adına aradığınız ne varsa …

Devamını gör »
teknoloji

Kapımızdaki Bilimkurgu Teknolojileri

Bir yerlerde hala yazıcılara kağıt sıkışırken, dünün bilimkurgusu bugünün bilimsel gerçekleri haline geldi; akıllı saatler, uzay istasyonları, görüntülü arama… Bugün evimizi minik bir robot süpürebiliyor, tıpkı Jetgiller’deki gibi. Star Trek’in kopyalayıcıları günümüzde 3D yazıcı adıyla karşımıza çıkıyor. Elimizdeki mobil cihaza birkaç kez dokunarak kapımıza yiyecek getirtebiliyoruz. Çok acayip zamanlarda yaşıyoruz gibi geliyor ama ister 1950’de olun ister 2050’de, emin olun aynı …

Devamını gör »
stargate

Stargate: Dörtlü İttifak Türleri

Uçsuz bucaksız Stargate evreninde pek çok gelişmiş tür ile karşılaştık. Ancak bunlardan hiçbiri “Dört Büyük Tür” olarak anılan Kadimler, Asgard’lar, Furling’ler ve Nox’lar kadar ileri bir gelişmişliğe sahip değildi. Gerçi Stargate Universe dizisinde, onların gelişmişliğiyle boy ölçüşebilecek ve hatta onları geride bırakabilecek birkaç türün varlığına dair kanıtlar da bulundu, ancak dizinin zamansız sona ermesi nedeniyle derinlemesine işlenmeleri mümkün olamadı. Bu …

Devamını gör »

Rekombinant DNA Teknolojisine Bilimkurgusal Bir Yaklaşım

Rekombinansyon, iki canlıdan elde edilen DNA’ların birleştirilmesidir. Rekombinant DNA teknolojisi; bir genomda bulunan binlerce gen arasından tek bir genin ayrıştırılmasını, tanımlanmasını ve klonlanmış bu DNA molekülü ile onun ürünü olan proteinin büyük miktarda üretilmesini sağlar. Rekombinant DNA Teknolojisi kullanılarak; Genetik hastalıkların tedavisi (gen terapisi) mümkün olabilir. Besinlerin genetik olarak değiştirilmesi ile tadları artırılabilir, daha fazla mahsul elde edilebilir, besin değerleri …

Devamını gör »