“İnsanların köleliği kabullenmeleri için bu kadar kolay eğitilebildiklerini hiç fark etmemiştim.” Octavia E. Butler’ın romanı Yakın (İthaki Yayınları), ilk kez 1979’da yayımlandı. Zaman yolculuğunu kullanan bir spekülatif kurgu olmasına rağmen, odağında çoğu zaman geçmişe derinlemesine bakış var. Yazar, topluma dair görüşlerini büyük bir ustalıkla aktarıyor ve hikayeye dahil ediyor. Kitap köleliği tüm çıplaklığıyla işlemesinden dolayı çirkinlik ve vahşetle dolu. Bu …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Kölelik
Robotlar Çalışsın, Biz Oturalım
“Eskiden kölelik vardı. Bugün özgürüz.” Aslında bu öyle siyah-beyaz bir konu değil. Geçenlerde önüme bir istatistik düştü. Amerika’da hapishanede yatan siyahilerin sayısı, kölelik sistemi yürürlükteyken köle olan siyahilerin sayısını aşmış. Bugün kalifiye olmayan bir elemanın bir metropolde tek başına yaşaması neredeyse imkânsız. Köle olsa kira vermezdi bari. Köleliğin “karın tokluğuna çalışmak” olduğu söylenir. İyi de, sanki bugün çalışanlar karın tokluğuna …
Devamını gör »Klonlar Dünyası
Bilimsel ve teknolojik gelişmeler birçok ahlaki, dini ve en önemlisi yasal sorun çıkaracaktır. Örneğin robotlar modern köleler mi olacak? Bir yapay zekanın yasal durumu ne olacak? Bir kişinin malı mı olacak, hukuk karşısında insan olarak mı tanımlanacak? Kölelik, siyah derililerin insan sayılıp sayılamayacağı tartışmaları tarihsel olarak çok kısa bir süre önceye kadar vardı. 2005 yılı yapımı “The Island” filminde klonlar, bir …
Devamını gör »