Güneş Sistemi, Güneş’in kütle çekim kuvvetiyle yörüngede tutulan ve çeşitli gök cisimlerinden oluşan bir yapıdır. Samanyolu Galaksisi’nde bulunan sistemimizin 4.568 milyar yaşında olduğu öngörülmektedir. Güneş Sistemi, 8 gezegen ve cüce gezegenlerle beraber tespit edilmiş 700 kadar uyduya ev sahipliği yapmaktadır. Bunların yanı sıra 4.000’den fazla kuyruklu yıldız ve 1 milyondan fazla asteroitin olduğu sistemimizin %99,86’sını Güneş oluşturmaktadır. Fazla uzatmadan, sonsuz …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Kuyruklu Yıldız
Sağlı Sollu Bir Taşlama: Don’t Look Up
Dünya’ya yaklaşan meteor veya kuyruklu yıldız haberlerine hepimiz aşinayızdır. Düzenli olarak haber bültenlerinde karşımıza çıkar ve pek üzerinde durmadan geçeriz. Nasıl olsa teğet geçecektir, neden umursayalım ki? İşte tam bu noktada Don’t Look Up’ın işaret ettiği noktaya gelmekteyiz. Galaksi çapında yapılan rutin gözlemlerden biri sırasında devasa bir kuyruklu yıldızın Dünya’ya yaklaştığı keşfedilir. Gezegen katili (planet killer) olarak adlandırılan bu gök …
Devamını gör »Güneş Sistemi’ndeki En Tehlikeli 10 Yer
Güneş Sistemi tıpkı evrenin geri kalanı gibi karanlıktadır. Mesela çok uzaklarda Neptün büyüklüğünde (Plüton’u saymazsak) dokuzuncu bir gezegen daha bulunuyor olabilir. Bu başka bir yazının konusu olsa da, böyle bir gezegenin varlığı araştırmacıların kafasını hep kurcalıyor. Güneş Sistemi’nde varlığından kesin olarak emin olduğumuz ama gidip göremediğimiz şeyler de var, mesela yer altı okyanusları. Ama Dünya okyanuslarının bile büyük bir kısmı …
Devamını gör »Asteroid, Meteoroid, Meteor, Meteorit ve Kuyruklu Yıldız Arasındaki Fark Ne?
Meteorlar, halk arasında şu 3 açıdan meşhurdurlar: Dinozorları yok ettiğini biliriz, arada bir Dünya’yı tehdit ettiğini biliriz (ve Armageddon gibi popüler Hollywood yapıtları bu konuyu işler) ve meteor yağmurları aralıklarla görsel şölen sunar. Ancak her üç konuda da (ve diğer birçok konuda da) terminolojik bazı sıkıntılar bulunmaktadır; çünkü gökyüzünde hareket eden cisimlerin durumlarına göre farklı isimler vermekteyiz ve bunları doğru …
Devamını gör »Bir Oumuamua Gelip Geçti
İsmi “Oumuamua”. 19 Ekim 2017’de Hawaii’deki Pan-Starrs1 Teleskopu tarafından keşfedilen bir asteroit. Onu diğerlerinden farklı kılan özelliği, Güneş Sistemimize ait olmadığı halde gözlemlenebilen ilk yıldızlararası asteroit olması. Başka bir yıldız sisteminde oluşup oradan kopmasının ardından uzay boşluğunda belki de yüz milyonlarca yıldır hareket ediyor. (1) Resmi bilimsel adı 1I/2017 U1. “Oumuamua”, yerel Hawaii dilinde “Uzaklardan ilk ulaşan haberci” anlamına geliyor. …
Devamını gör »Okyanuslar Nasıl Oluştu?
Uzaydan Dünya’ya bakıldığında yeryüzünün yüzde 70’inin okyanusla kaplı olduğu görülür. Bunların derinliği ortalama 3700 metre civarındadır. Başlangıçtan beri kıtaları şekillendiren, atmosferi oluşturan ve hayata kaynaklık eden bu sular nasıl oluştu peki? Bugün okyanuslarda bakterilerden balinalara kadar sayısız canlı türü yaşıyor; bu okyanuslar gezegenin ekolojisi, iklimi ve hava koşullarının merkezinde yer alıyor. Rüzgarı oluşturan da, buluta veya buz tabakasına dönüşen de, …
Devamını gör »Wow! Sinyalinin Kaynağına Dair Yeni Bir İddia
Yaklaşık 40 yıl önce, uzaydan gizemli bir sinyal aldık. 72 saniye süren bu sinyal o kadar olağan dışıydı ki “Wow! Signal” olarak adlandırıldı ve kaşifi tarafından böyle not edildi. O zamandan beri, bu sinyalin kaynağı bulunamıyor. Kaynağı açıklayabilmek için tuhaf fenomenler, gelip geçici olaylar ve uzaylılar bile öne sürüldü; ancak Floridalı bir profesör başka bir açıklama bulmuş olabileceğini söylüyor. Florida’daki …
Devamını gör »B3 Vitamini (Niyasin) Dünya Dışından Geldi!
NASA’ya göre canlılar için temel organik madde olan, teknik adıyla “niyasin”, yaygın adıyla “B3 Vitamini” gezegenimize kuyruklu yıldızlar ve meteorlar ile taşınmış olabilir. NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi‘nde bulunan kozmik buz laboratuvarında bu şartları test etmek için bilim insanları, bir miktar gazı vakum (havasız) ortam içine salıp, dondurur. Ardından protonlar ile bombalayarak boş uzayın radyasyonu taklit edilir. Bu işlem sonucu …
Devamını gör »