Etiket Arşivleri: Laurence Fishburne

megapolis

Bir Coppola Bilimkurgusu: Megalopolis

Francis Ford Coppola’nın uzun zamandır beklenen bilimkurgu filmi Megalopolis sonunda vizyona girdi. Sinema tarihinin en önemli ve en büyük yönetmenlerinden olan 5 Oscar’lı Coppola, bu proje üzerinde neredeyse 50 yıldır çalışıyordu. Ancak araya giren başka projeler, öyküyü genişletmesi ve sinemada değişen zevkleri de göz önünde bulundurarak yaptığı değişiklikler, üzerinde çalışmaya 1977’de başladığı filmi 2024’te tamamlamasına yol açtı. Coppola’nın “büyük tutku …

Devamını gör »
predators

Uzak Bir Dünyada Av Hikâyesi: Predators

Predators, belki de sinema tarihinin en ilginç girişlerinden birine sahip; karakterler gökten zembille iniyor! Gerçekten. Son hatırladıkları şeyin göz kamaştıran bir ışık parlaması olduğunu söylüyorlar. Serbest düşüşte çığlık atarken bir yandan da paraşütün ipini yakalamaya çalışıyorlar. Peki sırtlarında paraşüt olduğunu nereden biliyorlar? Onu sormayın işte. Üstelik başlarına geleni anlamak için sadece bir dakikaları var, hatta belki o kadar bile yok. …

Devamını gör »
matrix Resurrections

Yutması Zor Bir Hap: The Matrix Resurrections

Sinema dünyasında “Simülatif gerçeklik” dendiğinde ilk akla gelen film hiç şüphesiz 1999 yapımı The Matrix‘tir. Üzerinden yirmi yılı aşkın zaman geçmesine rağmen belleklerimizdeki tazeliğini korumayı sürdürüyor. Sonrasındaki iki devam filmi ile bir üçlemeye dönüşen yapıt, bilimkurgu kültürünün de en popüler işlerinden biri. Her ne kadar devam filmleri çeşitli eleştiriler alsa da, evreni genişletip hikâyeyi neticelendirme bakımından önemli kilometre taşları içeriyordu. …

Devamını gör »

Event Horizon Filminin Perde Arkasında Yaşananlar

Event Horizon, piyasaya sürülmesinden bu yana kült statüsüne ulaştı. Üstelik filmin perde arkasındaki hikâye, en az kendisi kadar ilgi çekiciydi. 90’ların ortasında, Paul W. S. Anderson nispeten deneyimsiz bir yönetmendi. İlk çıkışını yaptığı 1994 tarihli aksiyon filmi Shopping, başrolündeki genç Jude Law ile dikkat çekti. Ne yazık ki bu İngiliz filmi, ABD izleyicilerinden pek ilgi görmedi. Ancak Anderson’ın ikinci filmi …

Devamını gör »
the matrix 4 3

Morpheus, The Matrix: Resurrections’ın Kötü Adamı Olabilir mi?

The Matrix: Resurrections, Morpheus’u ana kötü adam kimliğiyle karşımıza çıkararak hayranları kadar Neo ve Trinity’yi de şaşırtabilir. Neo dünyayı Ajan Smith’ten kurtarırken, Laurence Fishburne‘ün Morpheus‘u teskin edici dinginliğiyle orijinal üçlemeyi adeta bastırdı. O buz gibi dış görünüş, Morpheus’un taşkın tutkusunu ve iç ateşini ortaya çıkarmak için çatladığında, azizleşen Keanu Reeves bile ustasının karizmasıyla rekabet edemedi. Morpheus, Neo’yu gerçek dünyaya getirmekten …

Devamını gör »

Gerçekçi Bir Salgın Filmi: Contagion

Hiçbir salgın, korku gibi yayılmaz… Contagion (Salgın), belgesel niteliğinde bir sert bilimkurgu yapımı. 28 Days/Weeks Later, Resident Evil, I Am Legend, 12 Monkeys, Children of Men, The Invasion, Carriers, Cargo ve World War Z gibi salgın temalı yapımlardan farklı olarak, Contagion gerçek bir pandemi (kıtasal salgın) durumunda modern bilimin elinden neler gelebileceğini, insanlığın tepkisini, etik kuralların değerini ve politikayı harika bir …

Devamını gör »

The Matrix Revolutions

Matrix üçlemesinin çoğu otoriteye göre anlaşılması ve hazmedilmesi en zor bölümü olan Revolutions, 2. filmden üç ay sonra, aynı yıl vizyona girmişti. 2003 yaz sezonunun en heyecan verici filmlerinden olması bir yana dursun, mevcut statüsünün çok çok üstüne çıkarak bir yükseliş şovu sergileyen üçlemenin sonuncu versiyonu, tam da biraderlerin istediği gibi sonuçlanmış ve tasarlanmış. Razzie Ödülleri’nde en kötü yönetmen dalında …

Devamını gör »

Uzayda Romantizm: Passengers

Ülkesinde (Norveç) çektiği Hodejegerne (Kafa Avcıları – 2011) ile uluslararası arenada dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Morten Tyldum, kısa sürede Batı’ya transfer oldu ve 2. Dünya Savaşı döneminde ünlü matematikçi Alan Turing’i merkezine alan Enigma (2014) ile 87. Akademi Ödül Töreni’nde adından söz ettirdi. Kariyer basamaklarını emin adımlarla çıkan Tyldum’un yeni eseri Passengers, yönetmenin en vasat işi. Film, Avrupalı yönetmenin takipçileri …

Devamını gör »

Bir Alternatif Gerçeklik Filmi: Sinyal

Komplo, uzaylılar, sanal gerçeklik, bilimkurgu, gerilim, korku… Bu film sihirli bir kutu gibi. İçinde ne ararsanız var. Bir Stephen King romanından fırlamışcasına duran Sinyal (The Signal), kafanızı karıştırmayı başaran ve size “Acaba bu olanlar gerçek mi?” sorusunu sorduran bir yapım. Sinyal, William Eubank’ın ikinci uzun metrajlı filmi. Genç kadrosuyla dikkat çeken filmde başrolleri Brenton Thwaites (Nicholas), Olivia Cooke (Haley) ve …

Devamını gör »