Etiket Arşivleri: Leibowitz İçin Bir İlahi

Bilimkurgunun Altın Çağından Okunası 10 Eser

1938-1946 arası yıllar Bilimkurgunun Altın Çağı olarak kabul edilir. Pek çok okura göre ise bu dönem, 1960’ların ilk yıllarına kadar sürmüştür. Jules Verne’den erken dönem bilimkurgularına kadar, yıllar içerisinde tür daha da önem kazanmış, ilgi giderek artmıştır. “Üç büyükler” olarak adlandırılan Isaac Asimov, Arthur C. Clarke ve Robert Heinlein’ın öncülüğünde, bu sıra dışı Altın Yıllar sadece bilimkurgunun değil, son yüzyılın …

Devamını gör »

Filmi Çekilse de İzlesek Dediğimiz Bilimkurgu Romanları

Daha önce fark etmediyseniz bile, son yıllarda iyice artan bilimkurgu uyarmalamalarıyla izleyicilerin epik bilimkurgu yapımlarına açlığının hâlâ dinmediğini anlamış olmalısınız. Sinema izleyicileri uzayın engin boşluğunda geçen destansı yapımlara büyük ilgi duyuyorlar; üstelik daha önce sinemaya uyarlanması imkânsızmış gibi düşünülen serilerin de sinema veya dizi uyarlamalarının gelmesiyle (örneğin Dune, Foundation, Watchmen), başka uyarlamalar da göreceğimiz neredeyse garanti sayılır. Sinema ve dizi …

Devamını gör »

Post-Apokaliptiğin Edebi Zirvesi: Leibowitz İçin Bir İlahi

Dünyada iki süper güç vardı bir zamanlar ve bu ikisi birbirini bitirmeye kafayı takmış durumdaydı. Ötekini korkutmak ve gerekirse hızla yeryüzünden silmek için durmadan yeni silahlar çıkarıyorlardı. Nagazaki ve Hiroşima’da patlayan atom bombaları bu yeni silahlara kıyasla çata pat düzeyinde kalıyordu. İnsanlar bir gün bu nükleer bombalardan birinin her şeyi sona erdireceğini düşünüyor ve korkuyordu. Bu korku bilimkurguya epey yansıdı. …

Devamını gör »

Tek Romanla Ölümsüzleşen Bir Yazar: Walter M. Miller Jr.

Walter M. Miller, JR. 1961 yılında Hugo Ödülü kazanan ünlü distopyası A Canticle for Leibowitz (Leibowitz İçin Bir İlahi, İthaki) ile tanınır. Bu, Miller’ın hayatta olduğu süre içinde yayımlanan tek romanıydı. İkinci romanı Saint Leibowitz and the Wild Horse Woman, 1997 yılında ölümünden sonra ortaya çıktı. Her ikisi de Miller’ın dini kaygılarını ve sahip olduğu karamsar Spenglerian vizyonunu yansıtıyordu. Bu vizyona …

Devamını gör »