Etiket Arşivleri: Leonard Nimoy

Star Trek Her Zaman Politikti

İlk günden itibaren Star Trek, tüm büyük bilimkurgu yapımları gibi politikti. Her zaman dünyayı açıklamaya ve gelecek için umut vermeye çalıştı. Ne zaman yeni bir Star Trek dizisi veya karakteri ortaya çıksa ve içinde bir tür güncel sosyal mesaj içerse, kaçınılmaz olarak birileri diziden ve karakterden hoşnutsuz olduğunu belirtir. Bu tür yorumlarda bulunanlar genellikle dizinin çok politik hâle geldiğinden yakınır. …

Devamını gör »

Fringe, Modern Teknolojik Korkuları Nasıl Öngördü?

fringe

Sıklıkla The X-Files ile kıyaslansa da, Fringe‘in kendi bilimkurgu kimliğini sağlamlaştırıp bir klasik hâline gelmesi bambaşka bir hikâye. The X-Files dokuz sezon ve ardından çekilen iki devam filmiyle 90’ların popüler kültürüne damgasını vurmuştu. Fringe ise yalnızca beş sezonluk kısa ömründe, sürekli iptal edilmenin eşiğinde gezmiş, sonunda istediği şekilde sona ermiş olmasıyla da kendini farklı bir yere konumlandırabilmişti. Yine de iki …

Devamını gör »

Star Trek VI: The Undiscovered Country

6 Aralık 1991’de, Atılgan’ın ilk ekibi son macerasına çıktı. Star Trek VI: The Undiscovered Country, Kaptan Kirk’ün kendi önyargılarıyla yüzleşmesini ve Klingon İmparatorluğu ile düşmanlıkların sona ermesini Berlin Duvarı’nın yıkılması için bir alegori olarak kullandı. Böylece gelmiş geçmiş en karanlık ve en bilindik Star Trek filmlerinden biri ortaya çıkmış oldu. Belirgin bir şekilde yaşlanan Atılgan ekibinin görünüşteki son yolculuğu olan …

Devamını gör »

Star Trek V: The Final Frontier

Leonard Nimoy‘un Star Trek filmleri hem eleştirmenler tarafından beğeniyle karşılanmış hem de ticari yönden başarılı olmuştu. Ancak serinin beşinci filmi The Final Frontier’in yönetmenlik koltuğuna bu sefer William Shatner oturuyordu ve bu değişiklik diğer bölümlerin kazandığı imtiyazları neredeyse yok ediyordu. The Final Frontier’da Yıldız gemisi Atılgan, sonsuz evrenin sonunu temsil eden ve daha önce hiç kimsenin gitmediği bir yere, efsanevi …

Devamını gör »

Star Trek IV: The Voyage Home

Star Trek III: The Search For Spock, kafalarda Star Trek II: The Wrath of Khan‘dan da çok soru işareti bırakarak sona eriyordu: Spock yeniden hayata dönüyor, Atılgan yok ediliyor ve eski mürettebatı da suçlu pozisyonuna düşüyordu; en azından Federasyon’un gözünde… Sırada ne vardı? Cevap basit: Şimdiye kadar tasarlanmış en iyi, en eğlenceli Star Trek macerası… Paramount’a milyonlarca dolarlık büyük bütçeli …

Devamını gör »

Star Trek III: The Search for Spock

The Search For Spock başlığına sahip bir filmde Spock’ın bulunmama gibi bir ihtimali zaten yoktu. Filmi Leonard Nimoy‘un yönettiği de göz önüne alındığında sorulması gereken asıl soru şu: Peki bu arayış keyif veriyor mu? Cevap, en azından hikaye akmaya başlayana kadar, evet. Malum, bir önceki The Wrath of Khan filminde Spock’ı kaybetmiş, hatta ardından duygusal bir veda töreni bile düzenlemiştik. …

Devamını gör »

Star Trek II: The Wrath of Khan

Spock‘ı diğer Star Trek karakterlerinden ayıran önemli bir özelliği vardır. O yarı insan, yarı Vulkan’dır ve davranışları da buna uygun olarak değişiklik gösterir. Vulcan mantık dsiplinine bağlı yaşamaya çalışsa da, zaman zaman insani tarafının önüne geçmekte güçlük çeker. Bu zamanlarda onu kendisinden beklenmeyecek davranışlar sergilerken izleriz. Karakterimiz, ikinci Star Trek filmi olan The Wrath of Khan‘da da böyle bir seçim …

Devamını gör »

Star Trek’in İlk Beyaz Perde Macerası: The Motion Picture

Star Trek: The Motion Picture, Star Wars’un ardından 1979 yılında Paramount’un yaptığı büyük tanıtımlarla vizyona girdi. İnsanlar, George Lucas’ın Star Wars’u kadar şaşalı, yüksek ve heyecan verici bir iş bekliyordu. Bunun yerine çok daha durgun, ama aynı zamanda düşündürücü ve görsel olarak da etkileyici bir bilimkurgu klasiği ile karşılaştılar. Ne var ki, serinin hayranı olmayan kitle için film oldukça sıkıcı …

Devamını gör »

Khan’ın Dönüşü: Star Trek Into Darkness

2009 tarihli film ile Star Trek evreninde süregiden sessizliği bozmayı başaran Abrams-Orci-Kurtzman üçlüsü, hem yarım asırlık bir külliyatın kökenlerini eşeliyor, hem de yepyeni bir gerçekliğe yelken açıyordu. Ancak gelecekten gelen ve intikam ateşiyle yanıp tutuşan Kaptan Nero’nun USS Kelvin’e saldırısıyla başlayan bu yeni gerçeklik, Star Trek’in evrensel popülaritesini genişletse de eski takipçileri cezbetmekten bir hayli uzaktı. Tabii keşif odaklı anlatısının …

Devamını gör »

Kelvin Zaman Çizgisine İlk Adım: Star Trek

star trek

Star Trek’i ya da bizdeki adıyla Uzay Yolu’nu kim bilmez? 1966 yılında hayatımıza giren efsanevi dizi, idealize bir 23. yüzyıl manzarası resmediyordu. İnsanlığın savaşı, ayrımcılığı, adaletsizliği geride bıraktığı, kendini bilime, sanata ve keşfe adadığı ütopik bir gelecekti bu. Koruyup kollayan bir federasyonumuz, uzayı arşınlayan gemilerimiz, dört yana dağılmış kolonilerimiz vardı. Enterprise ya da nam-ı diğer Atılgan mürettebatı ise yüce değerlerle …

Devamını gör »